"Ко је смио да помјери Американке са постоља...?!"

Атлетске судије и зихернадла су од петка увече у Србији вероватно најомраженији појмови.

Остали спортови 13.08.2017 | 14:30
"Ко је смио да помјери Американке са постоља...?!"
Судије нису реаговале када су се зихернадле откачиле српској атлетичарки Ивани Шпановић, што јој је победнички скок значајно скратило, а скакачицу удаљ оставило без медаље на Светском првенству у Лондону.

Тренер Атлетског клуба Партизан Стеван Лазић каже да ће о синоћњем финалу бити још много приче наредних година.

"О овоме ће се дуго причати и правити анализе јер су данас мерни инструменти сасвим довољни. Већ сада има неких података да је то био скок на 7.10 метара", каже Лазић за Б92. Он истиче да је сличну прашину у погледу контроверзе својевремено подигла и трка између Милорада Чавића и Мајкла Фелпса. 

Ивана Шпановић је у последњој, шестој серији скочила преко седам метара, али је скок заведен на 6.91 метар због зихернадле која је закачила песак. Српски тим је уложио жалбу, али без резултата. 

"Тај спорни моменат је био уочљив од првог скока. Две телевизије су преносиле овај догађај. Колеге су виделе да је од првог момента, од првог скока њој одлепљен број. Ако се држимо строго правила да број јесте закачио песак и оставио траг, да је главни судија непомирљив, мени је то очигледно. Има и овде непомирљивих судија, а жири коме се жалиш неће против одлуке главног судије", рекао је Лазић. 

Ово није једина ситуација у којој нису испоштована атлетска правила, а на постољу су се уместо Иване нашле Бритни Рис (7.02 м), Дарија Клишина (7.00) и Тијана Бартолета (6.97). 

"Десило се на овом првенству да смо имали трку која је ван свих атлетских правила на 200 метара човек трчи сам (Исак Маквала). Значи самим тим не постоје правила. Ко је од њих смео да помери две Американке, прву и трећу. Бритни Рис и Бартолету. То је била једна од основних полуга", каже Лазић.

Стеван Лазић је на спортским борилиштима више од 40 година. У Србији на такмичењима има бар по десет судија у скоку удаљ и чак и судије нижег ранга знају да треба да исправе техничке недостатке такмичара.

"Њихова је дужност оно што је заобиђено, а на шта тешко можемо да се жалимо. Нико је од првог до шестог круга није скока није обавестио, а морао је, да није припремљена за такмичење. Ја сам масу пута добио опомену због шортса, не можеш носити шортс испод колена и тако даље, море неких правила која сваки атлетски судија нижег ранга зна. Значи број ако је одлепљен сваки судија који је то видео мора да реагује. Замислите да двадесет њих то не види", чуди се тренер АК Партизан.

Тренера Горана Обрадовића по његовим речима нико не може да криви јер је он пре почетка такмичења преконтролисао опрему. Када је у 20 сати и 10 минута финално надметање почело, могао је само да посматра из петог реда трибина и довикује уз ветар.

"Камере ће приказивати из овог или оног угла, не знамо да ли је то баш 6.91, баш онако како је речено, али победнички скок је био на 7.10. Значи ту су јединствени, да је то био победнички скок. Остаје жал због немара не нас јер је тренер преконтролисао опрему. Десило се за време такмичења да су се ове зихернадле о којима причамо 2017. године у Лондону и модерној земљи, да су се откачиле и да судије то нису приметиле", рекао је Стеван Лазић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар