Мари прескаче Роџерс куп, Надал први након три године!

Шкотски тенисер због повреде кука приморан да откаже мастерс у Торонту због чега ће највероватније изгубити лидерску позицију на АТП листи.  Опа! Надал у Канади јури прво место АТП листе! Шпанац има шансу да на мастерсу у Монтреалу преузме прво место на светској листи после три године, након што је учешће отказао водећи Енди Мари.

Тенис 04.08.2017 | 16:45
Мари прескаче Роџерс куп, Надал први након три године!
Први рекет света, (али не задуго) Енди Мари мораће ипак да пропусти Роџерс куп (7-13. август).

Разлог је, наравно повреда кука која га мучи дуже време и због које не постиже жељене резултате. Тако је и Шкот након Новака Ђоковића (на паузи до краја сезоне) и Стена Вавринке (не игра мастерсе у Торонту и Синсинатију) оптирао да прескочи мастерс који се игра у највећем граду Канаде, а где је титулу прошле године освојио управо наш ас.

"Веома сам разочаран што сам примаран да паузирам, али се надам да ћу се брзо опоравити и вратити на терен", изјавио је Мари који ће највероватније већ након Роџерс купа остати без прве позиције на АТП листи коју ће највероватније преузети Надал.

Шпански ас, тренутно други на светској лествици, који че уједно бити и првио носилац на канадском мастерсу, последњи пут је заузимао лидерску позицију крајем јуна 2014. године.

Следеће недеље игра се Роџерс куп у Монтреалу. Мастерс у Канади ове године неће окупити све тенисере из врха, будући да је Новак Ђоковић већ раније отказао све наступе до краја сезоне, одустали су и Стен Вавринка и Марин Чилић због повреда, а то је учинио и први рекет света Енди Мари.

Британац је саопштио организаторима да повреда кука још није залечена и да ове године неће допутовати у Канаду.

"Нажалост морам да се повучем са турнира у Монтреалу, за који ме вежу многе лепе успомене. Напорно радим како бих се што пре вратио на терен", поручио је први рекет света.

Мари је повлачењем са мастерса у Монтреалу тако омогућио Рафаелу Надалу да већ после тог турнира преузме прво место на АТП листи.

Тренутна разлика између првог и другог на свету је 285 бодова и ако Шпанац стигне до полуфинала поново ће преузети чело светске листе.

Уколико му то пође за руком, Надал ће од 14. августа, после више од три године, поново засести на "престо" и почети 142. недељу на првом месту АТП листе. Он је последњи пут био првопласирани играч планете у јуну 2014. године.

Мари је преузео прво место, први пут у каријери, у новембру прошле године, поставши 26. играч у историји Опен ере, односно 1973. године, који је то успео, и на њему је 39 недеља.

У трци за прву позицију је и Роџер Федерер, који тренутно заузима треће место на АТП листи са 6.545 бодова. Хипотетички то би могао да уради на америчкој турнеји, ако настави са сјајним партијама које пружа ове сезоне.

На том путу прво ће се зауставити на мастерсу у Монтреалу, где би могао да заради драгоцене бодове. Федерер је потврдио учешће у том граду после шест година паузе, а на мастерсу у Канади последњи пут је наступао 2014. (АТП мастерс у Канади наизменично се одржава у Торонту и Монтреалу).

Швајцарац је у каријери освојио две титуле у Торонту (2004. и 2006.), док је три пута губио у финалу. На мастерсу у канади има скор 31-9, који жели да поправи након што игра сезону живота. Освојио је већ у 2017. години пет трофеја, укључујући и два гренд слема - Аустралијан Опен и Вимблдон.

Каже да ће имати посебан мотив у Монтреалу, јер ће 8. августа, на старту турнира, прославити 36. рођендан.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар