Увоз млијека пао 29 одсто

Увоз млијека у РС смањен је у првој половини ове године за 28,98 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, што је показатељ да се домаћи мљекари успјешно одупиру конкуренцији из Европске уније.

Република Српска 17.07.2017 | 16:15
Увоз млијека пао 29 одсто
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је биланс увоза и извоза млијека у првом полугодишту веома задовољавајући упркос негативним очекивањима од ступања на снагу адаптираног Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) БиХ са ЕУ од 1. фебруара ове године.

''Резултати показују да је, бар кад је у питању Српска, био неоправдан страх мљекара да ће након ступања на снагу адаптираног ССП-а доћи до раста увоза млијека'', истакли су у Министарству пољопривреде РС.

Вриједност увезеног млијека у РС у првом полугодишту износила је 4,06 милиона КМ, док је у истом периоду годину раније вриједио 5,72 милиона КМ. Увоз млијека у ФБиХ је порастао са 54,64 милиона у првих шест мјесеци прошле на овогодишњих 61,57 милиона марака.

''Подаци показују да ФБиХ остварује енорман увоз млијека и млијечних прерађевина у односу на РС и чак 94 одсто увоза поменутих производа заврши у ФБиХ'', рекао је портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Александар Мацановић.

Истовремено, извоз млијека и млијечних прерађевина из РС константно расте. У првој половини ове године Српска је остварила извоз у вриједности од 10,04 милиона, док је у истом лањском периоду он вриједио 8,03 милиона марака.

''У првом полугодишту извоз млијека из РС је на годишњем нивоу порастао за око 25 одсто. За разлику од увоза, позитивне резултате у области извоза млијека и млијечних прерађевина биљежи и ФБиХ'', истакао је Мацановић.

Структура размјене у сектору млијека и млијечних производа је, међутим, веома неповољна.

''БиХ извози највише сировину, односно сирово млијеко, док увозимо углавном сиреве и млијечне прерађевине. Увоз сирева, односно производа више технолошке фазе, попут намаза и осталих производа чини више од 50 одсто увезених млијечних производа, каже начелник Одјељења за сточарство у Министарству пољопривреде РС Младен Стојановић.

Предсједник Управног одбора Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да су подаци о расту извоза и паду увоза охрабрујући за фармере, јер су гарант да ће прерађивачи откупити све количине млијека које произведу.

''Производња млијека у РС је у благом расту упркос мањем броју фармера, а до повећања извоза је дошло јер смо успоставили бољи квалитет. Опстанак у мљекарском сектору је загарантован само повећањем квалитета и количине произведеног млијека, а то се постиже увођењем нових технологија и нове генетике на фарме'', каже Николић и додаје да уз примјену најновијих технологија нема бојазни да ће квалитет нашег млијека бити лошији него у ЕУ.

Извор: Глас Српске

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Драж

17.07.2017 14:55

Напокон нешто добро да чујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

17.07.2017 15:01

Само је упитан квалитет.Наши су спремни да мешетаре,скидају кајмак а сељаци бициклима довозе млијеко.Премију узме прерађивач а сељаку - - - о лабудово.Тако је у Бијељини

Name

Толиса

17.07.2017 15:01

ма вала јес да јес није да није,у мљекарском сектору је ситуација бајковита,тзв.мали произвидјаци производе млијеко по цијени од 30 и несто фенинга,срамота да се цијена 1 литре млијека тако омаловази да је јефтинија од звакаце гуме,а у фабриковано млијеко прерадјиваци додају воду па нека се народ накуса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди народи

17.07.2017 16:17

Сано луди народи пију тудје млијеко и воду кад имају своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

17.07.2017 16:31

Само сто федерација увози млијеко па после продаје дио тога и у РС, тако да то вјероватно нису тацни подаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фармланд

17.07.2017 18:48

Јос пропао фармланд и његово еxтра класе млијеко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

17.07.2017 18:51

Потпуно лажни податци.ФБиХ увози више јер снабдијева пола РС.Немојте причати о увозу у РС кад је тржиште јединствено,и продаје ко коме хоће и како хоће.Само је добит промијенила мјесто министре бајни без школе.Лазес ко па' овом народу да сацувас фотељу коју не заслузујес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треба вјеровати

17.07.2017 20:41

Каже Младен Стојановић тзв. власник фарме у Невесињу и Рогатици. Завршиле су као Фармаланд. Хахахахаха озбиљан статистицар

ОДГОВОРИТЕ