Институт ради на штету Срба

Борачка организација Републике Српске огорчена је радом Института за тражење несталих лица БиХ. Борци ће упутити захтјев Влади Српске да престане да финансира Институт за тражење несталих лица БиХ, те смјени српске представнике, као и захтјев за измјену начина њиховог именовања, саопштено је данас у Лопарама након сједнице Предсједништва Борачке организације Републике Српске.

Република Српска 16.08.2017 | 19:38
Институт ради на штету Срба
Институт не ради на тражењу несталих Срба, а српски представници баве се личном промоцијом и злоупотребом средстава намјењених Институту. Истовремено, директно руше кредибилитет Војске Републике Српске, поручују борци.

"Имамо примјере гдје Институт издаје некакву потврду да је неки припадник друге војске страдао од непријатељске злочиначке Војске Републике Српске. Институт нема надлежност да даје такве квалификације", каже Душко Милетић, предсједник Предсједништва Скупштине Борачке организације Републике Српске.

Још 2008. године Институт је имао рок од годину дана да успостави евиденцију несталих, али то није учинио. Они примају дебеле накнаде, плате, а не знају кога траже, указује Милетић.

Нема успјеха у тражењу Срба; претпрошле године биланс је био нула, док је евидентирано на стотине бошњачких жртава, што потврђује да се злоупотребљавају српске жртве, указује Милетић.

"Имали смо сад један примјер, да су добили налог да са Озрена пренесу посмртне остатке српског борца и тамо су нашли празну гробницу. Ко то може да уради и да се бави таквим пословима? И сви ћуте", рекао је Милетић.

Истовремено, у борачким редовима поново је дошло до незадовољства због новог нацрта Закона о правима посланика првог сазива Народне скупштине Републике Српске. Борци указују да ће, ако и овим рјешењем права тих посланика буду екстремно већа од права бораца, дићи свој глас против.

"Не може да прима посланик борачки додатак што није учествовао у борби, јер би тиме огроман број бораца био оштећен, а ако некоме дате неко право које није стекао, није га заслужио, није учествовао у нечему што је основа за додјелу права, онда се не може ни признати. Ово је отворено питање. Ја имам најаву да ћемо половином септембра разговарати о том питању", рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Борачка организација Српске ће тражити да се измијени Закон о пензијско-инвалидском осигурању, који ће омогућити да борци који су напунили 65 година, а немају 15 година радног стажа да могу да остваре пензију.

Такође, с циљем побољшања дисциплине у Борачкој организацији, биће формиран Суд части, најавио је Савчић.



БН телевизија

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ТриплеБ

16.08.2017 17:10

На штету срба у БиХ у главном ради СНСД и његови режимски медији попут РТРС а

ОДГОВОРИТЕ
Name

све

16.08.2017 21:18

Све ду то тезултати борбе. Сви би неке борацке пензије, бенефиције итд али нико неби да ради. Само политика то вас интересује

Name

16.08.2017 18:16

Снсд кадрови за ових десет година по Сарајеву су направили не сагледиву стету српској И србима а пуна им уста српства по ресторанима и кафанама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

16.08.2017 18:17

А ти,као,радиш за добробит Срба,јел'? Ево још да ти вјерујемо па да будемо комплетне будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

16.08.2017 18:20

Хоце ли суд цасти гањати Дуска Вукотица, сто је унио неред у борацку популацију и ради на разједињавању бораца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

16.08.2017 18:21

Има ли неки облик зивљења, рада, постојанај у Србској а да при томе нису угрозени??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.08.2017 18:23

Сад треба формирати суд части,само да се скрене пажња са борачких проблема.Али сад ће тамо избори и њима је одсвирало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ед

16.08.2017 18:27

А засто се Срби не укљуце у рад тих институција. Ентитетска власт хуска народ против дрзаве, бојкотује дрзаву а онда када народ извиси онда опет крива дрзава. Тразите господо да ентитетска бласт ради у корист дрзаве па онда це ствари стојати другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрзављанство

16.08.2017 18:55

Нудис арапима дрзављанство ,а ми из РС цекамо по годину и висе. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.08.2017 20:19

ПОЛА БОРАЦА ЈЕ КАО ДУШКО ВУКОТИЋ. ПРОДАЛИ БИ СВИЈУ МАТЕР ЗА ИНТЕРЕС. КО СВЕ ВОДИ БОРЦЕ РС. ДА СУ БИЛИ ОНИ ПРАВИ НЕ БИ НАРОД САДА ТУМАРАО. ТАКО ЈЕ РАЂЕНО И У РАТУ ПА СМО ОВДЈЕ ГДЈЕ СМО ТО НАМ ЈЕ НАША БОРБА ДАЛА .У БОРАЧКИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА СЈЕДЕ НЕ ПИСМЕНИ ЉУДИ. ПИТАМ СЕ ДА ЛИ ЈЕ У РАТУ ИКО БИО ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ.ДА ЛИ ЈЕ ИКО ОД ЊИХ ПРЕЖИВЈЕО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОБА

17.08.2017 09:17

Има поштених школованих и нешколованих бораца којо су преживјели рат, али су их непоштени на челу са југо официрима склонили да им не сметају у њиховим мутним работама. Тако је код нас било послије сваког рата.

Name

ВРС

17.08.2017 17:09

Шта правиш халабуку Савчићу, тражи извјештај од свога колеге по србијанској пензији, пук Продановића који у име борачке организације РС ради у Сарајеву по питању несталих лица. Ти си га тамо послао када сте дијелили функције у борачкој организацији,а борци ни од једног немају користи. Радите само за лични интерес.

ОДГОВОРИТЕ