Необичан хоби оца и сина

Бањалучани Ђуро (1971) и Душан Тесла (1996), отац и син, у претходним годинама сакупили су импозантну колекцију регистарских таблица која броји више од 1. 000 необичних и ријетких примјерака.

Република Српска 13.08.2017 | 13:33
Необичан хоби оца и сина
Са овим хобијем Ђуро Тесла, иначе запослен у Полицијској управи Бањалука, почео се бавити прије десетак година, када је на бањалучкој пијаци купио таблице из периода деведесетих година прошлог вијека, а у Книну их је користила милиција такозване Републике српске Крајине.

"То је сада једна фина, вриједна колекција. У тој колекцији имам велики број примјерака који се вежу за протекли рат, који су веома вриједни, не финансијски него историјски", рекао је Ђуро Тесла.

Екипа Анадолу Агенцy (АА) са Ђуром и Душаном Теслом разговарала је у стану у Бањалуци гдје су нам радо показали посебне примјерке из своје колекције. Колико их тачно имају, нису сигурни, јер никада нису пребројали регистарске таблице које су скупили, а осим тога, њихов број се стално мијења.

У протеклих седам дана купили су лот од око 50 примјерака, јер им је требало неколико таблица садржаних у том лоту.

Најстарија таблица коју посједују је из 1928. године, односно из периода Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Слиједе и таблице из периода Краљевине Југославије, као и периода Другог свијетског рата из којег су Тесле набавили и таблицу Независне државе Хрватске, као и таблицу коју је користила њемачка војска. Имају и ручно прављене таблице са ознакама ДФЈ (Демократска федеративна Југославија) и ФНРЈ (Федеративна народна република Југославија).

Сакупили су и ријетке примјерке какве су користиле Војска Републике Српске, ХВО и Армија РБиХ. Обзиром на посао, Ђури су међу дражима и све остале полицијске таблице, а пошто се баве ловом почели су скупљати и таблице из САД-а са мотивима дивљачи, а осим њих, набавили су и таблице из Русије и Мексика.

Иначе, таблице које су занимљиве колекционарима коштају од једне КМ до неколико стотина еура уколико се ради о ријетким примјерцима.

Ђуро Тесла испричао је да се у Босни и Херцеговини свега неколико људи бави колекционарством регистарских таблица. Према његовим ријечима, постоје и они који на таблицама покушавају да зараде, али и они који таблице скупљају из љубави.

"У мом случају тражим примјерке који су ријетки, њих остављам себи. Купим, рецимо, себи лот од 400 - 500 комада који морам да купим зато што у том лоту има петнаестак примјерака који мени одговарају, а остале морам да ријешим да замијеним, да продам", каже Ђуро Тесла.

На питање гдје проналазе ријетке примјерке, објаснио је да користе разне начине, понекад му их пронађу пријатељи, понекад је пијаци куповао необичне таблице, а домаћи и страни сајтови за купопродају најчешћи су извор.

Ђури Тесли нарочито је значајно што је колекционарство успио "заразити" и сина Душана, који се овим хобијем почео бавити прије шест година.

"Увео сам га у те колекционарске воде, па заједно све пратимо и колекционерске скупове и интенет и много ми то значи јер сад он преузима примат, заправо, већ је преузео", каже Ђуро Тесла.

Његов син Душан, иначе техничар телекомникација испричао је да је очева страст била превелика да се почне бавити колекционарством. Иако је код нас необично да се овако млади људи баве колекционарством, поготово овим видом, Душан каже да је то у свијету нормално.

Према његовим ријечима, савремене технологије, односно интернет у значајној мјери олакшавају бављење овим хобијем, а осим што редовно посјећује домаће и стране сајтове на којима се могу купити ријетки примјерци, често учествује и у аукцијама путем интернета.

Нажалост, своју колекцију ријетко показују јавности, јер осим што имају мало времена за посјету сајмовима и изложбама, додатан проблем је и простор који има је потребан да би изложили све значајне дијелове своје колекције.

"Само смо једном учествовали на изложби у Градишци гдје смо показали само дио колекције јер би нам баш доста простора требало да покажемо укупну колекцију, односно све што садржи", рекао је Душан Тесла.

Простора никад доста Додао је да осим што сакупљају регистарске таблице баве се и колекционарством ордења, медаља, пилотских кацига, војних амблема, шљемова, бајонета... И када није изложена, њихова колекција захтијева много простора.

"Што се тиче остатка укућана, од почетка је мало било несугласица, али навикли смо се касније", кроз смијех је испричао Душан. Новије таблице које се данас користе нису претјерано занимљиве колекционарима, али ипак има и занимљивих комбинација бројева.

"Све што ми је била жеља да набавим, набавио сам, а таблице које су мање ријетке лакше је набавити. Ријетке сам набавио - скоро па завршио колекцију", каже Душан Тесла.

Извор: Анадолија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сасавгд

13.08.2017 11:51

Поздрав за Ђуру и Дусана, и зелим успјеха у даљем раду... Доста пута смо коректно сарадјивали на обострано задовољство

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАН

14.08.2017 16:50

Отпоздрав Саша од Ђуре и Душана. Велико Хвала на подршци. жив и здрав био па се чујемо.

Name

Драган

13.08.2017 13:15

Свака част.поздрав из Слатине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро и Душан

14.08.2017 16:51

Такође поздрав и хвала на подршци.

Name

Стварно

13.08.2017 14:26

лијеп хоби, али скуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Швицарац

13.08.2017 14:54

Гледам на ебаy-у и овом ПИК-у то су цијене да те заболи глава