Федерер: Не планира се осам титула!

Роџер Федерер истиче да није ни размишљао о осмој титули на Вимблдону јер је пре свега био срећан због учествовања на турниру.

Тенис 17.07.2017 | 16:15
Федерер: Не планира се осам титула!
Швајцарац је победом над Марином Чилићем у три сета постао рекордер Ол Ингланд Клаба са осам титула.

Федерер је 2001. као 19-годишњак победио тадашњег господара Вимблдона Пита Сампраса, 16 година касније надмашио га је по броју трофеја.

"Нисам тада очекивао да ћу бити овако успешан. Надао сам се да ћу једног дана имати шансу да играм финале и освојим Вимблдон. По мом мишљењу, осам титула није нешто што може да представља циљ. Морао би да будеш пројекат родитеља и тренера који ће те форсирати од треће године јер си много талентован. Ја нисам био такво дете. Био сам нормалан клинац који расте у Базелу, нада се каријери професионалног тенисера. Сањао сам, веровато, надао се да ћу успети то да остварим, уложио сам много труда и исплатило се", рекао јеФедерер.

Прошле сезоне се повукао, па паузирао пола године.

"Све је се базирано на здрављу. Није била у питању игра, како би требало да играм када се вратим на Вимблдон ове године. Све је било у томе да се доведем у добро физичко стање и такмичим са најбољим, да могу да одиграм седам мечева у пет сетова. То је био мој циљ. Остварио сам га. Када сам се појавио на Вимблдону, већ сам био много срећан",истакао је Швајцарац.

Није обећао да ће се вратити опет на Вимблдон.

"Никад не знаш шта може да се догоди. Откако сам имао прошлу годину, због свега што се догодило и што је годину дана много времена, желео сам да искористим прилику да се захвалим људима на сваком тренутку, да схвате да се надам да ћу се вратити. То никад не могу да гарантујем, посебно не са 35, 36 година. Циљ ми је наравно да будем овде и следеће године и пробам да одбраним титулу, то ми је у распореду тренинга, припрема, турнира", каже Федерер.

Постао је рекордер Гренд слема на којем је освојио своју прву велику титулу.

"То јесте посебна ствар. Вимблдон ми је увек био омиљени турнир, увек ће ми бити омиљени турнир. Моји хероји су ходали овим теренима. Због њих сам постао бољи играч, такође. Много ми значи што сам исписао историју овде због свега тога. Нисам много размишљао о томе до данас, до церемоније доделе трофеја. Више сам био срећан што сам способан да опет освојим Вимблдон јер је то дугачак пут, узбудљив пут. Било је повремено тешко, али тако и треба да буде. Не могу да дочекам уживање у чињеници да сам шампион Вимблдона целе наредне године. Због тога је још посебније. Невероватно је бити део Вимблдона на тај начин, због тога ми значи осма титула", каже Швајцарац.

Да не знамо кад је рођен помислили бисмо да има 26, а не да за неколико недеља пуни 36 година, с обзиром како игра ове године.

"У овом периоду каријери најважнији је континуитет. Никад се нисам плашио великих мечева, увек сам био играч за велике мечеве. Увек сам осећао да сам најбољи на главним теренима. Мучио сам се на Терену 18, без обзира који је разлог. Нисам осећао да ударам лоптицу онако добро као на Централном. То је увек била добра ствар, када играм са најбољим играчима, велике мечеве, да ће ме то добро служити. Мислим да сам сањао само велике ствари као дете. Веровао сам да су могуће ствари за које други мисле да су недостижне. То ми је помогло. Мислим и да сам тренирао много напорно, много добро и много паметно свих ових година. Од првог до данашњих тренера је увек било исто. Сваки од тих корака ми је помогао, а имао сам и праве људе уз себе, супругу, родитеље, који су ме увек држали на земљи, чинили ме особом каква сам и данас. Што се тиче игре, благословен сам талентом, али сам и напорно радио. Таленат те доведе до само одређене тачке", истакао је Федерер.

Он је први играч од Бјорна Борга после више од 40 година који је освојио Вимблдон без изгубљеног сета.

"Искрено, невероватно сам изненађен колико добро ми иде ове године, колико се добро осећам, како се ствари развијају на теренима, како решавам тешке ситуације, на коликом нивоу је моја игра на дневном нивоу. Изненађен сам што је толико добро. Знао сам да могу опет да будем добар, али не на овом нивоу. Вероватно бисте ми се и ви смејали да сам вам рекао да могу да освојим два Слема ове године. Нико ми не би веровато. Ни ја нисам веровато у то. Не знам колико дуго ће ово још да потраје, немам идеју. Али увек морам себе да подсетим да је најважније здравље, то је приоритет", каже Швајцарац.

Меч је имао мало другачији ритам од очекиваног због проблема Чилића са стопалом, што је утицало на атмосферу на трибинама.

"Нисам осетио нити сада могу да вам кажем са чим се тачно мучио. Да ли му је проблем био форхенд или бекхенд, јер је одлично сервирао, ударао волеје. Мислим да му због тога кретање није било највећи проблем. Када је позвао лекаре помислио сам да има несвестицу или нешто слично. Због тога што нисам знао шта је у питању, то ми је олакшало ствари. Да сам га видео како храмље или како се држи за нешто због бола, почео бих да размишљам да му шаљем дроп-шотове да га проверим, а онда бих желео још више, јер се тако ради. Мораш да га повредиш, тамо где га већ боли. Али нисам знао, па сам се концентрисао на своју игру, на меч, наставио да играм у свом ритму. Добра ствар је била што већ водим. Атмосфера јесте била другачија, није био трилер у пет сетова, а људи су желели да виде неизвеснији меч. Схватам то, али било је и таквих. Срећом не и данас", нашалио се Федерер.

Федерер је због проблема са повредом направо дужу паузу и вратио се јачи, па многи сматрају да би слично требало да уради и Енди Мари.

"Он је млађи, има другачији режим тренинга од мене, сигуран сам. То не значи да тренира више или мање, већ само другачије. Он се другачије развијао, све је другачије. Не значи да ако сам ја узео паузу да би сви требало да праве паузу. Неким играчима је потребно да играју, сваког дана, иначе ће изгубити осећај са рекетом, лоптицама, тело ће им постати чудно. Мислим да само он и његов тим знају шта је најбоље за њега. Не могу да му дам савет о томе. За мене је пауза урадила чуда. И даље сам изненађен колико. Морао сам да донесем неке тешке одлуке, попут пропуштањ Ролан Гароса, сезоне на шљаци. Није то једноставно само рећи: "Уради то да освојиш Вимблдон". Сигуран сам да ће донети праву одлуку. Он има још много година играња испред себе, ако је расположен за то. Видећемо опет великог Ендија Марија", поновио је по ко зна који пут ову причу Швајцарац.

За некога ко је одиграо толико мечеве, освојио толико турнира, многима је чудно како и даље има мотивацију да наставља даље.

"Не знам шта ме покреће. Волим да играм. Имам диван тим. Моја жена се потпуно слаже са тим да и даље играм. Он је моја главна подршка. Невероватна је. Волим велике турнире, велике мечеве, не смета ми да тренирам. Не смета ми да путујем. Због тога што играм мало мање, добијам више времена. Осећам се као да радим скраћено радно време, што је сјајан осећај", закључио је Федерер.

Сви Федерерови Гренд слем трофеји:

Аустралијен опен – 2004, 2006, 2007, 2010, 2017.
Ролан Гарос – 2009.
Вимблдон – 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017.
УС Опен – 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар