Требиње: Ватра дошла близу кућа

На територији општине Требиње активно је неколико пожара, које гасе два хеликоптера Оружаних снага БиХ у рејону Требињских брда и планине Видуше, између Требиња и Билеће, а ватра се спуштала и према насељеним мјестима.

Република Српска 15.08.2017 | 20:43
Требиње: Ватра дошла близу кућа
У ноћи између понедјељка и уторка најтеже стање је било  у селу Драчево, у Поповом пољу, гдје се ватра спуштала с планине Бјеласнице и дошла на десетак метара од кућа, док се с исте планине други крак проширио на регију Требињских брда, гдје се пожар ширио у више праваца, па су хеликоптери дјеловали у рејону Плана Дола.

Пожар у рејону планине Видуше, који је прије неколико дана изазвао удар грома и који се проширо са територије билећке општне, дошао је у близину села Морче, али је одбијен од кућа.

"Видуша је, нажалост, досад већ горјела, али се срећом и опоравила, мада опет дођу нови пожари. У том дијелу је највише букве, која има танку кору и тешко да се опорави након што наиђе ватра, с обзиром на то да се стабло осуши, тако да изражавамо бојазан за ову врло значајну површину под високим шумама", рекао је јуче Бранко Тасовац, директор требињског Центра за газдовање кршом.

Он додаје да је у Херцеговини свега два одсто територије под високим шумама, односно на свега двије локације, и то Бијела гора и Видуша, на којој се не памти да је у ово доба године било оволико пожара.

Пожари су, каже Тасовац, и ове године изазвали несагледиву еколошку штету, јер је на свим опожареним површинама изгорио комплетан биљни свијет, чиме се промијенила сама структура земљишта, које је постала подложна ерозији и практично након првих киша остане само камен.

"Бојим се да у догледно  вријеме не останемо на самој голети, јер нећемо имати тло које ће се моћи пошумљавати, а шума је једини регулатор и воденог режима и квалитета ваздуха", додаје Тасовац.

Он додаје да је досад на територији општина Требиње, Билећа, Љубиње и Берковићи било опожарено око 10.000 хектара шуме и шумског земљишта.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ла фамилија

15.08.2017 20:00

Тасо, не дај, фамилијо! Поздрав из Сарајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

15.08.2017 22:16

Јеси ли то ти Горане, јесил' скино коју килу?