Како су опљачкане Робне резерве; Прање новца, утаје, незаконити увоз, лоша улагања

Умјесто Робних резерви, Република Српска ће добити Закон о интервентним набавкама, који ће, према ријечима министра трговине и туризма Предрага Глухаковића, “бити прилагођен потребама Републике Српске и грађана, те бити добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама”

Република Српска 17.07.2017 | 07:35
Како су опљачкане Робне резерве; Прање новца, утаје, незаконити увоз, лоша улагања
У колико тешкој ситуацији се налази Република Српска довољно говори чињеница да овај ентитет ускоро остаје без Робних резерви, институције која би требало да буде кључна за помоћ становништву у ситуацији када се држава или ентитет надју у ванредним околностима.

Влада Републике Српске је, након година игнорисања лошег стања у Робним резервама и нереаговања на очигледан криминал који се одвијао преко овог предузећа, одлучила да Робне резерве оду у стечај. Случај је то незабиљежен у функционисању друштава на овим просторима, али и одличан показатељ да власт Републике Српске вуку очајничке потезе да би колико-толико санирали посљедице криминалног управљања Робним резервама.

УМЈЕСТО РЕЗЕРВИ, ЗАКОН

Умјесто Робних резерви, Република Српска ће добити Закон о интервентним набавкама, који ће, према ријечима министра тровине и туризма Предрага Глухаковића, “бити прилагођен потребама Републике Српске и грађана, те бити добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама”.

Предвиђено је да Влада Републике Српске доноси одлуку о проглашењу постојања посебних услова и озбиљних поремећаја на тржишту и држави, а овим законом је предвиђено и доношење плана интервентних набавки, рекао је Глухаковић.

Средства за интервентне набавке издвајаће се из буџета, а Влада РС ће план набавки за сваку наредну годину утврђивати 30. новембра.

Министар трговине и туризма још је рекао да ће садашњи радници Робних резерви (њих 12-13) бити збринути, односно да ће неки остати у предузећу у стечају, док ће други запослени у другим јавним предузећима, институцијама и агенцијама. 
Глухаковић тврди да он није одговоран за потпуни крах Робних резерви РС, а додатни алиби за гурање овог јавног предузећа у стечај је његова констатација да “већина држава не посједује робне резерве”. 

Глухаковићеве тврдње напросто нису тачне. Чињенице говоре да је он као ресорни министар морао много раније да дјелује како Робне резерве не би завршиле у стечају, са обавезама које су за девет милиона конвертибилних марака веће од капитала предузећа и са огромном дубиозом.

Губитак Робних резерви је у 2015. износио 2,8 милиона КМ, у 2016. је био 12,9 милиона КМ, док је у овој години минус око 268.000 КМ. Краткорочне обавезе Робних резерви износе 34 милиона КМ и све су стигле на наплату.

Робне резерве су, закључно са крајем прошле године, биле један од највећних дужника УИО са 9,4 милиона марака неуплаћеног ПДВ-а. Узалуд је Главна служба за ревизију у својим извјештајима упозоравала да ствари у Робним резервама стоје лоше и да ће предузеће доживјети потпуни крах. Министар Глухаковић и Влада РС су били глуви на та упозорења, а на крају се испоставило да су Робне резерве служиле само као одличан канал за пљачку и богаћење појединаца. У чему улога министра Глухаковића није била небитна и  занемарљива. 

Питање је, међутим, шта су радиле надлежне институције и истражни органи и шта је са резултатима истраге које је Агенција за истраге и заштиту (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ спроводила у Робним резервама крајем 2014. и почетком 2015. године.

Још тада је из Робних резерви однесена пословна документација, испитивала се набавака роба, као и дуг за неуплаћени ПДВ, који је у то вријеме износио око осам милиона КМ.

ПРАОНИЦА НОВЦА

Тужилаштво се бавило и нестанком разних врста роба из Робних резерви, које су, како ствари стоје, била велика праоница новца. 
Журнал је раније писао да су се проневјере посебно односиле на период када је директор овог јавног предузећа био Радован Самарџија, који је са те функције смијењен крајем априла 2013. године. Њега је наслиједио Драган Вучковић, потом се кратко вријеме на челу Робних резерви нашао Драган  Продановић, да би завршни ударац овом предузећу био задат током мандата Мирка Марчете, који је недавно Окружном привредном суду у Бањалуци поднио приједлог за покретање стечаја овог предузећа. 
 
Посебне злоупотребе у Робним резервама евидентиране су током ендмских поплава у мају 2014. године, када су челници Робних резерви, умјесто да се брину о унесрећеном становништву, више водили рачуна о томе како да прескоче законом прописане процедуре за набавку роба и да постигну “дилове” о испоруци одређених производа са повлаштеним добављачима.

Не постоје писани документовани докази да је роба из складишта Робних резерви заиста дистрибусана за потребе поплављеног становништва, осим што је то наведено о Извјештају о раду Робних резерви у период од 15. до 31. маја 2014. године.

Посебна контрола рада овог предузећа показала је да у појединим случајевима није било отпремница о достави робе, а да у случајевима гдје је била написана отпремница, тај документ није био ваљано попуњен (не зна се ко је примио робу, или нема потписа о преузимању роба, или је тај потпис нечитак).

Контрола је утврдила да је у веома мало случајева роба достављана општинским Кризним штабовима, који су, према Закону о спашавању и поступању у ванредним ситуацијама, једини били надлежни за преузимање роба из Робних резерви.

Умјесто општинских Кризних штабова, робу намијењену угроженом становништву су преузимале разне особе или неформалне организације, које за то нису биле нити овлаштене нити надлежне. У званичним извјештајима Робних резерви наведено је да су робе достављане поплављеним општинама, али ниједну отпремницу нису овјериле овлаштене особе општина у које је помоћ достављана.

Већи дио прехрамбених производа Робне резерве су током поплава 2014. године набавиле од фирми са којима је то предузеће одраније имало развијене послове. Највећи дио роба набављен је од фирме “Венера”, а да притом није био испоштован Закон о јавним набавкама.

ШТА ЈЕ СА ЂУБРИВОМ


Нема сумње да су Робне резерве годинама систематски уништаване. Преко Робних резерви су се одрађивали вишемилионски сумњиви послови послови. Један од њих је и увоз 994.652 килограма ђубрива у Републику Српску, коју је испоручила фирма “Фертил” из Србије.

Фитосанитарни инспектор забранио је увоз тог ђубрива и наложио увознику да пошиљку врати, јер се радило о опасним материјама. Министар трговине и тада је био Предраг Глухаковић, али није учинио ништа да спријечи да отровне метерије уђу у РС. Тадашњи директор Робних резерви био је Радован Самарџија, који је разним мућкама овој институцији нанио милионске штете. Он је све вријеме свог мандата у пословању Робних резерви протежирао приватне интересе.

Према изворима Журнала, не постоји нико у ланцу пословања Робних резерви коме Самарџија није обезбјеђивао вишегодишње уносне послове са том установом, који су плаћани буџетском дознаком од око два милиона марака годишње.

Самарџија је као директор Робних резерви највећим дијелом радио у оквиру Министарства трговине и туризма и формално је био подређен министру Предрагу Глухаковићу. За Самарџијине мутне радње, тврде извори Журнала, Глухаковић је знао, али на њих није реговао, дијелом због утицаја оних који су Самарџију поставили на ту функцију, а дијелом из личне користи.

Журнал је раније писао да је Самарџија био тај који је осмислио да се робе Робних резерви складиште код приватних складиштара, којима је годинама из буџета плаћана лежарина за ускладиштење, која се кретала у распону од 1,5 до 3,5 конвертибилних марака по тони ускладиштених житарица, што је, када се све помножи и сабере током низа година, огромна цифра издвајана из ентитетског буџета.

Уз то Робне резерве уопште нису контролисале да ли је ускладиштено “народно жито” остало тамо гдје је похрањено, односно након оволико година упитно је да ли су приватници на лагеру сачували државно жито или су га, можда, продали, без обавезе да га надокнаде.

Самарџија је путем министра Глухаковића, у вријеме његовог првог министарског мандата, предложио да Робне резерве склопе уговор са фирмом “Фармланд”, власника Драгана Васиљевића.

Као што је Журнал раније писао, тим уговором Влада РС је обезбиједила 5.000.000 марака за набавку хиљаду јуница “Фармланду”, а Васиљевић, Додиков говедар, је заузврат требало сваке године да Робним резервама испоручи 90 телади. Још толико је Влада дала да се јунице прехране, а Робне резерве су се кредитно задужиле да би “Фармланду” обезбиједиле увоз јуница и њихову прехрану.

“Боље је да РС држи стоку, него конзервисано месо”, образложио је својевремено овај пословни потез министар Глухаковић.

