Видео: Владимир Кличко се пензионисао!

Бивши шампион света у тешкој категорији Владирми Кличко неочекивано се пензионисао!

Остали спортови 03.08.2017 | 17:15
Видео: Владимир Кличко се пензионисао!
Кличко је одлуку донео неколико дана након што је најављено да ће 11. новембра имати реванш са Британцем Ентонијем Џошуом, који га је победио у априлу.

Украјинац је дебитовао у професионалном боксу 1996, после злата на Олимпијским играма у Атланти, те на 69 борби остварио 64 победе, 53 нокаутом.

Прву титулу шампиона света освојио је 2000. у WБО верзији, у међувремену је освајао и појасеве WБА, ИБФ и ИБО верзија, те 23 пута успешно бранио титулу, само два пута мање од рекордера Џоа Луиса. 

Кличко има 41 годину, познат је под надимком "Доктор челични чекић", а био је један од највише оспораваних шампиона света у тешкој категорији, пре свега због слабе конкуренције и изостанка атрактивности у његовим борбама. 

Током каријере је између осталих победио Александра Поветкина, Дејвида Хеја и Реја Мерсера, а каријеру је завршио са два пораза у низу, јер је пред Џошуз изгубио од још једног Британца Тајсона Фјуроја, који му је одузео сва четири појаса у новембру 2015. године.

Кличко је саопштење о повлачењу објавио на свом званичном сајту, који је због велике поседе доживео колапс па му тренутно није могуће приступити.



"Остварио сам све о чему сам сањао. Желим да почнем нову каријеру након спорта. Нисам могао да замислим да ћу имати толико дугу и успешну боксерску каријеру", навео је Кличко.

Он је током богате каријере, у којој је освојио и две светске титуле, остварио 64 победе, од чека 53 нокаутом и пет пораза.

Остаће записано да Украјинац завршава каријеру, после 21 године професионалног бављена боксом, поразом, јер је у последњем мечу, у априлу, био неуспешан. 

Он је тада на стадиону Вембли изгубио од Ентонија Џошуе, који га је нокаутирао у 11. рунди. Иако је Кличко најавио реванш, одустао је од њега. Тај дуел наводно је требало да се одржи 11. новембра у Лас Вегасу, а Џошуа, који је актуелни светски шампион у тешкој категорији, одмах је прихватио тај изазов.

Владимир Кличко један је од најуспешнијих боксера свих времена. Први пут првак света постао је 2000. године у WБО верзији, а потом је освајао титуле у WБА, ИБФ и ИБО верзији. Чак 23 пута успешно је бранио титулу, само два пута мање од рекордера, чувеног Џоа Луиса.

Двоструки шампион света у тешкој категорији је освојио и златну медаљу на Олимпијским играма 1996. године у Атланти, а у богатој колекцији трофеја има сребро са Европског првенства и злато са јуниорског првенства Старог континента.

Кличко је први пораз доживео тек у 25. професионалној борби, 1998. године од Американца Роса Пуритија, а осим њега и Џошуе, током каријере су га побеђивали још само Кори Сандерс, Ламон Брустер и Тајсон Фјури.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар