БиХ напушта све више стручњака

Од почетка прошле године из БиХ је отишло 1. 410 медицинских радника ради посла у иностранству.

Република Српска 17.07.2017 | 20:43
БиХ напушта све више стручњака
У БиХ се школују, али их БиХ не задржава јер власти не могу направити систем који ће побољшати стандард у њиховом раду и дати веће плате.

Сваке године одлази и велики број љекара, а БиХ губи мноштво стручњака. У Унско-санском кантону се генерације школују само за одлазак, јер млади већ у тинејџерским годинама сматрају да ће им у другим земљама свијета бити боље.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, у прошлој години су посредовали у запошљавању 1.079 медицинских радника са средњом стручном спремом у иностранству.

Додајте још број оних с вишим образовањем и који се нису запослили путем ове институције. Предсједник Коморе медицинских сестара-техничара Кантона Сарајево Сеад Џомба казао је како БиХ поклања образоване и стручне кадрове.

''Миграција медицинских радника траје одавно, али сада је другачије, јер не школујемо младе према потребама тржишта, већ се прави класична хиперпродукција. Послодавци, министри и владе требају одржавати годишње тематске састанке како би ријешили колико је потребно овог кадра на тржишту. С друге стране, наши нормативи и стандарди нису добри и нису усклађени с ЕУ, поготово када говоримо о броју пацијената на медицинску сестру и поједина тешка одељења'', рекао је Џомба.

Осим оних који одлазе одмах након образовања, ту је и кадар који има клиничко искуство, с много година рада и труда, а управо такве једва чекају земље ЕУ.

''Нису уложили ни цента, а добили су формиране стручњаке који одмах могу почети радити. Да бисте образовали једног стручњака у медицини потребно је и до 100.000 евра, а ми их поклонимо. Одлазе трбухом за крухом јер овде нису ријешени услови, примања су ниска, а медицински радници су презадужени и самим тим су принуђени да одлазе ван БиХ. Плате су мизерне, поготово када гледате разлику по кантонима'', нагласио је Џомба.

Иста ситуација је и с љекарима. Мањак кадра у породичној медицини присутан је у свим кантонима, а најизраженији је у Ливањском, Средњобосанском и Унско-санском. Болнице у РС у посљедњих годину и по напустила су укупно 193 здравствена радника и то 21 љекар и 172 медицинске сестре и техничара, пишеКлиx.

Процјењује се да у БиХ недостаје више од 3.000 љекара те да ће се због константног одлива кадра БиХ за неколико година наћи у незавидној ситуацији, а овај недостатак се већ осјећа и ствара проблеме у здравственим установама.

Ипак, до сада није много тога урађено да би се ситуација промијенила и зауставило поклањање памети и знања другим земљама.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

шкрбиц

17.07.2017 18:52

То је добро . Знаци нема медецинског кадра на бироу. Сви навалите у медрцинску школу и факултет јер посао вас чека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

18.07.2017 11:23

Заврсила сам Медицински факултет прије двије године, у року, просјек оцјена 9.1. И даље сам незапослена. И не, не бирам посао. И да, уцим њемацки.

Name

Брзи

17.07.2017 18:58

Ста мислите да су се ти мединицари усрецили. 80% их це радит у дому стараца,мењат пенпасе.Али стацес такви смо,код нас глумино неки понос а вани радимо све и сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сретно

17.07.2017 19:00

...па то и није нека стета.....ти "медицински струцњаци" нису никакви струцњаци.....него багра невидјена (то из лосег искуства с том багром говорим)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

17.07.2017 19:06

Зашто стално коментарисати ситуацију у здравству када ниједна личност које воде ову земљу не желе да реше ове сиутације.Бити љекар и здравствени радник је тежак посао овдје,увјек на удару медија и политичара који па за своје изборне кампање прво користе докторе зарад гласова а они још веће будале па мисле да ће ови учинити нешто да промјене у систему.Треба ићи ако ни због чега онда бар да и онај ко ради у здравству бар једном се осети као здравствени радник а не као роб где сваки директор и политичар могу да раде шта год хоће са медицинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.аган

17.07.2017 19:09

Услоро у Љубљани састанак у министарству здравља, оде још један специјалиста ускоро. Па па

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код кума

17.07.2017 19:21

А где да раде ови струцњаци.Боље љуљати бабу у Норвеској него ринтати дзаба код Додиковог кума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

17.07.2017 19:59

Па бујрум ко зели сретан му пут.

Name

33

17.07.2017 19:52

Колико имате врсних дипломираних инзењера електротехнике и масинства? Могу се на прсте избројити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

18.07.2017 04:39

Мислите са Дипломама купљеним или гдје це да ради? немамо Фирми а поготово велики број власника исти су ко и радници? Цему то води?

Name

Фоцак

17.07.2017 20:04

Ево има код нас момак 20 година студирао медицину,он је понос насег факултета!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др.

18.07.2017 04:28

Мозда претјерујете са Струцњаци? Немамо радних навика, пацијенти позајме или дигну Кредит да би били бар примљен на лијецење. Боље је радити било ста и добити плату а не као код нас послије неколико мјесеци или никада. Гдје су то наси економисти кад незнају да за раднике имају и обавезе. На стотине Д. Наука годисње се произведе и то бас економиста и права а цему то? Балкан је био и остаце Балкан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

18.07.2017 06:39

ШКОЛОВАНИ ОДЛАЗ, А ОВИ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА ПРИВАТНИХ ФАКУЛТЕТА ОСТАЈУ, НЕМА НАМ СПАСА. ЈЕДИНО РЈЕШЕЊЕ ЈЕ СТЕЧАЈ И ТЕНДЕР, ПА НЕКА НАС НЕКО КУПИ И ВЛАДА.

ОДГОВОРИТЕ