Анализа: Новак од ''нуле'' креће у повратак на врх!

Пре само годину дана мало ко је веровао да ће Новак Ђоковић након сувереног владања светским тенисом испасти ван десет најбољих играча на свету.

Тенис 02.08.2017 | 00:00
Анализа: Новак од ''нуле'' креће у повратак на врх!
Тринаест месеци касније, пре тачно шест дана обелоданио је да неће играти до краја сезоне и по први пут после десет година испада из Топ 10.

Велики број бодова од почетка наредне године неће бити проблем, али треба видети шта све брани српски играч и како би могао да се врати на врх.

Ђоковић је у тенсиу оборио много рекорда. Један од тих рекорда је и у броју АТП бодова на крају сезоне. Прошле године је почетком лета имао готово 17.000 поена (16.950) и још тада се знало да га очекује 'паклена' 2017. година.

Међутим, она се показала таквом из потпуно других разлога. Пад у форми после Ролан Гароса, губитак мотивације, пораз у финалу Лондона у директном дуелу за прво место са Ендијем Маријем су били само неки од корака у другом делу лета 2016. године.

Креће 2017. Новак осваја Доху и разбија сумње да је у паду форме. То мишљење није дуго потрајало, све до другог кола на Аустралијан Опену, једном од турнира које је Ђоковић бранио.

Денис Истомин је тада наговестио оно што би могло да се деси у наставку – Новак ће после краја ове сезоне имати свега 2.585 бодова.

Није одбранио Мајами, Индијан Велс, Аустралију, Мадрид, одбранио је финале Рима, није играо у Дубаију већ у Акапулку. Није одбранио ни Ролан Гарос док је у Истборну и Вимблдону зарадио понеки бод за наредну годину.

До краја ове године неће играти у Канади где је бранио титулу, а иако љубитељи тениса прошлу годину оцењују као део године за заборав, то није тако када се преброје бодови.

Роџерс куп - титула, 1.000 бодова; УС Опен - финале, 1.200 бодова; Шангај и Париз још 540 бодова, Лондон на крају сезоне и још једно мастерс финале.

Када се све прерачуна, Ђоковић би могао да има нешто 'опуштенију' следећу годину, јер неће бити под притиском да мора да освоји скоро сваки турнир.

Биће добро видети како ће се носити са улогом играча ван топ 10 будући да ће вероватно бити око 12. места на АТП листи.

Састајаће се у ранијој фази турнира са бољим играчима што би могло да буде проблем момку који неће држати рекет у рукама неколико месеци због лакта.

У тој ситуацији ће морати да 'ускочи' и срећа која би на почетку могла да му олакша пут када крене у одбрану 2.585 поена.

Од тога, Доха је 250 бодова, Аустралијан Опен само 45, Акапулко и Индијан Велс по 90, Монте Карло дупло толико, а први бољи резултати долазе на пролеће, полуфинале Мадрида и финале Рима (360+600 бодова).

Новака је у четвртфиналу Ролан Гароса ове године избацио Доминик Тим па ће му 2018. требати бар 360 поена, на истом месту је стао и на Вимблдону, а брани трофеј у Истборну (250 бодова).

Као што је Вимблдон ове године био прекретница када је Ђоковић одустао и рекао да му треба времена да залечи повреду лакта, тако ћемо до следеће године већ до трећег гренд слема сезоне да гледамо Ђоковића у сасвим другом светлу у односу на ово у коме га гледамо сада, јер форма дође и прође, а шампионски менталитет се не губи толико лако.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар