Монтреал: Федерер преживио, Шаповалов шокирао Надала!

Федерер "преживео" 47 грешака и храброг Ферера! Трећи тенисер света Роџер Федерер успео је у тешком мечу да савлада Давида Ферера и пласира се у четвртфинале Роџерс купа у Монтреалу. Шаповалов оставио Надала без првог места! Осмина финала Мастерса у Монтреалу донела нам је прву сензацију – елиминисан је Рафаел Надал.

Тенис 11.08.2017 | 10:45
Монтреал: Федерер преживио, Шаповалов шокирао Надала!
Први носилац поражен је после спектакуларног сусрета и преокрета од 143. играча света Дениса Шаповалова у готово три часа игре – 3:6, 6:4, 7:6(4).

'Бик са Маљорке' тако је пропустио прилику да се врати на прво место АТП листе после више од три године, за шта му је било потребно да се пласира барем у полуфинале.

И поред тога што га нема због повреде, Енди Мари остаће први играч света и после првог Мастерса на америчког турнеји, али се борба за трон наставља већ на турниру у Синсинатију – који стартује већ следеће недеље.

Осамнаестогодишњи Канађанин рођен у Тел Авиву одиграо је меч каријере, само дан пошто је елиминисао Аргентинца Хуана Мартина дел Потра, поставши уједно најмлађи играч који је стигао до четвртине финала турнира из Мастерс хиљаду серије. 

Ипак, деловало је да неће бити нимало узбуђења пошто је Шпанац после свега 38 минута игре стигао до вођства у сетовима. Успео је Шеповалов да спасе две брејк лопте у четвртом гему, али не и у осмом – када Рафа одузима сервис противнику, а потом без изгубљеног поена потврђује предност. 

Међутим, Денис није пао, штавише – заиграо је фуриозно од старта другог дела меча. Лако је стигао до 1:0, а онда трећу брејк шансу претворио у дуплу предност. Имао је недуго затим и прилику да стигне до огромних 5:1, али и да све упропасти само неколико минута касније.

Када није искористио две нове шансе за брејк, Рафа је то сурово казнио и успео да поврати равнотежу у сету и да стигне до изједначења. Али, Шаповалов поново остаје концентрисан, узима наредни гем, а онда по други пут у мечу оставља противника без сервиса за експлозију на крцатим трибинама и улазак у трећи, одлучујући сет.

Последњи период игре донео нам је и најспектакуларнији тенис, са мноштво сјајних поена, удараца, преокрета и сјајним тај-брејком, за ефектан крај.

Као кључан испоставио се трећи гем, када је Канађанин, кога очекује скок у први 100 играча света, у маратонског гему успео да спасе три брејк лопте, да би у петом то учинио још два пута. Успео је да уведе сет у мирну завршницу, обуздавши све нападе агресивног Рафаела, да би уследио пресудни, тринаести гем.

И тада је деловало да ће Надал на искуство успети да сломи противника, експресно је стигао до 3:0, али је у Шаповалов поново имао одговор – освојио је три поена у низу, па још два, да би са два мини-брејка ставио тачку на невероватан сусрет – најавивши велике ствари у будућности.

Канађанина у борби за полуфинале чека окршај са Адријаном Манарином из Француске, који је у два сета био бољи од Јужнокорејца Хјеона Чунга (6:3, 6:3).

Федерер "преживео" 47 грешака и храброг Ферера! Трећи тенисер света Роџер Федерер успео је у тешком мечу да савлада Давида Ферера и пласира се у четвртфинале Роџерс купа у Монтреалу.

Швајцарац је одиграо веома лоше за своје стандарде, али је ипак победио шпанског ветерана са 4:6, 6:4, 6:2.

Храбри Ферер није успео да прекине низ од 16 победа које је Федерер забележио у дуелима са њим, одузео му је први сет, али није стигао до првог тријумфа.

Федерер је први део дуела практично изгубио већ у четвртом гему, када је противнику дозволио да узме гем на његов сервис. 

Други носилац на турниру је покушао да се врати, узео брејк Федерер у деветом гему, али се одмах затим реванширао и са заостатком од 1:0 ушао у наставак меча. 

Низ брејкова тада није прекинут, Федерер је узвратио и стигао до изједначења, а тек на моменте је у трећем сету подсетио на своју овосезонску форму. 

Чак 47 неизнуђених грешака је направио Федерер у целом мечу, али је упркос томе успео да тријумфује и обезбеди дуел против Роберта Баутиста-Агута, који је савладао Гаела Монфиса, такође у три сета.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар