Генеза Новакове повреде и како она мијења будућност?

Од тренутка када је споменуо реч "операција" на конференцији за медије након пораза од Томаша Бердиха у четвртфиналу Вимблдона, било је јасно да је повреда Новака Ђоковића озбиљније природе.

Тенис 27.07.2017 | 22:45
Генеза Новакове повреде и како она мијења будућност?
Ђоковић је био приморан да средином другог сета дуела са Чехом заврши такмичење на трећем Гренд слему сезоне, а потом је открио да је у питању проблем са лактом, који га мучи већ скоро годину и по дана.

С времена на време се бол у том делу руке враћа и симптоми су се јавили у најгоре време – када је подигао форму за сезону на трави и био спреман за највећи турнир на свету.

Оно што је, према сопственом признању био највећи проблем, јесте непостојање тачне дијагнозе и начина на који би се повреда лечила. Доктори и специјалисти давали су различита мишљења, терапије и лекови су временом престали да делују и стање се погоршавало. Осим приликом сервиса, Ђоковић је почео да осећа болове и када удара форхенд, што је био јасан знак да је време за паузу.

Уследиле су терапије у Торонту, па преглед код лекара репрезентације Зденка Милинковића, који је открио оно чега су се многи прибојавали.

"Ноле мора на мировање од шест до 12 недеља", рекао је за "Спортски журнал", додавши да ће на следећој провери бити позната тачна дужина паузе, али да она свакако значи тренинге без рекета.

Ипак, добра ствар јесте да је коначно познато са чиме се суочава најбољи српски тенисер и да процес лечења постаје успешнији. Новак има коштану модрицу која је настала константним и дугогодишњим напорима на највишем нивоу, а која сада прети најдужом паузом од 2012. и руптуре међуребарног мишића.

Готово је извесно да га неће бити на америчкој турнеји, вероватно ће пропустити и УС опен, а постоји велика шанса да је већ сада завршена сезона – шта то у преводу значи?

Како је прошле године освојио титулу на Мастерсу у Монтреалу, што му је последњи трофеј из те категорије, остаће без 1.000 бодова и први пут после 10 година испасти из Топ 4. Прошле сезоне пропустио је такмичење у Синсинатију (једини Мастерс који му недостаје), а уколико не буде играо на УС опену, остаће без додатних 1.200 бодова јер брани финале.

"Распоред ће морати да буде редукован, видећемо. Не мислим много унапред јер нисам у могућности. Нисам у могућности ни да играм, због чега не могу да мислим о било ком тренутку, осим о актуелном. Покушаћу да разумем све што ми се догађа и видећемо где ћу следеће наступати", истакао је после повлачења са Вимблдона.

Никако не треба заборавити чињеницу да, у периоду када се игра Отворено првенство САД, Ђоковићева супруга Јелена би требало да се породи по други пут, што је још један знак да га нећемо гледати у Њујорку.

Потом је, према раније објављеном распореду, требало да се појави у Шангају, Паризу и Завршном Мастерсу у Лондону, где ће укупно бранити више од 1.500 бодова. То је укупно 3.740 поена, што у коначној рачуници значи – ако не би играо до краја године, завршио би је са 2.585 бодова и вероватно први пут од 5.3.2007. испао из топ 10.

Уколико се испостави да је неопходна она реч са почетка текста, ово "вероватно" можемо одмах да одбацимо и да га очекујемо тек на Аустралијан опену у јануару.

На конференцији за медије коју ће током недеље организовати у Београду, објавиће колико ће тачно пауза трајати и какав је план за даље. Новакови највећи ривали током каријера су више пута узимали по неколико месеци слободно и враћали се још јачи – Рафаел Надал је био приморан да одмара због колена, док је Роџер Федерер у 2017. години доживео праву ренесансу након вишемесечне паузе.

Са ове тачке гледишта, прерани крај сезоне можда и није тако лоше решење.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар