Нема посла ни за докторе наука

Више од 200 стручњака, који су се школовали на европским и светским универзитетима, вратили су се у Српску, али нису сви дочекани раширених руку. Они говоре два или три светска језика, а знања и звања су стекли у жестокој међународној конкуренцији.

Република Српска 15.08.2017 | 07:23
Нема посла ни за докторе наука
Док млади беже из РС, они су се вратили са интернационалним дипломама, неки од њих и као доктори наука. Могли би бити мотор развоја РС, али тај потенцијал није довољно искориштен. Много тога им не иде на руку: од администратвиних баријера, до тешкоћа у запошљавању.

''Ми желимо да живимо у РС и овде одгајамо своју децу. Много је већи изазов допринети напретку своје земље, него уживати у благодетима финансијске сигурности у иностранству'', каже др Сузана Готовац Атлагић, која је докторирала у Јапану, у области нано технологија.

Данас предаје на Природно математичком факултету у Бањалуци, али први повратнички кораци ни њој нису били лаки. Тако је 2007. диплому носрификовала у Тузли, јер у РС то није могла.

''Република Српска месецима није имала закон о високом образовању, а мени није било до чекања'', каже Сузана, али додаје да је у овој области ситуација данас много боља.

Много је теже изборити се за посао. Да интернационални докторат не гарантује одговарајуће радно место у РС, показује и пример др Маје Станисављевић, која је недавно на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, добила награду УНЕСЦО у области „зелене хемије“.

Ова перспективна научница, која је докторирала у Чешкој, нема стално запослење. Ангажована је на бањалучком ПМФ, али кроз пројекте.

Стипендија од 30.000 долара, коју је освојила у Санкт Петербургу, гарантује јој годину дана  истраживања, за даљу каријеру тек треба да се избори.

Још је интересантније искуство младе економисткиње, која је магистрирала на једном универзитету у ЕУ.

По повратку у РС у једној трговачкој комапнији су јој понудили посао у магацину, за који је довољна средња школа, али под условом да током пробног рада „покаже шта зна“.



''Нажалост, и поред високих квалификација, повратницима није лако изборити се за посао. Понекад се јавља и завист и страх од кункуренције, јер неретко они имају више компетенције од руководилаца који треба да их запосле. Млади људи који су се на иностраним универзитетима школовали од шест месеци до неколико година, у РС на посао чекају од седам до 14 месеци, а неки од њих су покренули свој бизнис'', каже др Сузана Готовац Атлагић.

Није све тако црно

Да има и позитивних примера, који могу подстаћи интернационалне академце да се врате у РС, сведочи др Верица Павлић, докторка стоматолошких наука и мајка троје деце, која се 2015. вратила из Јапана.

Данас је доценткиња на бањалучком Медицинском факултету, а запослена је у Заводу за стоматологију. Тврди да је повратак у домовину био изазов, али да је задовољна.

''Иако је врло тешко бавити се озбиљним научним радом у Бањалуци, јер су сви покушаји пионирски, задовољство је радити са студентима и мотивисати их за науку и истраживачки рад'', каже она.

У последњих годину дана у РС се из иностранства вратило и петоро стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“: један доктор наука и четворо са мастер дипломом, и сви су, тврде у Фонду, добили одговарајући посао.

Истина, то и није баш импресиван податак, ако се узме у обзир да је, преко овог фонда, РС стипендирала 124 студента у иностранству.

Група за позитивни притисак

Ускоро ће бити оснвано удружење академаца из РС, који су се школовали у иностранству. Оснивачи кажу да ће то бити сервис за подршку младим стручњацима, који се враћају у домовину, али и „група за позитивни притисак“.

''Важна је промоција њихових потенцијала и достигнућа, која у комбинацији са достигнућима колега који нису били у иностранству, али су у тежим условима овде урадили занимљива истраживања, може бити одлична енергија за напредак науке, образовања, привреде и друштва у целини'', каже др Сузана Готовац Алтагић.

Извор: Блиц

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Нејасно је!

15.08.2017 05:34

Засто се уопсте врацају, јер док су Црвени Кмери на власти ту це бити посла само за конобаре, месаре и тесаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

15.08.2017 07:15

....и за те ино струцњаке који су дио Секте кроз родбинске везе. Убиједјен сам да су ти сто су се снасли имали дебеле везе јер овдје било каква струцност је само отезавајуца околност.

Name

Швицарац

15.08.2017 07:25

Сигурно це ако на власт засједне СДС потеци мед и млијеко...

Name

МК

15.08.2017 07:32

И ОНЕ КОЈИ СУ ДОБИЛИ ДИПЛОМУ У ДОБОЈУ ТАКВИ СУ УСПЈЕЛИ ЈЕР СУ ЧЛАНОВИ СНСД-а.А ОНИХ ИЗ ШИРОКОГ БРИЈЕГА ИМА НА ИЗВОЗ СВЕ САМИ ЕКСПЕРТИ .ПРОЧЕШЉАТИ ДИ

Name

закључак

15.08.2017 18:09

Битно је да је министар просвете купио докторат у Зрењанину а магистриро није никад или накнадно.

Name

Трге

15.08.2017 05:34

И сви они имају по неколико пута мању плату од Дусанке Мајкиц и слицних патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

£

15.08.2017 05:37

Има и домацих струцних кадрова, преосталих и времена прије рата али им не дају да рафе, послове добијају неписмени војници партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибер

15.08.2017 05:41

Не могу они полити насем прецеднику, а ни прецедници владе, те свјетски признатим струцњацима као сто су Тегелтија, Спириц, Ивсниц, Микеревиц итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марија

15.08.2017 06:14

То што се вратило и добило одмах посао то су татина и мамина дјеца а остали на биро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

15.08.2017 06:27

Доктори наука ваљда треба да запошљавају а не да се запошљавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

15.08.2017 08:00

Све и један који је вани студирао електротехнику, информатику, машинство и сличне техничке науке, остаће вани. Па неће ваљда радити у Конзуму, хотелу Јелена, Еуроекспресу, и другим сличним фирмама, а који су сви сад у кругу некадашњег Руди Чајавеца. Багрови су се дочепали власти, и све уништавају већ више од 20 година. Већина која их изгласава је такодје дно дна. Много школованих људи је отишло вани а оно мало што је остало, немају шансе опстати од корова који је све заузео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.....

17.08.2017 10:32

Ма дјецо дипломе и бјезите одавде гдје сте се вратили или у снсд цланска карта па це вам наци неки посао овде нетреба паметан само подобан

ОДГОВОРИТЕ