Борио се против расизма, па изопштен из НФЛ-а!

У центру пажње овог лета у НФЛ је опет Колин Кеперник, Супербоул квортербек не може да пронађе тим, а нико га не жели јер се супротставио полицијском расизму.

Остали спортови 08.08.2017 | 15:30
Борио се против расизма, па изопштен из НФЛ-а!
Кеперник је прошлог лета бојкотовао химну САД клечањем уочи тест мечева због учестале полицијске бруталности према Афроамериканцима, због чега се широм САД догодило неколико насилних демонстрација.

Прошле сезоне је одиграо 12 мечева за Сан Франциско 49ерсе и бацио 16 тачдауна, али га сада нико не жели. Наводно је импресионирао тренере Балтимор Рејвенса, али је власник клуба рекао "не".

То је подигло велику прашину у НФЛ, играчи, махом Афроамериканци, су стали на његову страну, а поједини чак најавили бојкот.

"Нису у питању фудбал или боја, него у томе да није поштовао позицију коју су му наменили. Што је иступио и изразио свој став. Играо је одлично у лошем тиму јер је добар фудбалер. Можда није најбољи, али је бољи од многих који су стартери. Не можеш рећи да мораш да видиш са спонзирима и навијачима да ли је ок да игра јер је клечао током химне. Да је играо очајно, да није талентован, то би било у реду. Али момци који су очајни, попут Рајана Фицпатрика, Рајан Малета или ко год да баца за Џетсе, имају посао. Ти поручујеш навијачима да ћеш радије ставити лошијег играча од оног који има свој став. То мене мучи", рекао је Ричард Шерман.

Многи се питају зашто Шерман толико страствено брани Кеперника с обзиром да су годинама били директни ривали, штавише, он је пресекао Кепернику пас 2014. и тако одвео Сијетл Сихоксе у Супербоул.

"Били смо ривали, али ово превазилази фудбал. На теренум ја сам противник, ван терена ја сам пријатељ. Не желиш никоме да се овако нешто деси. Није фер. Он се жртвује за више људи него за себе. Многи играчи нису спремни да иступе. Они који га не бране му не чине услугу. Требало би да их се много више јави. Већина њих не жели да ризикује свој посао", додао је Шерман.

"Постоје силоватељи и појани возачи у лиги. Он није учинио никоме ништа лоше, а власници се брину шта ће рећи спонзори и навијачи. Па Џајантси су задржали Џоша Брауна (насиље у породици), Бен Ротлисбергер је два пута био оптужен за силовање. Стилерси му нису окренули леђа. Дали су му нови уговор. Кеперник није урадио ништа. Због тога је расизам највећи проблем у САД", рекао је Шерманов саиграч из Сихокса Мајк Бенет.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар