Анализа и најава: СП - опроштај Болта и Иванин поход на злато!

Пред нама је једно од најузбудјивијих и најважнијих светских првенстава у атлетици у последњих дведесет година.

Остали спортови 04.08.2017 | 13:15
Анализа и најава: СП - опроштај Болта и Иванин поход на злато!
У Лондону у петак креће 16. издање првенства планете у спорту који је са разлогом добио надимак “Краљица”, због своје лепоти, раскошности и елеганције.

Сваки шампионат по себи доноси неку посебност, међутим престоница Велике Британије и навијачи који се буду налазили “Олимпијском стадиону” у Стратфорду, Лондон, биће сведоци историје.

Историје, због опроштаја можемо рећи, највећег атлетичара у историји овог спорта, Јусеина Болта и такође ништа мањег, Мо Фараха.

Њих двојица обележили су последњу декаду “Краљице спорта”, Јамајчанин у на кратким деоницама, а Британац на дугим.

Биће за нас, Србе, занимљиво пратити ова дешавања, јер се опраштају највећи, међутим све очи српске јавности биће упрте у Ивану Шпановић, која спада у главне кандидате у дисциплини – скок у даљ. 

Шпановићева последњих година доминира у овој категорији и постала је светска звезда и са разлогом долази као можда и главни кандидат за злато, с обзиром на резултате у овој години. 

Светски шампионат у атлетици траје од 4. до 13. августа, а у наредном делу текста представићемо вам све наше атлетичаре, као и најважније интернационалне.

Трио представља БиХ! На Олимпијском стадиону у Лондону у петак почиње 16. Свјетско првенство у атлетици на којем ће боје Босне и Херцеговине бранити Амел Тука, Месуд Пезер и Хамза Алић.

Више од двије хиљаде атлетичара и атлетичарки из 205 држава ће се борити за одличја на трећем највећем спортском догађају послије Олимпијских игара и Мундијала у фудбалу.

БиХ ће на "Олимпијском парку Краљице Елизабете" представљати Амел Тука у трци на 800 метара, као и бацачи кугле Месуд Пезер и Хамза Алић, а сва тројица ће на борилишта изићи у суботу.

"Куглаши" ће почети у квалификацијама око 11 часова, а финале је заказано за дан касније с почетком у 22.45.
Тука ће свој наступ у Лондону почети у квалифкацијама трке на 800 м нешто прије 14 часова.

Србија ће у престоници Британије имати осам такмичара - Лазара Анића и Ивану Шпановић у скоку у даљ, Михаила Дудаша у десетобоју, Амелу Терзић у трци на 1.500 метара, Теодору Симовић у маратону, Милана Ристића у трци 110 метара препоне, Драгану Томашевић у бацању диска и Тамару Салашки, која ће се такмичити у трци на 400 метара.

Поход Шпановићеве на историјско злато

Србија никада није била велесила у атлетици, попут неких других већих нација, па сходно томе немамо нити једно злато, а ни сребро на шампионатима света.

Штавише, само су Шпановићева и Бекрић освајали медаље на отвореним (напољу) првенствима. Ипак, сада се више него икада надамо злату, јер је Ивана на ЕП у Београду ове године остварила трећи резултат свих времена са скоком од седам метара и 24 центиметара.

Дведесетседмогодишња атлетичарка налази се у најбољим годинама, потпуно је сазрела, а највеће ривалке у Лондону биће јој две Американке – Бритни Рис и Тијана Бартолета.

Поред ове три такмичарке треба обратити пажњу и на Канађанку Кристабел Нити, као и Немицу Клаудију Салман-Рат.

Наравно, Ивана није наша једина представница или представник, има их још седморо.

Код дама, Амела Терзић учествоваће у трци на 1500 метара, Тамара Салашки на 400м, Теодора Симовић биће наш представник у маратону, док ће Драгана Томашевић наступати у дисциплини бацање диска.

Са друге стране, у мушкој конкуренцији имаћемо три представника: Лаза Анић такмичиће се у скоку у даљ, Милан Ристић у трци на 110 метара с препонама, као и Михаил Дудаш у десетобоју.

Као што видите на списку нема Асмира Колашинца Оливере Јевтић, Татјане Јелаче и Емира Бекрића, који нису успели да досегну неопходи ниво форме за овакво такмичење.

Српски атлетичари на СП у Лондону:

Ивана Шпановић, Амела Терзић, Драгана Томашевић, Тамара Салашки, Теодора Симовић, Михаил Дудаш, Милан Ристић, Лазар Анић.

Распоред:

Петак, 4. август: 

20:30 – Лазар Анић, квалификације
20:35 – Амела Терзић, квалификације 

Субота, 5. август: 

*20:35 – Амела Терзић, полуфинале
*21:05 – Лазар Анић, финале 

Недеља, 6. август: 

12:55 – Тамара Салашки, квалификације
14:15 – Милан Ристић, квалификације
15:00 – Теодора Симовић, финале
*21:10 – Милан Ристић, полуфинале 

Понедељак, 7. август: 

*21:55 – Тамара Салашки, полуфинале
*22:30 – Милан Ристић, финале
*22:50 – Амела Терзић, финале 

Среда, 9. август: 

20:10 – Ивана Шпановић, квалификације
*21:50 – Тамара Салашки, финале 

Петак, 11. август: 

11:00 – Михаил Дудаш, 100м
11:10 – Драгана Томашевић, квалификације
12:05 – Михаил Дудаш, скок у даљ
13:55 – Михаил Дудаш, бацање кугле
18:00 – Михаил Дудаш, скок у вис
*20:10 – Ивана Шпановић, финале
21:45 – Михаил Дудаш, 400м 

Субота, 12. август: 

11:00 – Михаил Дудаш, 110м препоне
12:00/13:20 – Михаил Дудаш, бацање диска
14:30/15:15 – Михаил Дудаш, скок с мотком
18:30/19:55 – Михаил Дудаш, бацање копља
21:45 – Михаил Дудаш, 1500м, финале 

Недеља, 13. август: 

*21:10 – Драгана Томашевић, финале

Најбољи атлетичар свих времена

Без имало страха можемо рећи да ће Јусеин Болт бити запамћен као највећи и најбољи атлетичар којег је атлетика икада видела.

То је могло да се претпостави још 2008. године када је на Олимпијским играма у Пекингу освојио три злата, на 100, 200 и у штафети 4x100 метара.

Од те године, на било којем првенству света или ОИ, Јамајчанин је освајао злато у конкуренцији на 200 метара и уштафети 4x100, док му се на 100 метара на СП у Даевуу десио пех када је преступио.

Болт укупно има девет златних медаља на Олимпијским играма и чак једанаест Светским првенствима.

Ове године, Јусеин је одлучио да му СП буде последње такмичење и сигурно ће желети да се на најбољи могући начин опрости од “Краљице спортова“.

Јамајчанин ове године није трчао брже од 9.95, што је седми резултат у 2017, али нема сумње да је циљао најбољу форму за шампионат света у Лондону. 

На руку Болту иде одустајање Андре Де Граса који је ове сезоне трчао невероватних 9.69, међутим услед повреде морао је да се повуче. Џастин Гетлинспомиње се сваке године као највећи конкурент, али истина је да је и он напунио 34 године и да нема брзину као пре. 

Од осталих такмичара требало би обратити пажњу на Бен Јусуфа Меита (9.84), Рајана Шилдса (9.89), Ронија Бејкера (9.86), али и на Јохана Блејка и младог Кристијана Колемана. 

На овој трци све ће зависити од Јусеина Болета и уколико он буде био на свом нивоу, видећемо само борбу за друго и треће место.

Опроштај Фараха и остале дисциплине

Ако ће за нас најзанимљивије бити праћене Иване Шпановиће, односно за свет гледање Јусеина Болта, очи свих Британац биће упрте у Мо Фараха.

Фарах је рођен у Сомалији, има 34 године и такмичи се под заставом Велике Британије, зато што се још као дете доселио са фамилијом у Лондон.

Он је најуспешнији британски атлетичар у новијој историји, а такмичи се на 5.000 и 10.000 метара. Управо је у овим дисциплинама освајао злата на ОИ 2012. и 2016, као и на СП 2013. и 2015. године.

Широм целе државе ужива велики ниво поштовања, а добио је и титулу “сер“ због свих успеха у каријери и нема сумње да нас поред Болта напушта још један великан овог спорта.

Када је реч о осталим дисциплинама, а укупно их има 22 на Светским првенствима, споменућемо неке од њих.

Нисмо много причали о женској конкуренцији, осим о Ивани Шпановића. На 100 метара нећемо видети актуелну шампионку Фрејсер-Прајс (Јам), па ће главну улогу водити ОИ првакиња Елеин Томпсон (Јам), док ће јој главна конкуренција бити Дафне Шиперс (Хол), Мишел-Ли Еј (Того) и Вероника Кембел Браун (Јам).

На 200 метара код дама Дафне Шиперс брани злато, док ће Тори Боуи, Елеин Томпсон и Вероника Кембел Браун покушати да је скину са трон. Код мушакараца, Јусеин Болт апслоутни је фаворит у његовој омиљеној дисциплини.

После 200 метара, дотаћићемо се дистанце која је дупло дужа – 400. Алисон Феликс доминира овом дисциплином дуго година у тешко је видети другу победницу, док код мушкараца Вејд Ван Никерк је главни кандидат за злато.

У скоку у вис Марија Ласитскене има најбољи резултат ове године са 2.06, а прате је Вешти Канингејм (1.99) и Нафисоту Тијам са 1.98. Код “јаче половине“ Мутаз Еса Баршим са 2.38 држи најбољи резултат у 2017.

Бацање копља зна да буде једно занимљивих дисциплина, поготову код мушкараца где ће велику бробу бодити Теро Питкамаки са тројцом Немаца – Јоханесом Ветером, Томасом Релером и Андреасом Хофманом.

У женској конкуренцији Хрватица Сара Колак велика је фавориткиња за злато, а највећу конкуренцију представљаће јој Борбора Шпотакова.

У скоку у даљ већ смо споменули Ивану Шпановић и остале такмичарке, док ће код мушкараца главну реч водити Луво Мањонга, Рушвал Самаи и Тајрон Смит.

Још једно да подсетимо, Светско првенство на програму је од 4. до 13. августа.

Извор: Б92/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар