Хрватска позива на разговоре

Министар пољопривреде Хрватске Томислав Толушић је о новом правилнику којим су уведени инспекцијски надзор и контрола већег броја врста воћа и поврћа увезених из нечланица ЕУ разговарао с колегама министрима из сусједних држава, те их позвао на састанак у Хрватску сљедеће седмице, саопштено је из Министарства пољопривреде.

Регион 07.08.2017 | 20:15
Хрватска позива на разговоре
Из Министарства подсјећају да Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима има за циљ искључиво бољу заштиту потрошача.

Стога су Правилником уведени инспекцијски надзор и контрола над већим бројем врста воћа и поврћа које се увози из трећих земаља. У складу с тиме је прилагођена и висина накнаде за издавање цертификата о усклађености с тржишним стандардима, истичу из Министарства.

"Овај Правилник се односи на све треће земље те није усвојен с циљем дискриминације роба поријеклом из нама сусједних држава", наводи се у саопштењу.

Из Министарства наглашавају да је Правилник уједно и у складу с тржишним стандардима за воће и поврће који су прописани правном стечевином Европске уније.

"У сврху образложења наведених аргумената, смиривања непотребних тензија те рјешавања постојећих несугласица, министар пољопривреде Томислав Толушић разговарао је с колегама министрима из сусједних држава те их позвао на састанак у Хрватску сљедеће седмице", истичу из хрватског Министарства пољопривреде.

Како наводе, инспекција на границама, као и трговина робом између сусједних земаља, одвија се нормално.

Хрватско министарство пољопривреде донијело је у јулу нови правилник којим се уводи контрола већег броја врста воћа и поврћа увезених из нечланица ЕУ, а накнада за инспекцијски надзор повећана је с 90 на 2.000 куна за сваки обављени инспекцијски надзор или контролу и сваку поједину врсту воћа и поврћа.

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ВЕТЕРАН

07.08.2017 19:58

Нисам ни милиметар настран по питању националности, али ово је ван памети. Често путујем вани и никад нисам дозивио такву дискриминацију на граници са Хрватском као у задњих пар мјесеци. Сматрају се Боговима, узвисеном нацијом . Ово са овим увозом воћа из БиХ И РЕГИОНА, СРБИЈЕ, МАКЕДОНИЈЕ сунпрелили часу, вријеме је да добију зути картон, а има простора за такво несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

07.08.2017 20:18

Треба само бојкотоват све хрватске производе куповат домаце тад контрола неце ни бити

Name

Цему нервирање

07.08.2017 20:46

Просто и једноставно.БиХ,Србија и Македонија једноставно игнорисе Хрватске производе.Па нека они сами једу 'домаце хрватсмо'.Ја сигурно висе ниста хрватско неци купити,постоји несто сл.из других дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

07.08.2017 21:15

Хрвати се несто право, ееее прорадиле комплексе!

ОДГОВОРИТЕ