Видео - Сјећања: Партизан - Видеотон...

Више од три деценије прошло је од посљедњег сусрета Партизана и мађарског Видеотона у еврокуповима. Црно-бијели су се тада обрукали у Мађарској. "Више смо размишљали о шопингу, посуђу, саламама, него о противнику", признаје Јешић.

Фудбал 17.08.2017 | 00:00
Видео - Сјећања: Партизан - Видеотон...
"Били смо препотентни. Да смо извукли Реал, не би било проблема. Овако, Видеотон. Кога то занима?! Ишли смо у Мађарску и више размишљали о шопингу. Чекао сам пола сата у реду да купим Саламандер ципеле", присјетио се Миодраг Јешић, некадашњи одбрамбени фудбалер Партизана, сусрета са Видеоетоном у Купу УЕФА 1984/85. у разговору са колумнистом МОНДА Нешом Петровићем.

"А ја кобалт посуђе!", надовезао се Владимир Вермезовић, причајући са осмијехом на лицу. "Било је лудо и током пута ка Секешфехервару. Први пут смо сјели у аутобус који има видео плејер. Више смо се бавили филмовима, него анализом Видеотона. Штета. Сами смо криви".

Данас, више од три деценије касније, када слушате приче актера тог неславног пута у Мађарску, јасније вам је како је могуће да је Партизан "попио" пет комада. Благо речено, потцјењивање ривала, довело је до бродолома црно-бијелих.

Ново чудо, послије оног против Квинс Парк Ренџерса (2:6, па 4:0 у Београду), тешко да је могло да буде поновљено. Јесу црно-бијели дали све од себе у Београду, али осим часног опроштаја (побједа од 2:0) нису више могли.

Стручни штаб, предвођен Ненадом Бјековићем, допустио је анархију, а на утакмицу се отишли "опијени" невјероватним подвигом против Квинс Парка и једном од најопакијих болести овдашњег менталитета - "лако ћемо".

Најблаже речено - погубно, јер је Видеотон до утакмице са Партизаном елиминисао прашку Дуклу, потом Пари Сен-Жермен.

То "лако ћемо" за цијену је имало прави дебакл. Мађари су радили шта су хтјели, поготово Јожеф Сабо ЧЕТВОРОСТРУКИ СТРИЈЕЛАЦ!

Кроз одбрану Партизана дувала је не промаја, него тајфун. Послије каквог-таквог првог полувремена (1:0 за Видеотон), Сабо је црно-бијелима дао ДВА ГОЛА у размаку од ДВА МИНУТА (47. и 49. минут). 

Партизан је тада играо у овом саставу:

Фахрудин Омеровић - Никица Марјановић, Љубомир Радановић, Драги Каличанин, Слободан Ројевић (од 53' Миодраг Радовић), Миодраг Јешић, Адмир Смајић, Зоран Димитријевић (од 57' Звонко Варга), Никица Клинчарски, Звонко Живковић, Драган Манце.



Бјековић је потом признао да је то била "најчуднија утакмица у његовој тренерској каријери", као и да је Партизан "играо срамно и понижавајуће", а управа клуба (тада Извршни одбор) је послије хитне сједнице између двије утакмице са Видетоном закључио да је кривица на играчима!

Мађари су дочекали Партизан као европског великана. Лист "Нетспорт" тада је писао да је ријеч о "једном од најславнијих клубова на континенту", о "клубу који од оснивања 'храни' репрезентацију Југославије", о "чуду које само истински великан може да приреди" (ријеч је о мечу против Квинс Парк Ренџерса)...

Али, на терену уопште није изгледало тако, па су мађарски новинари констатовали: "Партизан је још добро прошао. Примио је само пет голова, а сваки његов играч, у просјеку је начинио једну катастрофалну грешку".

Мађари су били ошамућени од радости.

"Ни у сновима нисмо помислили да ћемо побиједити Патизан 5:0! Партизан је фудбалски великан! Зато не замјерите нашим навијачима што се оволико радују, они знају ко је вечерас пао пред Видеотоном", изјављивали су представници Видеотона, пренио је тада спортски лист "Темпо".

Чувени новинар, радио-репортер Јордан Ивановић написао је тада у "Темпу":

"Требало је ту ноћ остати у Секешфехервару. Да вам аутомобил (услов је само наша регистарска таблица) буде ишаран бројем 5, да вам под оба брисача буде остављена цедуљица на којој је био исписан број 5, да вам сутрадан портир љубазно отвори врата и показујући на кофер, упита: 'Је л' стало свих пет?'"

У овдашњој спортској штампи писало се нашироко о овом бродолому, анализирала се "игра", постављало се питање - како тим који у домаћем првенству прима најмање голова, у Европи добија "шестице" и "петице"...

Бјековић је тада изјавио и ово:

"На међународним утакмицама захтјеви су сасвим другачији него у домаћем првенству. Ваља играти што чвршће, примити што мање голова - да би се у реваншу то могло надокнадити. Говоримо то нашим фудбалерима, али они брзо забораве. Стекао сам утисак да у мечевима у Лондону и Секешфехервару нису ни размишљали да постоји реванш".

Миодраг Јешић је тада говорио о "непоштовању договора из свлачионице", али и о тадашњем приступу игри (обратите пажњу на ријечи МИНИМАЛАН ПОРАЗ):

"Договоримо се једно - да се 'стиснемо', мобилишемо и покушамо да прођемо са минималним поразом, а на терену поступимо сасвим другачије. Безглаво јуришамо да изједначимо као да уопште нема реванша. Та димензија мудрости нам је недостајала и у Лондону и у Мађарској. У том смислу морамо нешто хитно да учинимо. А ни више храбрости и 'уклизавања' не би нам било наодмет".

Љуба Радановић се надовезао: "Гледали смо снимке наших утакмица и нисмо постали ништа паметнији, нисмо открили шта нам се то догодило и гдје смо све погријешили. Једноставно, понесе нас жеља за доказивањем, па хоћемо и више него што можемо".

На висини задатка тада су били само навијачи Партизана. Испунили су трибине стадиона у Секешфехервару (према тадашњим извјештајима било их је неколико хиљада), али и у реваншу у Београду, ваљда у очекивању новог чуда.

На стадиону ЈНА било је чак 30.000 навијача Партизана, који су песмом: "Шест комада, шест комада, то је наша нада", пробали да понесу екипу до новог подвига. Али, Видетон је у Београд дошао максимално концетрисан, дисциплинован.

Памти се изјава голгетера мађарске екипе Сабоа: "Ако Партизан побиједи 6:0 престаћу да се бавим фудбалом".

Партизан није дао шест голова, већ само два (Живковић и Варга). Али, екипа Партизана испраћена је аплаузима за труд и жељу, што је и те како недостајало у првој утакмици у Мађарској.



Више од 30 година касније, Партизан ће поново играти са Видеотоном, али ништа више није као пре. Ни Партизан, ни Видеотон, ни фудбал, уосталом. На трибинама у Мађарској неће бити неколико хиљада навијача Партизана, јер стадион на којем ће бити одиграна реванш утакмица плеј-офа за пласман у Лигу Европе, може да прими једва 4.000 посматрача. А од тог броја, црно-белима је дато тек 400 улазница.

Видеотон је тада био сачињен од мађарских играча, а данас су у тиму и Срби, Француз, Хрват, Исланђанин, Нигеријац...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар