Одбијена жалба АСС, Ивана дефинитвно четврта!

Жалба представника Атлетског савеза Србије одбијена је од судијске комисије на мерење последњег скока Иване Шпановић на Светском првенству у Лондону.  ОДЛУЧЕНО: "Ивана је жртва електронске грешке"! Надлежна комисија донела је коначну одлуку - Ивана Шпановић није освојила медаљу, иако је скочила најдаље. Разлог - зихернадла!

Остали спортови 11.08.2017 | 23:49
Одбијена жалба АСС, Ивана дефинитвно четврта!
Шпановић је у шестој серији имала скок за злато (преко седам метара), али јој се десио пех јер јој се одлепио број приликом скока и оставио траг у песку, па је остала на четвртом месту и то само на центиметар од бронзане медаље са резултатом 6,96.

Председник Асс Веселин Јевросимовић претходно је на свом Твитер профилу открио да је уложена жалба речима да су сви на стадиону у Лондону сложни да је Ивана скочила преко седам метара, али је касније она одбачена што је потврдио АСС.

Одржана је и свечана додела медаља те дисциплине, злато је припало је Американки Бритни Рис (7,02 метара), сребро Рускињи Дарији Клишиној (7,00), а бронза Тијани Бартолети из САД (6,97).

Ивана Шпановић скочила је највише, али НИЈЕ постала светска шампионка.

Најбољој српској атлетичарки отпао је такмичарски број са леђа и "скратио" јој скок довољно да не освоји ниједну медаљу.

Иако је то био шампионски скок, довољан за наслов светске првакиње, Иванин званичан резултат је био 6,91 а не више од 7,02, колико је заправо скочила.

Управо тим резултатом (7,02) Бритни Рис завршила је као првопласирана.

Одмах после финала, Ивана Шпановић и српска делегација уложили су званичну жалбу, што је објавио и председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић.

Он је у 22.50 поручио из Лондона да је српска делегација и даље у контролној соби, где још чека одлуку комисије. "Увидом у снимак, једини јасан траг у песку је отисак преко седам метара", поручио је Јевросимовић.

Непосредно после тога, Американке Бритни Рис и Тијана Бартолета, као и Рускиња Дарија Клишина попеле су се на подијум и примиле своје медаље.

Тако је и стављена тачка на жалбу српске делегације, с обзиром на то да је церемонија не би била изведена без дозволе званична и одлуке да је тренутни пласман - коначни.

Коначно образложење у Иванином случају је:

"Комисија је одбила жалбу. Ивана Шпановић је жртва електронске грешке", поручио је Јевросимовић у 23.10 часова.

"Срамотно суђење женског скока у даљ на првенству света у Лондону", додао је он.

На крају - остаје ОГРОМАН жал због случаја који ће остати упамћен у историји атлетике.



Ивана Шпановић остала је без злата због папира на леђима, који јој се откачио док је летела и пао у песак, покваривши јој траг.

Уместо бар 7,02, њен последњи резултат био је 6,91.

Српска комиција уложила је жалбу на такав епилог, у којем наша атлетичарка није освојила медаљу и која на крају није уважена. А ево шта кажу правила:

"Мерење дистанце:

8. Мере сваког скока биће направљене одмах после сваког валидног прегледа (или после тренутне усмене жалбе, направљене у складу са правилником). Сви скокови биће измерени од најближег трага у подручју доскока, направљеног било којим делом тела или било чиме што је било закачено за тело у тренутку у којем је остављен траг... Мерења ће бити забележена вертикално у односу на залетиште или на његов продужетак".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

11.08.2017 22:05

Ма какве су ово глупости од ИАФ-а да се којим слуцајем залила американка залба би била усвојена а посто је Ивана српска такмицарка а јос је боље и скоцила од американки нису могли допустити да она побиједи.Ласерско мјерење се није добро показало.Најбољи примјер је бацац кугле Ковац коме није признат исправан покусај а бацио је за злато.Да је Ивани којим слуцајем спала длака са главе на сестом метру ласер би измјерио колико је скоцила Иванина длака.Невјероватнооооооо....

ОДГОВОРИТЕ