Виучић и Пенс разговарали и о БиХ

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је да је на састанку са потпредсједником САД Мајком Пенсом, са којим је у Вашингтону разговарао о билатералним и регионалним питањима, постигнут висок ниво сагласности о кључним питањима.

Србија 18.07.2017 | 08:34
Виучић и Пенс разговарали и о БиХ
"Разговарали смо и о оним питањима која представљају проблем и за Србију и регион, мислим да смо јасно ставили до знања да је важно да се ти проблеми решавају на миран и цивилизован начин али да покушамо да ствари не одржавамо на нивоу замрзнутог конфликта у наредних 100 година већ да видимо шта можемо да донесемо као решења у наредном периоду", рекао је Вучић.

Он је новинарима изјавио да је састанак био изванредан, да је Пенс показао посебно поштовање према делегацији Србије и да је са њим договорио наставак личне комуникације.

"Мислим да је овај састанак, после важних састанак са сенаторима и представницима Представничког дома Конгреса, допринео учвршћивању српско-америчких односа, стварању већег поверења и још снажнијег пријатељства", навео је Вучић.

Предсједник Србије је додао да је са Пенсом разговарао и о очувању територијалног интегритета из угла Србије, али и о томе како Америка доживљава улогу Русије и како то чини Београд.

"Мислим да смо се добро разумели. Рекао сам да се Србија налази на европском путу, а Америка подржава тај пут. Србија има пријатељске односе и са Руском Федерацијом, али и са свим другим државама", нагласио је Вучић.

Он је рекао да не жели да улази у детаље разговора о односу према Криму и Косову и Метохији, јер би неко могао да извлачи погрешне закључке и додао да је било ријечи и о привлачењу америчких инвеститора.

Вучић је навео да је са Пенсом кратко разговарао и о БиХ и рекао да су мир и стабилност у региону заједнички интерес, што подразумијева мир и стабилност у БиХ и да уколико га нема у БиХ онда је тешко да га има било гдје у региону.

"Веома сам задовољан. Ово је шлаг на торти успешне посете и мислим да ће односи између Србије и САД бити све бољи. Дошао сам овде да помогнем нашој земљи да створимо боље односе за будућност. Мислим да смо поставили не темеље, већ прву плочу и почели да зидамо први спрат добре куће", закључио је Вучић на крају дводневне посјете САД.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СМЕТЊА

18.07.2017 07:27

На том путу, мислим да ти је јасно, ће ти бити ОГРОМНА СМЕТЊА, Милорад Додик?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицко

18.07.2017 14:59

Знаци нама би сада одговарало да смијене Д.Трампа,посто би овај Пенце тада постао предсједник САД.

ОДГОВОРИТЕ