Уз ''делфине'' је лијепо СВАКО ватерполо љето!

Победе, трофеји, медаље. . . И у 2017. било је уживање пратити ватерполо репрезентацију Србије.

Остали спортови 31.07.2017 | 23:35
Уз ''делфине'' је лијепо СВАКО ватерполо љето!
Силаском са подијума са бронзама око врата, ватерполисти Србије завршили су још једно дуго и успешно такмичарско лето.

Најдоминантнији тим данашњице, један од најтрофејнијих састава у историји модерног спорта, заокружио је 2017. годину са освојеним трофејом Светске лиге, а потом и трећим местом на Светском првенству у Будимпешти.

"Клизање" у полуфиналу против Хрвата ипак није означило и опроштај од постоља ТИМЧИНЕ Дејана Савића.

Први пораз у "нокаут" утакмицама од 2013. брзо је "изолован" и на Маргитсигету није дозвољено да буде увод у прекид континуитета освојених медаља. Тај низ је бронзом заокружен на ДЕСЕТ узастопних одличја. После девет злата, освојених у Дубаију, Алматију, Будимпешти (2014), Бергаму, Казању (2015), Београду, Хуејџоу, Рију (2016) и Рузи у Подмосковљу (2017) "делфини" су и у главном граду Мађарске били део завршне церемоније.

Метар лево од највишег степеника, поглед на урађено сигурно је и "делфинима" изгледао лепши него што су могли да претпоставе 48 сати раније, после полуфинала.

Андрија Прлаиновић је након освојене бронзе и даље говорио о неуспеху против Хрватске, са снажним осећајем да су "делфини" себе оптеретили више од свих, мислима о крају своје доминације. Капитен Филип Филиповић је рекао да је репрезентација после Будимпеште богатија за још једно одличје, али и за сазнање да ће убудуће играти "сама против свих".

А, сви ватерполисти заједно, насмејани су неколико сати касније сишли са постоља, свесни величине урађеног као и многи око екипе чији су огроман рад и велики труд у другом плану:

"Нисам ни знао колико бронза може да буде пријатна", написао је увек предусретљиви колега новинар Дејан Стевовић, дугогодишњи пријатељ ватерпола и тако најпрецизније описао емоцију свих из Србије који су у недељу боравили на базену "Алфред Хајош".

Душан Мандић стиснуо је зубе у завшници, заиграо упркос болу, па након меча за треће место рекао да је грешка из полуфинала исправљена.

"Остварили смо наш неки лични циљ. Много би било да смо изгубили две утакмице заредом. Ова екипа има квалитет. Оклизнули смо се у полуфиналу, али ништа страшно. Освојили смо бронзу и задовољни смо", рекао је Душан Мандић.

Уз домаћу селекцију, наши ватерполисти били су највеће звезде турнира у Будимпешти. Светско првенство протекло је у ишчекивању одговора на два питања - ко ће бити први и да ли ће неко успети да заустави непобедиву Србију?

У таквој ситуацији, противници су се до полуфинала лако одбијали од "делфина" и победили их тек када су шампиони сами спустили гард, највише оптерећени сопственим притиском. Осећај који је уследио и који нису доживели годинама, даље није пореметио наше ватерполисте, па су најпре спортски честитали Хрватима успех (и прву победу у том ривалству после седам година), а потом скупили снагу и освојили медаљу.

"Некако смо нон-стоп причали како се спремамо за тај пораз који ће неминовно доћи после силних успеха, али колико год да је дошао у незгодном тренутку, показали смо да можемо да се уздигнемо кад је најбитније. За нас 13 играча у базену и верујем за многе људе који нас подржавају, ова бронза сија као злато из много разлога. Најзадовољнији сам кад овако са уживањем можемо да играмо", рекао је Стефан Митровић.

Окићена одличјима, српска репрезентација вратила се из Мађарске у недељу увече, ставивши тако тачку на такмичарско лето које је започела још 5. јуна. Два месеца касније, после "гомиле" победа, лепих вести и низа успешних борби, "делфини" ће се растати и отићи на одморе уочи нове клупске сезоне.

Пред екипу која је у 2017. увела двојицу нових чланова на највећу сцену - Виктора Рашовића и Немању Убовића, следеће године стижу нови изазови. Брже него што сада изгледа, пажња ће бити усмерена на останак у врху, одбране свих српских злата у 2018 и нападе на трофеје Светске лиге, Светског купа, Европског првенства у Барселони...

Једва чекамо!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар