СП: Британцима злато, тужан опроштај Болта!

"Паде" и Мо Фарах! Етиопљанин Муктар Идрис нови је првак света на 5. 000 метара. Феноменални спринтер са Јамајке због повреде није завршио своју опроштајну трку.

Остали спортови 12.08.2017 | 23:50
СП: Британцима злато, тужан опроштај Болта!
Штафета Велике Британије 4x100 метара освојила је титулу светског првака пред својом публиком у Лондону, надмашивши конкуренте из САД и Јапана.

Британци (Уџа, Гемили, Талбот, Мичел-Блејк) тријумфовала је у времену националног рекорда - 37,47 секунди.

Штафета САД (Роџерс, Гетлин, Бејкон, Коулмен) заостала је пет стотинки, док су Јапанци (Тада, Изука, Кирју, Фуџимицу) забележили резултат 38,04 и "комотно" освојили бронзану медаљу испред Кине, Француске, Канаде и Турске.

Ипак, ова трка памтиће се вероватно највише по тужном опроштају Усеина Болта, који је трчао последњу измену за штафету Јамајке.

Меклеод, Форте и Блејк створили су претпоставке да се Болт трка за једну од медаља, међутим, њему је после шест-седам корака "отишла" задња ложа! Светски рекордер на 100 и 200 метара, али и члан најбрже штафете 4x100 свих времена, пао је на стазу, док су публика и учесници трке са неверицом посматрали...

Ово је након пораза од Џастина Гетлина на 100 метара показатељ да Болт није максимално спреман дошао на ово такмичење, мада је јасно да никакав неуспех не може да баци сенку на све што је претходних година дао атлетици - све победе и рекорде који ће остати за њим.

Показало се само да је и он, ипак - само човек. Да ли је ово заиста крај?

Касније овог месеца, он ће напунити 31 годину. Гетлин се управо вратио на светски трон са 35 и по...

Злато у женској штафети 4x100 припало је екипи САД (41,82). Другопласиране Британке заостале су 30, а трећепласиране Јамајчанке 37 стотинки.

"Паде" и Мо Фарах! Етиопљанин Муктар Идрис нови је првак света на 5.000 метара.

Светско првенство у Лондону потврдило је да свака велика каријера и сваки низ победа имају свој крај.

Усеин Болт на опроштају од атлетике није успео да одбрани трон на 100 метара, док британски дугопругаш Мо Фарах после тријумфа на 10.000 метара није имао снаге да одбије налет знатно млађег конкурента у финалу на 5.000 метара.

Етиопљанин Муктар Едрис победио је у времену 13:32,79 минута, Фарах је други (13:33,22), а Американац Пол Кипкемои Челимо трећи (13:33,30).

Медаља је за 21 стотинку измакла другом Етиопљанину, Јомифу Келејчи, који се раним бегом практично жртвовао за Едриса.

Фарах је у последњих 100-150 метара ушао као четвртопласирани и у циљној равнини је потрошио последњи атом снаге, не би ли својим препознатљивим финишом успео да победи у последњој великој трци на тартану, пре него што се посвети маратону.

Британац сомалијског порекла са унутрашње стране је успео да претекне Челима и Келејчу, али не и Едриса, који је тако прекинуо Фарахову доминацију започету још на Олимпијским играма у Лондону 2012.

Од тада је освојио четири олимпијска, пет светских и два европска злата, без пораза на пет и 10 километара на свим великим такмичењима. Пета "дупла круна" ипак је остала изван његовог домашаја...

Сали Пирсон из Аустралије други пут у каријери је освојила светску титулу на 100 метара са препонама, после тријумфа у Даегуу 2011.

Пирсон, која се током 2015. и 2016. мучила са повредама, па је морала да пропусти и СП у Пекингу и ОИ у Рио де Жанеиру, претрчала је деоницу за 12,59 секунди.

Медаље су узеле још Американка Даун Харпер Нелсон (12,63) и Немица Памела Дуткјевич (12,72), док се светска рекордерка у овој дисциплини, Американка Кендра Херисон, пласирала тек на четврту позицију.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар