Свечаности на Равној Романији

Литургијом у Храму Светог Георгија на Сокоцу и опходом литије око манастира, свештенство и велики број вјерника обиљежили су Дан манастира и 15 година постојања ове светиње на Равној Романији.

Република Српска 11.08.2017 | 19:24
Свечаности на Равној Романији
Професор Ненад Тупеша са Богословског факултета у Фочи навео је да је овај храм свједок васкрсења српског народа и васкрсења рода хришћанског, с обзиром да је заснован на крви мученика и новомученика српских.

"Они су животе положили за вјеру и отачаство и за ове наше просторе они су залог свеопштег васкрсења српског народа, а поговотово оних који живе у овој светој обитељи, монаха који се овдје подвизавају, овог народа који долази да се помоли Богу и да се поклони сјенима српских новомученика", истакао је Тупеша.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да се у оквиру манифестације "Теби, горо Романијо" уз јубилеј храма и "Госпојинске вечери културе" ове године обиљежава и 27 година од формирања покрета за очување и заштиту српског народа на простору Сарајевско-романијске регије.

"Задовољни смо као домаћини што су на ове значајне датуме уручена и постхумна признања - Медаље заслуга за народ за 28 породица погинулих бораца Војске Републике Српске са ове регије", истакао је Бјелица.

Ирена Шућур, директор соколачке Установе за културу "Перо Косорић", која је организатор манифестације, рекла је Срни да се програм "Госпојинских вечери културе" преплиће са обиљежавањем Дана манастира Светог Георгија на Равној Романији, познатог као Романијска Соколица.

"Ово су јубиларне. 20. `Госпојинске вечери културе` на Сокоцу, а манастир обиљежава 15 година од дана освештања и томе у част припремили смо богат културно-забавни програм", додала је Шућурова.

Она је навела да су и ове године гости из Мрчајеваца учесници "Купусијаде" припремили познати свадбарски купус за све који су данас били на манифестацији.

У музичком дијелу програма учествовале су мушке и женске изворне групе из Бијељине, Рогатице, Мокрог, Источног Сарајева, Источног Старог Града и Сокоца.

Своје стихове говорили су пјесници Миланко Боровчанин Ромсок, Радислав Ћивша и Момир Јоловић из Сокоца, а у програму је учествовала и драмско-рецитаторска секција Средњошколског центра са Сокоца.

Покровитељи манифестације у оквиру које су одржани и Дани романијског меда и љекобиља, те представљена романијске кухиња и ручни радови су општина Соколац, Град Источно Сарајево и привредници Сарајевско-романијске регије.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар