Изгорјело 15% територије Љубиња

Пожари који данима букте широм БиХ узимају данак, а најгора ситуација је у Љубињу. Дарко Крунић, начелник Љубиња,рекао је да је ситуација и више него критична, пишу Независне.

Република Српска 21.08.2017 | 07:15
Изгорјело 15% територије Љубиња
Каже да је изгорјело око 15 одсто територије Љубиња.

"Најгоре је на путу Љубиње - Столац. Ту су и села Убоско и Пољице. Уколико  ватра захвати та села онда је готово. Ако ватра уђе у брда оде све до Билеће", упозорава Крунић. Иначе, ради се о развијеним селима гдје се мјештани баве пољопривредом, претежно узгојем црвене паприке популарне роге.

Општину су прије коју седмицу исто погодили пожари у којима је уништено 15 одсто територије.

"Сада гори на другој страни општине. Шта да вам кажем, оно што није изгорјело прошли пут - сада ће", каже Крунић.

Крунић је истакао да је ватрогасцима, којима помажу мјештани и припадници Цивилне заштите, неопходна помоћ, те да улажу велике напоре да пресијеку пожарну линију дугу седам до осам километара и одбране педесетак домаћинстава. Ватрогасна возила паркирана су код кућа да их бране у случају да дођу у опасност.

Према његовим ријечима, ради се о веома неприступачном терену, гдје се не може прићи аутомобилима, већ око 150 људи покушавају да пожар гасе напртњачама. Помоћ пружају и ватрогасци из Стоца, јер се један крак шири према тој општини. "Пожар с лијеве стране пута иде према општини Столац, а са десне према нашим селима Пољице и Убоско", каже Крунић.

Велики фактор у пожарима имали су и људи, јер према информацијама добијеним из Полицијске управе Требиње потврђено је да су три лица приведена због изазивања пожара у Љубињу.

Да се пожари ставе под контролу отежавају неприступачан терен и вјетар који дува, а пламен иде и до 50 метара у висину. На путу Столац - Љубиње у мјесту Жегуља због ватре која гори с обје стране магистрале јуче је био обустављен саобраћај.

"Све снаге које имамо на располагању пробавају зауставити ширење пожара према селу Пољица, али и вратити овај прометни правац у функцију, јер се стварају велике гужве", казао је Миодраг Илић, шеф Ватрогасне јединице Љубиње, напомињујући да је угрожено село Пољица једно од насељенијих у овом крају.

Због обустављеног саобраћаја препоручено је користити алтернативни правац Столац - Берковићи - Билећа. У селу Турица на Требињским брдима, као и у Поповом пољу такође су активни пожари, које требињски ватрогасци покушавају да ставе под контролу. Покушавају да угасе и дио пожара који се приближава селу Струјићи. На сву срећу имовина није била угрожена. На подручју Невесиња ситуација на пожариштима је боља него што је била почетком викенда.

"Пожари на подручју Ковачице, Кифиног Села и Морина су угашени, током дана требало би да буде стављен под контролу и пожар у селу Јасена, гдје су ватрогасци успјели да одбране стамбене објекте", изјавио је Драго Лакета, командир Ватрогасне јединице Невесиње.

Ватра ја изазвала и велике проблеме у Источном Сарајеву, гдје ватрогасци непрестано дежурају како би спријечили ширење пожара, који је активан на минираном подручју у близини пута према требевићком торњу.

"То подручје је опасано траком, а колеге од јуче дежурају како би спријечиле да се пожар прошири", рекао је ватрогасац Неђељко Мирковић.

У ФБиХ регистрирани су пожари на више подручја, од којих је већина након интервенција ватрогасних јединица успјешно локализована. 

Према посљедњим подацима Оперативног штаба Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ), на подручју ХНК односно града Мостара Професионална ватрогасна јединица тог града ангажована је на гашењу пожара на Губавици, Малом пољу, Житомислићу, у Ходбини, Бафо насељу, на Буни и у Бакиној луци, гдје су горјели ниско растиње и трава.

Све укупно током протекла 24 сата било је 17 мањих интервенција, 12 у Мостару и пет у Чапљини. На подручју Бихаћа Професионална ватрогасна јединица тог града имала је више интервенција на гашењу пожара. Пожари су буктали и у Санском Мосту, Босанском Петровцу, Зеници, Цазину, Маглају, околини Тузле, Жепчу и Завидовићима.

Изгорјели и електрични стубови

Дио Хргуда у берковићкој општини од прексиноћ је без струје, јер су у пожару, који је прекјуче избио на подручју неколико села, изгорјели и електрични стубови. Без струје су засеоци Селишта, Бабин До и Коритник на Хргуду. Радници су на терену и засад је познато да је изгорјело седам електричних стубова. Још је неизвијесно када би се напајање струјом у овим мјестима могло нормализовати.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор

21.08.2017 06:05

Таман да се остатак Херцеговаца пресели у Бањалуку....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

21.08.2017 07:15

То је отимање Територије Србске одмах Референдум ми несмијемо дозволити да ватра тек тако долази у Србску...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија .

21.08.2017 14:36

Старно лупетате људи у страху дахим куце не изгоре вама до лупетања .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ппппп

21.08.2017 14:37

Најбоље би било да ови из РС наводе ватру на ФБиХ а ови из ФБиХ да наводе ватру на РС па нек све изгори!!!!!

ОДГОВОРИТЕ