Балкански меч: САД воде 1:0

У фудбалском жаргону, реч је о финалној утакмици великих сила за контролу и утицај на Балкану.

Регион 17.08.2017 | 11:37
Балкански меч: САД воде 1:0
Тренутни резултат је 1:0 за САД, али Русија се још не предаје. Са крила надиру Кина и Турска, а ЕУ је у дефанзиви, пише "Дојче веле".

Већ вековима је Западни Балкан игралиште великих сила. Хабзбурговци против Османлија, западни систем вредности против комунистичких држава – то су током историје били ривали. Сада се поново ради о моћи и утицају у региону. Овога пута су у офанзиви Американци и Руси, али су умешане и Кина и Турска. Европска унија је у заостатку, и поред највећег личног и финансијског ангажовања.

„Русија и САД се све оштрије сукобљавају на Балкану“, анализира пре неколико дана угледни информативни „Т-портал“ из Хрватске, најмлађе чланице ЕУ – и додаје: „Само један мали сукоб може да распали буре барута“. „Србија жонглира између Брисела и Москве“, забринуто ове седмице пише најтиражнији београдски лист „Блиц“. Српски „Нови магазин“ уочава „руско-амерички енергетски рат на тлу Европе“ – а Балкан у његовом средишту.

Борбени тонови

Пре две седмице амерички потпредседник Мајк Пенс посетио је малу Црну Гору, која је ове године – и поред оштрог противљења Русије – приступила НАТО. „Овде на Западном Балкану, Русија ради на дестабилизацији региона како би поткопала његову демократију и поделила га“, изјавио је Пенс пред готово свим шефовима влада из региона. САД и под председником Доналдом Трампом подржавају југоисточну Европу против Москве.

Такви борбени тонови наишли су на критике, пре свега у Србији. Није Русија та која овде уноси дестабилизацију – већ Запад, поручио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Београд већ годинама покушава да балансира. Кандидату за чланство у ЕУ прикључење Унији не иде довољно брзо. Истовремено, са историјским пријатељем Русијом се негују посебни односи. Тако у другом по величини граду, Нишу, постоји „Српско-руски хуманитарни центар“, који Вашингтон сматра центром за шпијунажу. Тренутно се са Москвом преговара о набавци шест половних авиона МИГ-29, тенкова и система за ракетну одбрану.

За то време, САД инсистирају на енергетском снабдевању. Оне траже од Хрватске да на острву Крк, у северном делу Јадрана, коначни изгради планирани терминал за течни гас. Њега би пунили амерички танкери и он би требало да буде повезан са сличном станицом у пољском Свинојушћу. Југоисточна Европа би тако била независнија од руског гаса. На иницијативу Хрватске и Пољске прошле године је покренута Иницијатива три мора (Балтик, Јадран, Црно Море). Дванаест држава средње, источне и југоисточне Европе желе снажнију подршку САД како би се интензивније одбраниле против Москве.

ЕУ у дефанзиви

Европска унија на новог играча гледа са неповерењем. Брисел примећује да, и поред помоћи од више милијарди евра и читаве армије дипломата и стручњака, има ограничен углед и утицај на Балкану. Предложена су решења за политичке кризе, какве су у Албанији и Македонији, али су у дело спроведена тек након великог ангажмана америчких дипломата.

Кина је протеклих година у оквиру „Новог пута свиле“ овде градила путеве и мостове, давала кредите и модернизовала нуклеарне електране. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган следећег месеца долази у посету Србији и са собом води 150 бизнисмена.

Турска је традиционално добре односе са муслиманима у Босни и Херцеговини још више интензивирала. Великодушно је помагала у обнови џамија уништених за време рата. Борбу за утицај на Балкану додатно распламсавају медији. Руска агенција Спутник то ради са програмом на српском језику и тако јача руски поглед на свет.

Америчка фирма ККР – којој већ припадају водеће телевизије у региону – управо је купила Нову ТВ у Хрватској и ПОП ТВ у Словенији – омиљене телевизијске станице. Турска новинска агенција Анадолија је нарочито јака у Босни. О телевизији и порталу „Ал Џазира Балкан“ из Катара на матерњим језицима да и не говоримо.

(Дојче веле)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

освит

17.08.2017 10:02

Господа Нијемци ви сте свој посао заврсили разбијањем Југославије за сто је господин са зутим дземпером добио и споменик у сусједној дрзави а и резим који се није одрекао васих идеолога надам се да ви јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@освит

17.08.2017 11:21

(1) Хрвати су Геншеру подигли не један него бројне споменике. Тако су се увијек захваљивали својим окупаторима Њемцима. (2) И Њемачка је само марионета САД-а. Као што је САД марионета Ватикана. То ове двије земље не чини невиним, али треба знати одакле вјетар дува. Како Језуити пухну то се пренесе преко њихових људи у Вашингтону, Лондону, Бриселу, Берлину и Бечу до нас. (3) Овај чланак само (још једном) показује колики је интерес сила за овај простор. У мом кругу познаника и пријатеља има довољно лаковијерних који изговарају реченице типа: "Ма шта смо ми (бивша Ћопославија) њима интересантни?". А не разумију да нпр. Србија у Војводини има најбољу земљу у Европи, да у руднику Бор имају три златне жиле од којих је само једна вриједна 15 милијарди долара (вУÇКо ју је дао у концесију за двјестотињак милиона), да на КосМет-у има не само угља колико хоћеш (угаљ који представља стратешки ресурс којим земља може да се грије) него и тзв. "ријетке земље". А то су минерали који су потребни за модерну електонику, батерије итд. Ово што пишем је само оно што се јавно зна. САД помоћу сателита и испитивања терена на КосМет-у и у Србији сигурно имају још поузданије информације. Зато је и вођен рат, зато је саграђен Бондстеел, зато се отима КосМет, зато се преко окупационих намјесника уништава Србија. Ко вјерује да се НАТО борио за права Албанаца, за њега имам повољне парцеле на мјесецу, са погледом на море.

Name

Леко

17.08.2017 10:18

Само це обицан народ да испаста и не дај бозе страда,велики остају увијек велики и недодирљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

17.08.2017 10:27

А гдје смо сви ми ту са ових простора? Шта ми моземо да учинимо да нама буде боље? Јер требамо да глођемо кости послије кад ови од нас све покупују? Јесмо ли толико глупи, тупи, не способни... да узмемо ствари у своје руке као они у Сингапуру и направимо нешто сто је добро за нас а не за оне који хоће да узму кајмак а нама шта остане?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теx

17.08.2017 10:33

Ја највише вјерујем у САД, они су и подигли Њемачку након ИИ свјетског рата, подигли су Јужну Кореју, то је одавно једна од најмоћнијих економија на свијету. Имају најновије технологије за све. ЕУ је шупља прича на Балкану већ 100 година. ЕУ је развалила Југославију а нити су помогли Словенију и Хрватску нити ће нас.

ОДГОВОРИТЕ