Заштита личних, а не националних интереса

Правобранилац БиХ Млађен Мандић тврди у изјави за БН телевизију да су за ситуацију око Великог Жепа, односно одлуку да се та војна локација укњижи на име БиХ одговорни незнање, похлепа и бахатост појединаца из власти у Републици Српској.

Република Српска 18.08.2017 | 19:31
Заштита личних, а не националних интереса
Закон БиХ и Републике Српске налаже да се прије прометовања било којом некретнином, у јавним гласилима мора објавити рјешење о излагању некретнине која се продаје. У року од 15 дана свако физичко или правно лице има право да даје примједбе или ако сматра да полаже право на ту некретнину, покрене судски спор.

То се управо десило 2014. године када је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске иницирала за прометовање локација Велики Жеп и касарна у Билећи.

БХ правобранилац Млађен Мандић тврди да је тадашњег директора Републичке управе и правобраниоца Републике Српске упозоравао да ће, пошто се ради о војној имовину која је под забраном располагања, доћи до судског спора који ће Српска изгубити. Одговорили су му да се не мијеша у њихов посао.

Ипак, након неколико дана су повукли рјешење по којем се касарна у Билећи преписује на општину Билећа. Правобранилаштво БиХ је аутоматски повукло тужбу, судски спор је обустављен и касарна у Билећи задржала је свој ранији статус.

“Чудило ме је због чега то није урађено и са Великим Жепом, а онда сам схватио да је касарна у Билећи требало да буде дата општини, а Велики Жеп М:телу. За ситуацију око Великог Жепа одговорни су незнање, похлепа и бахатост појединаца у власти Републике Српске", каже за БН телевизију БХ правобранилац Млађен Мандић и додаје да се не ради, како неки тврде, о интересу Републике Српске, већ о интересу појединаца.

Он истиче да је у питању вишемилионски посао који је пропао, али је након изгубљеног судског спора покренута машинерија која треба да од кривца направи жртву.

"Разни аналитичари, правници и подобни политичари данима причају о заштити националног интереса, јер неко наводно отима терорију Републике Српске, а не знају да тероторија и власништво нису иста категорија. На територији једног ентитета или државе може постојати и државна и приватна својина, али то не умањује нити повећава границу и територију државе или ентитета. То и лаици знају", каже БХ правобранилац и додаје да нико не може отети територију Републике Српскке, јер је она дефинисана Уставом.

"Сва та прича око одузимања територије је испразна реторика о наводној заштити националних интереса, а у ствари се ради о заштити личног интереса и новца појединаца. Најсмјешније у свој тој медијској хајци је то да нико не помиње да на тероторији Републике Српске већ постоји имовина у власништву БиХ", каже Мандић и подсјећа да су зграда и полигон за обуку Сипе у Источном Сарајеву укњижени на БиХ и то на захтјев првог директора Сипе Средоја Новића.

"Исти је случај са затвором у Источној Илиџи и са зградом Управе за индиректно опорезивање у центру Бањалуке. Све је то раније укњижено на БиХ, али тада је на власти у Сарајеву била нека друга политичка гарнитура па то није био проблем, али сада је то отимање тероторија и национални интерес", истиче Мандић и подсјећа да је сву имовину БиХ на тероторији Српске укњижила Републичка управа за геодетске и имовинско-правне односе Српске.

"Таква је процедура и у случају Великог Жепа. Након одлуке Уставног суда БиХ Министарство одбране ће Правобранилаштву БиХ упутити захтјев да се Велики Жеп укњижи на Министарство. Ми ћемо тај захтјев само прослиједити Републичкој управи. Од институција Републике Српске зависи да ли ће то урадити или не. Правобранилаштво БиХ нема никаву надлежност или одговорност о том питању као што неки желе да прикажу", каже Мандић и додаје да се одлука Уставног суда о Великом Жепу не може користити за књижење остале војне имовине на тероторији Републике Српске.

"У БиХ и Српској важи евро-континентални систем права, а не англосаксонски у којем постоји пракса судског преседана. Пресуда Уставног суда односи се само на Велики Жеп и не може се примјењивати на друге локације. Чак се не може покренуту ни нови судски спор, осим уколико неко од власти Српске не одлучи да изврши прометовање, односно излагање те имовине", објашњава Мандић.



БН телевизија

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Индијанац

18.08.2017 17:50

Све би то било лијепо када би овај човјек добио 5 минута простора на Гебелсовој телевизији. Мада сумњам да њихови гледаоци уопште имају капацитет да разумију о чему је ријеч, крајњи домет РТС-Оваца је шатор и масна крметина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар,

18.08.2017 18:52

Сада сви паметујете,где сте били пре ,све сте знали"цутали сте за дебелу лову;гадови једни изкварени, сви сте ви за дозивотну.

Name

црни

18.08.2017 20:03

Сад сви паметују Нема ниста Иод укњизавања цао сељацине

Name

Студент

18.08.2017 20:08

И задњи имбецили више не верују да Додиг(к) брани интересе Српске. Али на нашу велику жалост, ни други политичари ...

Name

@студент

18.08.2017 20:32

Јеадна ли је твоја диплома... Какви интереси, какве српске??? У питању је војни објекат који МОРА да се књижи на државу, а у овом случају држава је Босна и Херцеговина! Добили су на десетине касарни које су биле вишак и које су општине распродале криминалцима за багателу. Исто тако су 2014 узели капару од М:тела за објекат у Хан Пијеску прије него су питали султана Бакира у Сарајеву смију ли то урадити. Вратити капару М:телу и наћи другу тему за србовање на батерије, крај приче!!!

Name

Ре Индијанац

18.08.2017 20:53

А ти добијаш изгледа пуно простора на Ба Сарајево

Name

Напријед

19.08.2017 05:43

Додик се са БиХ раздружује јавно, а увезује тајно! Народе, да ли уопште имате очи, ако сте ослијепили, онда покушајте спасити душу, у противном никад вам неће опростити нове генерације.

Name

БЛ

18.08.2017 17:53

И јопе Додо изгуби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха ха

18.08.2017 20:04

Никад Није изгубио хе хе хе

Name

Милан

18.08.2017 17:57

То је сва имовина дрзаве БиХ низи органи се користе имовином само, Додик опет лазе сам себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажни моралисти испирају Мозак

18.08.2017 18:25

А како је могуће да неко од 1992-1995 укњижи неколико бензинских пумпи,предузеца,чак и банку(Привредна банка источно Сарајево).Импвина му се процјени на 100 милиона све у рату стечено.Након рата настављено богаћење како се ко смјењивали на власти.Господин ке сво вријеме био у власти на разним функцијама и није се борио да се спроведу закони о поријеклу имовине лопова а порјекло касарни знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

18.08.2017 19:27

Овај цовјек је родјени брат Момцила Мандица највецег криминалца у историји РС који се обогатио док су људи гинули у рату.Хвала лијепо на њиховој истини.

Name

Бл

18.08.2017 19:41

Нелупетај, у рату је био директор школе МУП-а, можда мислиш на брата...

Name

Ре Гоци

18.08.2017 20:19

Имаш ли ти паметњаковићу брата, ШТА ИМА ВЕЗЕ СА БИЛО КИМ ШТА ТИ БРАТ РАДИ ИЛИ ЈЕ РАДИО?

Name

1941

18.08.2017 18:25

Докле ће нам секташи сипати прашину у очи. НИСМО СВИ СЛИЈWПИ, НИ ГЛУПИ; ИМА НАС И ОБРАЗОВАНИХ КОЈИ ЈОШ УВИЈЕК МИСЛЕ СВОЈОМ ГЛАВОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

18.08.2017 19:33

Младо,свака част.У пар реченица си објаснио суштину ако иста знају,вјерујем да си и теоретски одлично објаснио.Поздрав из Требиња..

Name

Мирко

18.08.2017 19:36

Свака цаст Младо,у пар реченица све објашњено за оне који знају...Поздрав из Требиња.

Name

туц муц

18.08.2017 18:44

Обични народ нема живе везе, њему је сервирана прича да су ентитети грунтовно власници 51-49%, па то дијете у основној школи зна да је немогуће. Постоје разни облици власништва, друга ствар су ингеренције територијалних јединица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интерес

18.08.2017 18:54

Овако ће нам бити све док нам пропали официри и они који су били у свакој власти соле памет. Када не могу правно, онда на силу руше Републику Српску, а један од тих си и ти Мандићу. Преконтај се ти и твој брат шта сте имали прије рата,а шта имате сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имтерес

18.08.2017 19:52

МЛАДО ЈЕ ЦОВЕК.БИО ЈЕ ОФИЦИР НИЈЕ ПОДНОСИО ДА МУ НЕКО НАМЕЦЕ МИСЉЕЊЕ ДОК ЈЕ БИО ОФИЦИР ИМАО ЈЕ КАО И СВИ СТА САДА ИМА? ЗА БРАТА НЕЗНАМ?АЛИ НЕ ВИДИМ СТА МЛАДО ОВДЕ СПОРНО ЦИНИ.ПЕТСПЕКТИВНА ИМОВИНА ЈЕ ИМОВИНА БИХ.Ко покреће тај поступак губи на суду.ЈЕДНА КЛАУЗУЛА СЕ ОВДЕ ГУБИ ИЗ 2006.гид.ПЕРСПЕЈТИВНА ВОЈНА ИМОВИНА СЕ КЊИЗИ НА БИХ И Власништво је БиХ док је потребна за ОС БиХ.ОНОГ МОМЕНТА КАДА ОС БИХ НЕБУДУ ИМАЛЕ ПОТРЕБЕ ЗА ТУ ИМОВИНУ ВРАЦА СЕ У ВЛАСНИСТВО ЕМТИИТЕТА ЗА ПОТРЕБЕ ИСТОГ.МАНДИЦ ЈЕ ЛИЈЕПО НАВЕО ДВА ПРИМЈЕРА ЖЕП И БИЛЕЦУ.О СТАТУСУ КАДАНЕ БИЛЕЦА СУ СХВАТИЛИ И ИДМАХ ПОВУКЛИ ЗАХТЈЕВ,а за Жеп праве фарсу ГОНИТЕ ви из ОС БиХ официре ЈНА а Мандић је коректно објаснио Шта има то ме не интересује.Ста има Додик, СПАСАН,СКРБИЦ,ТЕГЕЛТИЈА, и сви око ДОДИКА

Name

Лажов

18.08.2017 19:23

ПА људи ко још више вјерује Милораду и пали се на његову причу, сви већ знамо шта њега и колико интересује и за шта њему треба ова РС. Нисмо сви глупи што човјек рече.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конз

18.08.2017 20:13

Додику је потребна афера мисли народ ЗАГЛУПЉИВАТИ РЕФЕРНДУМОМ ГАДИ НАМ СЕ ДОДИК И ЗБОГ ЊЕГА НЕКА ДАВО НОСИ РС.СЛАВА ПОГИНУЛИМ И ПОСТОВАЊЕ РАЊЕНИМ, АЛИ ЛОПОВ КОЈИ ЈЕ У ЈЕКУ СТВАРАЊА РС ПЉУВАО НА РС И ВОЈДКУ ВРС САДА СРБУЈЕ.СТОКО РУДОЊА

Name

Др

18.08.2017 20:14

56 хектара планирали продати Мтелу за 1750 КМ и узети неколико милионцица. Сада пропало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

18.08.2017 20:20

За кога овај несретник ради? Мислим да није тешко закљуцити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

галаб

18.08.2017 20:23

РС није дрзава па нема право на војну имовину сва војна имовина на територији БиХ припада дрзави БиХ и народима БиХ то свако мало писмен зна а милокрад и братија нетреба да тако бране србе и морају да свхвате даје та прица пропала давно отимају имовину и надлезности РС и да РС није дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

профа

18.08.2017 20:32

Сада це Миле Ронхил организовати референдум о уласку у НАТО, имам осјецај да це бити идуце године " сасвим слуцајно " у новембру . :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q Н

18.08.2017 20:52

НЕМА РЕФЕРЕНДУМА.ТО РАСПИСИ СА ЦОВИЦЕМ У МОСТСРУ

Name

Борац

18.08.2017 21:20

Па Мандицу на коме су биле МАНК ОИЛ ПУМПЕ јел на теби или на твом брату дал је и ту требало потегнути уставост књизења ИМОВИНЕ који сте ви лопови писали сте и срали по народу у току рата која сте ви били тада банда

ОДГОВОРИТЕ
Name

да ли

18.08.2017 21:39

Да ли некога још па интересује ово,људи не заглупљујте се више војском која није нити једну своју обавезу испунила а све је од народа узела и главе...имала је само једну обавезу да спаси државу која ју је хранила и облачила и школовала,и ту обавезу није испунила,а Миле лупета глупости док нам народ служи Швабе за ситне паре што тамо што овамо...нема војске нема ни имовине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цба

19.08.2017 08:47

Младјо је бог нема увијања него одмах у главу, па се ти мисли.

ОДГОВОРИТЕ