Земље региона тужиле Хрватску

Хрватска је за воће и поврће које увози из трећих земаља, међу којима је и БиХ, одредила таксе које су 22 пута веће од досадашњих. Према новим цијенама такси, умјесто 12 евра, сада ће се наплаћивати 270 евра. Због овакве мјере, БиХ, Србија, Македонија, Црна Гора, Албанија и Косово су упутили допис Европској комисији, сазнаје Н1.

Регион 02.08.2017 | 13:05
Земље региона тужиле Хрватску
Писмо је упућено на адресу Генералног директората за питања трговине и челног човјека овог тијела Европске комисије:

Поштовани господине Демартy,

Обрац́амо Вам се у име пословних заједница Западнобалканске шесторке у вези са штетним импликацијама прописа које је увела Влада Републике Хрватске, који је ступио на снагу 15. јула 2017. године.

Ријеч је о Правилнику који прописује услове и начин вршења инспекције и контроле усклађености воц́а и поврц́а са тржишним стандардима, мјерама и активностима инспектора и услова за увоз и извоз воћа и поврћа. Новим амандманом у Анексу ВИ ове уредбе предвиђена је накнада за инспекцију и контролу усклађености воц́а и поврц́а увезених из трец́их (ван ЕУ) земаља, што је 22 пута више у односу на претходни период.

Ова једнострана нетарифна баријера директно утиче на дугорочне трговинске споразуме за извоз воц́а и поврц́а у Хрватску, које имају добављачи из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине. Сходно томе, произвођачи и трговци из ових земаља ван ЕУ, који су у процесу приступања ЕУ, стављени су у неравноправан положај тако што се значајно повец́ава коначна цијена предметних производа.

Ова изузетно штетна мјера није у духу формулације и смисла ССП-а - Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и предметних земаља, а посебно његовог члана под називом "Мировање" који гласи: "Од дана ступања на снагу овог Споразума, нема увођења нових царинских оптерећења на увоз или извоз нити даџбина са једнаким ефектом, нити ц́е се оне које се већ примјењују увец́авати ... "

Жељели бисмо да вас упозоримо да узмете у обзир да доношење овог правилника озбиљно омета тренутни режим слободне трговине између наших земаља и ЕУ и ствара значајну економску штету. Надамо се да ц́ете предузети све могуц́е кораке у вашој надлежности како бисте помогли у рјешавању овог питања, у духу принципа слободне тржишне економије и спремности ЕУ да допринесе економским реформама у референтним земљама и дубљој економској интеграцији Западног Балкана у цјелини.

Увођење оваквих баријера у трговини успорава пословну сарадњу између региона и ЕУ, а посебно са Хрватском. Истовремено, такве једностране мјере резултирају у прекидању трговинских ланаца вриједности који нам свима користе, тако што нас чине конкурентнијим на домац́ем, али и европском јединственом тржишту, те представљају камен темељац економског развоја региона на његовом путу ка ЕУ, наведено је у писму.

(Н1)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

микула мали

02.08.2017 11:46

ОВО НИЈЕ ПРВИ ПУТ ДА СЕ ХРВАТСКА ОВАКО ОДНОСИ ПРЕМА НАШИМ ИЗВОЗНИЦИМА, ЈА НЕ ЗНАМ ДО КАДА ОВО ВИШЕ ТОЛЕРИСАТИ, БОЈКОТ ПРОИЗВОДА ИЗ ХРВАТСКЕ ЈЕ ЈЕДИНА ПРАВА МЈЕРА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

02.08.2017 11:54

Треба избјегавати куповину Хрватских производа , и ми имамо све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенерал

02.08.2017 11:57

А сто це се хрвати упласити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

02.08.2017 13:05

Па коме они другом могу продари своје производе,само забранити увоз из хрватске,ми моземо без њих сигурно.

Name

www

02.08.2017 12:06

Извозите у Русију, Кину Бразил они су луди без насег воца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посматрац

02.08.2017 12:28

Сви цланови и симпатизери СНСД-а предлазу! Покретање контра тузбе за све земље региона.Због тога сто су се усудиле да тузе Хрватску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФифтиФифти

04.08.2017 14:48

Узвратити истом мјером и то је то а ако ни тако не иде прекинути сарадњу и воздра...то ми сви бас толико луди да нас смрадови левате или не моземо без њихових производа или цемо пропасти ако њима не извозимо своје..ццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар, Лесковац

05.08.2017 20:31

Одмах укинути сваку економску сарадњу са ХР. Упозоравам свакога из СРБ и Реп. Срп. да купују само домаце.

ОДГОВОРИТЕ