На крају саге “Фармланд”, ова говедарска фарма више не ради, говеда су поскапавала, Васиљевић је остао дужан више милиона марака кредита добијених путем Инвестиционо-развојне банке, од “народног жита” ускладиштеног у “Фармланду” није остало ни зрна.

За то нико није одговарао, као ни за остале криминалне радње почињене путем Робних резерви.

Очекивало се, чак је било и најављено, да ће Тужилаштво БиХ подићи оптужницу против одговорних у Робним резервама због масу нелегалних послова и кривичних дјела, а онда је све утихнуло. Најављена оптужница гурнута је у неку од ладица Тужилаштва БиХ, а Робне резерве РС у стечај. И ником ништа. Осим што се и у овом случају потврдио образац према којем одговорни бивају амнестирани за сва недјела која су починили.

(Журнал.инфо)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

ветеран

17.07.2017 05:52

Само слиеп не види да се све урушава, све што је вијековима било темељ једног друштва ова власт потпуно је уништила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ланацо и Проинтер

17.07.2017 06:58

Ма није јос све унистила ова власт јер има јос тога да се руси, отима и краде. За градјане јос једна лијепа вијест, а то је: Ланацо добио посао од 1.1 милиона КМ у Електропреносу. Милион по милион Ланацо и Проинтер до десетина милиона КМ. Број обавјештења о додјели уговора 1280-1-2-219-5-63/15.

Name

нн

17.07.2017 07:06

И шта сад, појео вук магарца!!!

Name

Дијагноза

17.07.2017 10:26

И наравно нико није крив. Још једна пљачка по закону.

Name

Глихаковицу,

17.07.2017 05:54

пусти законе,и прилагодбе.вец сада се опаза да си на страни кринала " потрази и доведи лопове пред руку правде.пустисада тај твој песак касније цес га разбацивати.стварно ;поновицу јос једном,сви сте за на весала "стрикове це мо ми набавити,сунасце вам и сав списк ј...м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

17.07.2017 06:04

Зато је ту њихово судство да их заштити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гилл Броук

17.07.2017 06:59

Мора држава остати глуха кад је министар Глухаковић.Колику су плату примали за обављање криминала?

Name

Харис

17.07.2017 06:09

Битно да је Цвијановићка отишла код попова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2017 06:37

Да је прицесте. Јест цемо и ми коријење само полако. Донекле разумијем сто су све унистили и распродали али ово нису смијели ни по цијену зивота дирати.

Name

Харис

17.07.2017 09:31

Слажем се а ста они знају имају они кад загусти.

Name

Фармланд

17.07.2017 06:14

Криминал фармланда и робних резерви се мјери преко сто милиона марака,телад никад није испоруцена,фиктивно се књизио улазак хране,то фертилово дјубриво и нафта су долазили,купљене пољоп.масине које су сад продане у приватне дзепове,луксузна аута...ту има посла за 10 инспектора сипе а све јасно ко дан...изврсиоци и новонастали милионери су Младенко Топаловиц,Предраг Згоњанин,Горан Дјукиц,Дарко Сандара...обицни кркани с Мањаце сад с вилама,становима,луксузним аутима по Бањалуци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Венера

17.07.2017 07:13

Заборавио си кркане са Мањаче. из Венере, Саво и Маћо. И они су ојадили РС гдје год су стигли и могли и даље се труде да то раде кроз неколико фирми које имају.

Name

Венера 2

17.07.2017 10:10

и Акана Додика треба поменути он је Васиљевицу био савјетник у фармланду,све и зрно псенице је Акан продао од робних резерви и покуповао станове,куце и аута,то му је рудоња Додо инаце брат од стрица омогуцио,карао је Акан моторе за наводњавање и тракторске гуме по Мрцевцима па га хватала полиција и самарала,па му рудоња омогуцио да се краду стотине хиљада марака ил мозда и милион јер се за то не одговара,јос је Акан заједно са Пером Дукићем из Н.Тополе заузео сву земљу сто је фармланд добио на користење па и сад обрадјује,а неби ме цудило и да је земља његово власниство.

Name

Ре Венера

17.07.2017 10:14

а Саво и Маћо су рудоњини људи од повјерења,кабинет председника слави нову годину а први до рудоње Доде су Саво и Маћо,па водао их је рудоња и кад је отварао сабор трубача у Гучи,добро су се вровци увукли рудоњи и пељеше ли дрзавне паре пељеше,добро су постигли како су неписмени и како су отисли од оваца.

