"Џордан је имао више, јер сам престао да шутирам!"

Једини човек који је у историји успео да постигне 100 поена на једној НБА утакмици и који тај рекорд држи читавих 55 година би данас прославио 81. рођендан.

Кошарка 21.08.2017 | 18:15
"Џордан је имао више, јер сам престао да шутирам!"
Када се разговара о највећим играчима свих времена у кошаркашком свету се име Вилта Чемберлена често превиђа.

Био је један од најдоминантнијих играча икада, а и након 15-годишње професионалне каријере је био зависник од тренинга.

Од 1959. када је дошао у лигу, до 1973. године предводио је лигу у различитим парамтерима по појединачним сезонама. Скокови, поени, асистенције... Чемберлен је могао да ради све.

Осим чувене утакмице у којој је постигао чак 100 поена, 2. марта 1962. године за Филаделфија Вориорсе против Њуорк Никса, у његовој биографији је остало уписано и да је један од играча који су имали више од 30.000 поена, 20.000 скокова, 4.000 асистенција и прегршт других бројки које сведоче о његовој играчкој величини.

За живота је говорио о још неким занимљивим рекордима којима није место на спортским странама.

Чемберлен је преминуо 12. октобра 1999. године, а пре смрти је на вечито питање ко је најбољи играч свих времена, међу најбоље свакако стављао данас неприкосновеног Мајкла Џордана. Међутим, Чемберлен није до краја подржао причу и да је Џордан најбољи стрелац свих времена јер је у каснијим сезонама своје НБА каријере почео да се орјентише на друге ствари поред поентирања.

Колико је био доминантан сведочи и то да су многи генерални менаџери мислили да је и краја осамдесетих могао да игра кошарку, а он сам је рекао да би модерна кошарка (пре двадесетак година) за младог Чемберлена била "шала".

Можда би данас изјаве људи као што је Лавар Бол могле да се схвате као шала, али то свакако није случај када их изговори један од најбољих кошаркаша икада као што је то био Чемберлен.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар