Разбојници се бране са слободе

Петорица разбојника који су ухапшени у полицијској акцији „Трезор“ због пљачке око два милиона марака, пуштени су да се бране са слободе.

Република Српска 28.07.2017 | 11:35
Разбојници се бране са слободе
Тако су се на слободи нашли Синиша Страживук (49), Јовица Караћ (42), Милош Мрђан (42), Томислав Кнежевић (42) и Жељко Павловић (40). Осим њих за ове пљачке оптужени су и Ђорђе Ћулум (37) и Аљоша Галић (29), али се они налазе већ у затвору на издржавању казне.



Уместо продужења притвора, у којем су сви осим Павловића провели по пола године, Окружни суд у Бањалуци изрекао им је мере забране. То подразумева забрану напуштања боравишта, међусобног и састајања и комуницирања са сведоцима. Забрањено им је и путовање с личном картом и одузете исправе.

Суд сматра да ће се овом одлуком обезбедити њихово присуство током суђења и да Тужилаштво није доказало да ће они на слободи утицати на истрагу и сведоке и да ће њиховим пуштањем бити узнемирена јавност.

Републичко тужилаштво незадовољно је овом одлуком и најавило је жалбу на њу, док су са друге стране адвокати задовољни.

Према информацијама, ово је први случај где се осумњичени за организовани криминал пуштени на слободу.

Против њих је недавно потврђена оптужница која их терети да су били припадници злочиначког удружења које је деловало од 2008. до краја 2011.године на подручју Бањалуке, Приједора и Кнежева.

Почетак суђења, односно изјашњење о кривици заказано је за 3. август.

Листа пљачки

Ова криминална група је разбијена захваљујући изјавама сведока покајника Милана Рељића, који је учествовао у скоро свим разбојништвима.

У оптужници Републичког тужилаштва се наводи да су они пре пљачки детаљно прикупљали податке о метама напада, банкама, поштама и агенцијама за превоз новца, као и информације о начину чувања новца и његовог транспорта. После тога су маскирани и наоружани ишли у пљачке у којима је сваки члан имао тачне улоге и задатке. После разбојништва су палили возила заједно са одећом и оружјем које су користили.

Највећи плен ова група је узела из Комерцијалне банке у априлу 2011. године када су у центру Бањалуке украли 1.035.000 марака, али после хапшења већина овог новца је нађена. Осим тога, ту је и пљачка радника „Алфа секјуритија“ од којих су отели 572.857 марака, као и крађа око 230.000 марака „Пошта Српске“ када су напали транспортну пошиљку. Поред тога, ту је и пљачка 33.500 марака из „Рајфајзен банке“ у бањалучком насељу Дервиши.

Током истраге Тужилаштво и полиција је оптужене сумњичила и за постављање експлозивне направе под „рено“ директорке „Фармалијека“ Миленке Вучен и бацање бомбе на кафе бар „Шејкерс“, али та дела нису се нашла у оптужници.

Такође, овом оптужницу нису обухваћене ни пљачка Нове бањалучке банке из које је украдено 53.426 марака, те пљачка Господарске банке из које су однели 48.000 марака.

Адвокати задовољни одлуком

Адвокат једног од оптужених Милета Бошковић рекао је да је ово исправна одлука суда и да се не могу налазити у притвору због дела која су почињена пре осам или девет година.

''Посебно је скандалозно што је тужилац предложио да им се притвор продужи по тачки Б, што значи да би могли утицати на сведоке и сакрити доказе. Међутим, како то могу да ураде ако је већ подигнута оптужница'', рекао је Бошковић.

Извор: Блиц

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxx

28.07.2017 09:39

Лажно оптужени види се да је ријеч о интелектуалцима "пар еxцелленце", што би реко Изет Фазлиновић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

28.07.2017 09:57

Правна држава за шумску краду притвор за разбојништво слобода...

Name

Јес вала

28.07.2017 10:08

У овој неземљи сви су криминалци на слободи.И политицари.

Name

Реално

28.07.2017 11:07

Суд казе да се бране са слободе фино а засто не казе искрено колко је добио мито.

Name

реално

06.10.2019 17:22

Што јес јес.... све го интелектуалац до интелектуалца, само да су у политиции, један би посто, главни тужилац, други би посто директор полиције, трећи би посто главни судија уставног суда, четврти би посто министар полиције, а ова двојица што су били у ћорки .... за њих би ред био један да буде директор затвора а други заменик...

Name

Томо

28.07.2017 11:01

Проскоцили сте пљацку јос једне Рајфајзен банке у Обилицу. Питај те Тому, и питај те ко га је одвезао послије пљацке у Кнезево?

ОДГОВОРИТЕ
Name

б

28.07.2017 14:42

Ко?