Цијена као у ЕУ, а не и квалитет

Упоредна истраживања квалитета истих производа који се налазе на тржишту Европске уније и Босне и Херцеговине до сада нису спровођена јер нико у земљи није показао интерес за то и покренуо иницијативу, речено нам је у Агенцији за безбједност хране БиХ.

Босна и Херцеговина 17.08.2017 | 07:44
Цијена као у ЕУ, а не и квалитет
Подсјећамо, недавно је Европу потресао потрошачки скандал када је установљено, а касније и поткријепљено признањем да постоје двоструки аршини за квалитет робе и производа између западног и источног дијела континента.

На примјер, у сухомеснатим прерађевинама за потрошаче из нових земаља чланица ЕУ има мање меса и више адитива, иако је цијена готово иста, а некад је на западу и нижа.

Једна њемачка фабрика кекса до сада је за новопечене Европљане правила кекс са палминим уљем, а не са путером, како је то традиција налагала.

Када је БиХ у питању, ситуација је, према ријечима потрошача, веома слична.

Многи тврде како, на примјер, без обзира на то што изгледа идентично, нутела купљена у домаћој трговини није иста као она коју неко донесе из Италије, док су се многе домаћице увјериле како персил и ариел купљени у некој европској земљи не могу да се пореде по квалитету прања са истим детерџентима овдје.

Стручњаци кажу да, иако су поједини произвођачи кроз своје робне марке присутни у БиХ, у питању су ипак различити производи прилагођени регулативама и стандардима наше земље, што, упозоравају, није противзаконито.

"Подравкина" линолада за бх. тржиште садржи само три одсто љешника. У Хрватској се, према декларацији, у намазу налази далеко више љешника - 10 одсто. И укус је, наравно, различит. Објелоданио је то један хрватски портал чији је читалац у Неуму купио линоладу. Пластичну кантицу платио је 9,25 КМ, а када је пажљивије погледао декларацију, примијетио је да је тај производ другачији од оног који конзумира у Хрватској.

У инспекторату Републике Српске су казали како су компаније које извозе у нашу земљу обавезне да поштују правила, законодавство, регулативу и стандарде који су на снази те ће састав производа ускладити са параметрима које му даје наша регулатива.

"Да би се доказало да су производи који се налазе на рафама у БиХ различитог квалитета у односу на исте производе на западном тржишту, неопходно је спровести упоредну анализу састава и квалитета намирница, што подразумијева узимање службених узорака у продајним објектима у земљама западне Европе. Једно такво свеобухватно испитивање захтијевало би ангажовање институција на нивоу државе из неколико разлога", кажу у Инспекторату РС.

Додају како су земље попут Чешке и Хрватске ово питање покренуле путем представника у Европском парламенту, а с обзиром на то да БиХ нема такве могућности, било би неопходно да ово питање у преговорима са Европском унијом наметну наши представници који су овлаштени да преговарају са европским тијелима.

У Удружењу за заштиту потрошача "Дон" из Приједора сматрају како би прво било потребно испитати тврдње о квалитету, доказати  нешто, а онда тражити равноправан статус за наше потрошаче код осталих у Европи. Подсјећају како је Хрватска као чланица ЕУ добијала производе који су лошијег квалитета у односу на западно тржиште, а што би нам требало помоћи да се оријентишемо и видимо гдје смо.

"Иако сматрамо како би требало да буду једнаки за све, они једноставно имају право да те производе за ово подручје праве на тај начин", казали су у овом удружењу, додајући како нису покретали иницијативе по питању паралелних контрола.

У Агенцији за безбједност хране БиХ су нам рекли како иницијатива за једну такву контролу може бити покренута од стране мјеродавних институција или невладиног сектора као што је био случај у неким земљама, а да у томе имају њену подршку.

Како кажу, у посљедње вријеме купили су лабораторијску опрему вриједну преко два милиона марака која омогућава  широк спектар лабораторијских анализа. Оно што ће лабораторије морати спровести је процес акредитације, чиме доказују компетентност за обављање одређених испитивања.

(Независне новине)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Роналдо

17.08.2017 05:59

То је увијек било, само што се наши папци ложе, купују Нутеллу мисле да је то модерно. За такве се то и ради тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

давидБЛ

17.08.2017 07:32

Имамо ми бољих производа од ових помодарских, нпр. нас еурокрем је три пута бољи од те нутеле. а јос и то да је домаци, прави се у Требињу

Name

МалинаБЛ

17.08.2017 08:44

@давидБЛ ето и еурокрем је прва класа. Ова сад еурокрем се не мозе поредити са старим. И сwисслион ниста није бољи од нутеле.

Name

Еурокрем

17.08.2017 21:35

Требињски не ваља, пробај онај из Г. Милановца, па да видиш разлику. Ни близу. Има код нас да се купи паковање од 1 кг

Name

Аноним

17.08.2017 06:09

Они као тек сад открили...сви то знају од увијек. Зивим у ЦХ, и овдје једна цоколадица која се производи за ЦХ и Француску није истог састава. Мозете мислити ста тек иде за Босну. А сад за тренутак само размислите о лијековима и вакцинама које се производе за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.08.2017 06:18

Ово одавно знају и птице на грани,све је код нас 5та класа,и ниста код нас није исто као у европи само наљепница на производу,а цијене вецином веце.И ста сад,ником ниста,тајкуни су увозници и немозете им ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.08.2017 06:32

Не можемо им ништа али можемо да не купујемо увозно смеће па ће престати и увоз.

Name

Реалан

17.08.2017 06:26

Нисмо у стању испунити упитник за кандидатских статус, толико о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

17.08.2017 06:55

"Стручњаци кажу да, иако су поједини произвођачи кроз своје робне марке присутни у БиХ, у питању су ипак различити производи ПРИЛАГОЂЕН РЕГУЛАТИВАМА И СТАНДАРДИМА НАШЕ ЗЕМЉЕ што, упозоравају, није противзаконито." Очигледно је да ми сами себе подцјењујемо, шта онда да очекујемо од других.

Name

Мрцевци

17.08.2017 07:22

ТО ЈЕ ОДУВИЈЕК ТАКО АЛИ ТО НАСА ДРЗАВА ДОЗВОЉАВА .ЦИЈЕНА ТЕ НУТЕЛЕ КОЈА ЈЕ НЕКВАЛИТЕТНА ИЗНОСИ КАО И НА ЗАПАДУ А СТАНДАР ГРАДЈАНА ДА УОПСТЕ НЕ ПОРЕДИМО.ЦИЈЕНА САМПОНА ,КУПКИ И ОСТАЛЕ ХЕМИЈЕ У ЊЕМАЦКОМ ДМ ЈЕ ДУПЛО ЈЕФТИНИЈА НЕГО У БИХ .ТАКО ДА ОНИ НИСУ УСПЈЕЛИ ЦИЈЕНЕ СТАНДАРДА ЗА БИХ ДОГОВОРИТИ А КАМОЛИ НЕСТО ДРУГО.ЦАК СУ РАДНУ СНАГУ ЊЕМАЦКИМ ТЕКСТИЛЦИМА ДАЛИ ПО НАСЕМ ПРОСЈЕКУ А ТАЈ ИСТИ ЊЕМАЦКИ ТЕКСТИЛАЦ СВЕ УВЕЗЕ И ГОТОВ ПРОИЗВОД ВРАЦА НА ЗАПАДНО ТРЗИСТЕ А ОД Р.С ИМА ЈЕФТИНУ РАДНУ СНАГУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милка

17.08.2017 08:08

Зашто наши произвођачи немају квалитет робе бољи од увозне па да купујемо домаће производе,него су сировине без поријекла и најјефтиније па се није чудити што је увозна роба лошијег квалитета за наше подручје.Без конкуренције нема ни квалитета робе.

Name

Милка

17.08.2017 08:08

Зашто наши произвођачи немају квалитет робе бољи од увозне па да купујемо домаће производе,него су сировине без поријекла и најјефтиније па се није чудити што је увозна роба лошијег квалитета за наше подручје.Без конкуренције нема ни квалитета робе.

Name

зоран

17.08.2017 14:11

Народ мора куповат оно сто има. А дали се неко запитао зашто то дозвољава ова власт. Зашто се не поставе стандарди када нама ЕУ уводи стандарде онда би и ми могли реци да само роба која је по ЕУ стандардима и истог квалитета мозе унутра. Али како би другачије ови на власти узимали провизију за себе.

ОДГОВОРИТЕ