Name

Саво и Мацо

17.07.2017 10:31

Саво и Мацо, су своју родјену дјецу запослили у дрзавне институције, један је у министарству финансија, други посланик у скупстини града Бања Лука итд...дјеца науцила бахато да се понасају па неце да раде нита теско, него да сједе по цијели дан, возикају аутомобиле од по 100.000КМ и висе и узивају у бахацењу које се приблизава бахацењу Ескобара ...

Name

Игла

17.07.2017 06:36

Ништа они нису криви,за све али баш све ми смо главни кривци ми њима то допуșто да раде мисмо те овце за шишање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам ОВЦА

17.07.2017 07:06

Предсједника за КРАЉА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игла

17.07.2017 07:18

Ниси овца ти си ОВАН.

Name

МК

17.07.2017 07:41

КРАЉА ПРЕВАРА И КРИМИНАЛА И КО ЗНА ЧЕГА ЈОШ ШТО СЕ НЕСМИЈЕ ИЗГОВОРИТИ.

Name

Име

17.07.2017 07:25

Како су опљачкане ? лахко !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

17.07.2017 07:34

КОЈИ ДРАГАН ВАСИЉЕВИЋ ЧОВЈЕК БИО САМО ПОСТАВЉЕН ЗА ПРАЊЕ НОВЦА ШТА СИПА УОПШТЕ РАДИ НЕКА СЕ ПРОНАЂЕ ВЛАСНИК ФАРМАЛАНДА И ОРГАНИЗАТОРИ ГРУПЕ КОЈА ЈЕ САМО ИЗВЛАЧИЛА ПАРЕ И НА ЧИЈЕ РАЧУНЕ СУ ПАРЕ ТЈ У РУКЕ СТАВЉАТЕ ТЕ ПАРЕ .ПОЧНИТЕ ОД ВРХА А МАЛО ЗАГРЕБИТЕ И У АУРА ОСИГУРАЊЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МК

17.07.2017 10:18

само Акана Додика приведите из Мрчеваца и он це све пропјевати о фармланду,био је савјетник од Васиљевица и Акан је продао псеницу од роб.резерви,и Аура осигурање је доста томе кумовао тј власник Зоран Туњић добијао је кредите од ИРБ-а и нагулио је у Њемацку,а јест их рудоња и закуцио и обогатио са дрзавним парама.

Name

др

17.07.2017 07:45

Тог министра треба одма осудити и послати га у затвор а не смјену .Нас Баја једном приликм је рекао да сви они који воде разне фирме а иду у минус бице емијењени али они изгледа по њему буду наградјени.Драги мој народе памет у главу и недајмо им да нас воде у тоталну пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дволични

17.07.2017 07:49

БАЈСОНЕ, ХВАЛА ТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

17.07.2017 08:27

Мафија има државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

17.07.2017 08:44

Све је лолоп до лопова. Лоповљук је основна професија. Краде, узима ко колико може. Код мене на послу чистачица краде wц папир. Све однесе. Уфурала се и она. А ми ћутимо. Мислим да га има со 2019. године код куће на залихи. Ако буде требало за робне резерве, wц папир знамо гдје је. Паре-такодје-сви знамо код којих су људи. Значи робне резерве су само на више локација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

17.07.2017 09:18

„Збринут цемо раднике у другим институцијама“ .....сто су успјели да овако добро опљацкају ово предузеће. То има само код нас.... :-) :-) :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешо

17.07.2017 09:19

„Збринут цемо раднике у другим институцијама“ .....сто су успјели да овако добро опљацкају ово предузеће. То има само код нас.... :-) :-) :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

17.07.2017 10:21

Мени је ово неважна вијест. Важно је да имамо РС као државу. Имамо и авион а и хеликоптер за предсједника. А купујемо још и један. То је нама наша борба дала да имамо Милу за маршала. А има И она пословица која каже да сваки народ бира власт коју и заслужује. Према томе ћути народе и трпи. Важно је да се не пуца. А када ван све ово досади идите у Агапе на суши код Миле. Да није жалосно било би смијешно. А сада пуно поздрава и жељама за све најбоље од "БХ избјеглице".

ОДГОВОРИТЕ
Name

најновија вијест !

17.07.2017 11:01

Дошла рјешења и уплатнице за комуналну накнаду !само траже паре стока незајажљива !

ОДГОВОРИТЕ