Суд ослободио Младићеве јатаке

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио десеторо оптужених за помагање у скривању генерала Ратка Младића, објављено је на сајту тог суда.

Република Српска 22.08.2017 | 12:43
 Суд ослободио Младићеве јатаке
Правоснажном пресудом оптужби су због недостатка доказа ослобођени Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић, Предраг Ристић, Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Татјана Васковић Јањушевић, Бојан Васковић и Благоје Говедарица. 

Суд је осудио само пензионисаног генерал-потпуковника Марка Лугоњу за помоћ учиниоцу послије извршења кривичног дјела и изрекао му условну казну затвора у трајању од шест мјесеци са роком провјеравања од годину дана.

Лугоња је једини током процеса признао да је скривао Младића у свом стану.  Како се наводи у одлуци суда, Лугоња је оглашен кривим да је у септембру 2002. године у Београду крио генерала Младића у свом стану и обезбјеђивао му намирнице као и друге ствари потребне за живот иако је знао да се налази на оптужници Хашког трибунала, а за којим је Окружни суд у Београду у мају 2002. године издао потјерницу.

Према признању Лугоње, он је генерала Младића у свој стан примио на наговор генерала Здравка Толимира, а ту је боравио пет до шест дана.  Лугоња је на суђењу рекао да је генералу Младићу помогао јер је био његов командант. 

Овом одлуком преиначена је друга првостепена пресуда којом је у мају прошле године због апсолутне застарјелости кривичног гоњења била одбијена оптужба против свих окривљених.

Прва првостепена пресуда из 2010. године којом су оптужени били махом ослобођени или су оптужбе одбијене, такође, због застарјелости, била је укинута, па се суђење понављало према налогу Апелационог суда. 

У овој пресуди Апелациони суд закључио је да није наступила застарјелост кривичног гоњења, него да током поступка тужилац није понудио довољно јасне и увјерљиве доказе којима би поткријепио своју оптужбу.

Првооптужени у процесу пензионисани пуковник Војске Републике Српске Јово Ђого преминуо је током трајања процеса средином августа 2008. године.

Извор: Срна

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мирко.М.

22.08.2017 10:54

Свака цаст(боље икад него никад),има бога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

22.08.2017 11:12

Одлично!!!Супер!!!Треба тражити да пусте генерала Ратка Младића под хитно на слободу,јер он нема никакву кривицу за било какав почињен злочин на простору БиХ!!!Он је само руководио одбрамбеним положајима бранећи границу РС-е и изводећи контранападе као одговор на дејства тзв.армије БиХ и ХВО и ослобађајући територију БиХ где је било концетрисано искључиво Српско становништво!Доказ томе је то што нпр.војска РС-е никад није нападала: Ливно,Столац,Зеницу,Травник, Коњиц, Какањ,Цазин,Бужим,Фојницу,Кисељак,Горњи Вакуф,Неум, Широки Бријег...,значи градове у којима није било или је био занемарљив број Срба у њима,по томе се препознаје да је генерал Ратко Младић искључиво водио одбрамбени, а не освајачки рат у БиХ као Алија и СДА!Искључиво је изводио ратна дејства у циљу заштите Српског становништва у БиХ од стране свих агресора: тзв.армије БиХ,зелених беретки,ХВО,муџахедина... да би спречио да се Србима не понови 1941-ва!како може генерал који изводи ратна дејства дуж одбрамбене линије РС-е да буде крив за оно што се дешава у позадини тј.иза ослобођених линија,где вршљају разне паравојне формације над којима генерал ратко Младић нема никакву команду нити зна да су оне уопште присутне на тлу РС-е док он чува границу РС-е са својом војском???Генерал Ратко Младић беспотребно робија у хагу,само због бошњачке СДА освете,што им није дозволио да заузму целу БиХ и истерају све Србе,то је главни разлог Младићеве кривице током рата у1992-1995-те,све остало што му се приписује су намерно исконструисане лажи о њему,он уопште муслимане није мрзио,већ их је оберучке прихватао као борце у састав војске РС-е и помагао их је у рату за повређене и рањене је слао хеликоптер за превоз до болнице,то знају и обични бошњаци,који хоће поштено да кажу све о томе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре драгутин

22.08.2017 12:27

Поштени муслимани не смију ни да се јаве јер ће бити критиковани или чак ликвидирани од стране режима Изетбеговића.

Name

Странац

22.08.2017 12:36

Драгутине одлицан коментар посаљи то сто си сад написао у Хаг и етоооо гаран ти је твој генерал ослободјен свих оптузби ко зна мозда добије и одстету од Хага за неправду која му је нанесена.

Name

Ре Драгутин

22.08.2017 13:35

Нова скала која показује глупост цовјека требала би носити име Драгутин.

Name

Ре Драгутин

22.08.2017 15:57

Аллахов суд нико неце избјеци ни ја ни ти нити било ко други. А ти добро пази ста писес и за сваку ријец цес пред Богом одговарати и ти и ја....

Name

Драгутин

22.08.2017 16:24

Пред Богом ће одговарати и сви они који су мењали првобитну веру за другачију веру,а у сврху бољег живота!Осим што су преузели другу веру,служили су окупатору и са њим заједно убијали и малтретирали своје сународнике,који нису хтели да се одрекну своје вере и за то недело постоји казна од Бога и нико је неће избећи,стићи ће вас кад тад!!!

Name

Мир

23.08.2017 13:06

Где ти буде кад се судило ?

Name

са

22.08.2017 11:29

ЛАКРДИЈА И ЛИЦЕМЈЕРЈЕ. А насли Македонији, Хрватској и БиХ да паметују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

22.08.2017 11:47

Све то што си набројао од држава,данас не би постојало,да их нису Срби ослободили од свих могућих и немогућих окупатора...Кад би ти тзв. народи из тих квази држава ослободили нас Србе?Кад?Још нас нападате без разлога и ми смо криви само што се бранимо од вас???А ваши преци су некад били Срби православци,па променили веру и нацију,због бољег живота!!! Толико о лицемерству!!!

Name

Драгутине...

22.08.2017 13:30

Не сери ...

Name

Ре Драгутин

22.08.2017 13:56

Драгутине ви сте шампиони у лагању...

Name

007Бонд (100% Бачванин - да се зна!)

22.08.2017 12:00

Треба и Младића да ослободе! Јер човек је само бранио своје Србе од Орића и ,,бесних,, муслимана...А да је и Орић био као Младић, тј. да није направио масакр у брањеној и разоружаној зони српских селима око Сребренице - Сребреница се никад не би десила, тј. Срби се никад не би осветили...И још само да кажем да круже снимци по Јутјубу како је Младић аутобусима за Федеративни ентитет послао муслиманску децу, жене, старце и цивиле ...И зато је легенда! Јер недужне није дирао!...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

22.08.2017 12:35

Лугоња господин!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

22.08.2017 13:51

Младиц је херој легенда свих вјекова Је .. исиловце багра босанска