Видео - За историју: Маквала и ПРВИ и ПОСЉЕДЊИ!

Организатори накнадно позвали Исака Маквалу да трчи четвртфинале на 200 метара. У трци без ривала постигао вријеме за полуфинале, а онда се "прошетао" до финала.

Остали спортови 10.08.2017 | 14:15
Видео - За историју: Маквала и ПРВИ и ПОСЉЕДЊИ!
Исак Маквала из Боцване наступиће у финалу трке на 200 метара на Свјетском првенству у Лондону! 

Сама вијест не представља никакво изненађење, јер је ријеч о врхунском спринтеру, једном од најбољих на планети. Али, када се погледају околности под којима је изборио финале, онда је његов резултат преседан у историји свјетских атлетских првенства!

Одлични атлетичар доживио је низ непријатности на шампионату, пошто му је прво од стране ИААФ био забрањен наступ у финалу трке на 400 матера, а затим и одузета могућност да се уопште такмичи у "двјестотки".

Један од кандидата за медаље био је наводно жртва стомачног вируса и британски прописи нису му дозвољавали да изађе у јавност, јер по закону мора да буде најмање 48 сати у карантину ако болује од заразне болести.

Маквала је у сриједу неочекивано добио позив од ИААФ да се појави на стази, али пошто су четвртфиналне трке на 200 метара већ биле одржане, он је САМ трчао и по постигнутом времену изборио пласман у финале.

Било је занимљиво видјети Маквалу како се по пљуску трка с временом, јер је морао да буде бржи од посљедњег на листи полуфиналиста, односно од 20,53. 

Нема шта, лак, али необичан задатак... На крају - 20,20 секунди и серија склекова, чисто да увјери организаторе у велику грешку и неправду коју су му нанијели.

Атлетичар из Боцване у полуфиналу није имао никаквих проблема, јер се с другим временом пласирао у финале. Ајзак Јанг из САД био је први са 20,12 секунди, Маквала је заузео друго мјесто (20,14).

Маквала је у финалу трке 400 метара био један од главних фаворита за злато, а његово одсуство на најбољи начин искористио је свјетски рекордер Вајд ван Никерк и без проблема освојио прво мјесто.

Велики број атлетичара у Лондону, њих преко 30, је оболио од стомачног вируса и многима је онемогућено да се такмиче.



Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар