Влада се задужује да спасе банке

Влада Републике Српске задужује се за 55 милиона марака код ЕБРД-а да би санирала алармантно стање у банкарском сектору.

Република Српска 16.07.2017 | 12:35
Влада се задужује да спасе банке
У преосталих осам банака постоји више од пола милијарде кредита који су тешко наплативи, па ММФ тражи хитну интервеницју. Лоши кредити одвели су у пропаст Бобар Банку и Банку Српске које ипак нису биле од кључне важности за цијели систием. Ипак, Централна банка БИХ открила је да су пред колапсом и двије велике банке у БиХ па економисти кажу да је потребна хитна интервенција.

“Нажалост ми нисмо упознати које су то двије системске банке и које су то преостале несистемске банке које су по овом извјештају заиста у једној ситуацији која захтјева, ја бих рекла, системско рјешење.

Постоји веома значајан ризик о којем не говоримо на системски начин и даље говоримо о банкама и појединачним случајевима који су испливали у јавност али нисмо причали о свим овим банкама”, рекла је Адиса Омербеговић, проректор Међународног универзитета у Сарајеву.

Има их укупно девет по извјештају Централне банке а двије велике могу са собом да повуку у пропаст цијели систем јер једна има чак 50 одсто кредита које ће тешко наплатити. Ти подаци већ на наредном засједању наћи ће се пред посланицима у Народној скупштини Републике Српске који ће гласати како о извјештају Агенције за банкарство тако и о кредиту за спасавања банака. Приједлог задужења код ЕБРД-а за опозицију није лош избор јер ММФ и Свјетска банка уводе неку врсту супервизије.

“Очигледно је да, управо зато што они немају повјерења у домаће финансијске институције, траже да кроз ове пројекте, које ће практично финансирати грађани Републике Српске, уводе суперконтролу која ће значити да нам се у будуће неће моћи дешавати овакве појаве које су нам се десиле у прошлом временском периоду. Оно што остаје велики проблем то је питање одговорности”, рекао је Адам Шукало, посланик у Народној скупштини Републике Српске.

Одговорност је покренута, одговарају у власти, и истичу да рјешење за тако важан проблем морају сви заједно наћи.На том курсу је и недавна промјена директора Агенције за банкарство.

“Ви знате да је на прошлој сједници изабран и нови директор Агенције за кога и одређени опозиционари, прије свега господин Чавић и његова партија, су дали подршку што значи да није промјена само због промјене”, рекао је Радован Вишковић, шеф клуба посланика СНСД-а у НС Републике Српске.

Раде Растока замијенио је Славицу Ињац на мјесту директора Агенције за банкарство па владајући очекују од њега конкретне потезе. Кредит од 55 милиона за подршку санирању банкарског сектора Влада подиже на 32 године а биће враћан из буџета Републике Српске.

Инфо.БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Зоол

16.07.2017 10:45

Бобар Банка није пропала због лоших кредита него због свесног давања кредита измишљеним фирмама и то новац који градова и државних фирми и фондова на чујем су челу били СНСД кадрови који су по налогу са врха странке тај новац држали у ББ а онда га исисали кроз фиктивне кредите.Ту су покрадени градјани.Банка је била проточни бојлер кроз ког су новац из буџета противили до својих џепова и финанцирања изборних кампања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

16.07.2017 21:10

Ако једа цовјек себе овласти и приватизује власт ова ситуација је неминовна. Куповином појединаца блиских властодрсцу ствара се систематска узурпација институција које могу и требају спрецавати овакве ствари од владе до суда. Зато Миле зели срусити судове кои нису њему потлацени. Сва прица око пропадања банака покусава се пребацити на банкарски сектор БиХ сто је апсурдно. Дизањем кредита за санацију банака је једнако повлацење и урусавање цитавог низа, најоцигледни пример је Конзум.

Name

Име

16.07.2017 10:53

До коске! Не спасавају ни једни ни други РС него своје фотеље, премије, бенифиције.....Без РС немају они гдје функције обављати. Знаци дрзе воду док мајстори оду. Оног момента кад се РС угаси гдје це сви оволики министри, посланици....Зато црпе све сто могу да се обезбједе за такав период.А ви обицни градјани ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста Ви Прицате,

16.07.2017 10:55

Какве супер визоре,председник дрзаве ,уколико је јос има : нека изда сирока овластења "муповима ,судству "адвокатимама одузети право заступања када се ради о великим криминалима , који представљају опасност за опстој :републиле или брзаве .то вам је једини излаз "друге вам нема 'оваква препуцавања не воде ницему добром :међу становниством само усварујете висок степен нервозе и неповерења ,сто никако није добро ни за кога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

16.07.2017 12:14

Једино у Републици Српској имате једну правну ситуацију која се зове монопол над правдом, а коју су увели петорица моћних адвоката , углавном су из Бања Луке и који имају дилове са органима власти , МУП-ом РС, судијама на свим нивоима и који намећу правду . Мислим да су у неким случајевима ти адвоакти моћнији и од самих судија који су приморани да суде како им они наложе. Наравно, ради се веома паметним особама , изузетно добрим правницима који су дуго у правосуђу и који се у свом раду, да би остварили профит, награда за адвоката, веома често служе утицајима на правосудне органе да се чак иде и на измену закона по хитном поступку, а заузете ставове, судије мијењају на кафици са овим адвокатима. Други адвоакти који нису у игри могу само да гледају како се доносе пресуде које служе само за једнократну употребу, тј. за име и презиме тужитеља или туженог, јер заузети став у другом предмету не важи болан , то је било само за Перу. Тако да у РС цвјета и монопол на правду.

Name

Турноскара

16.07.2017 10:57

Дивно влада се задизује за 32 године а кредит це врацати народ рс.Е па људи ако вам ово ниста неговори И неуцинимо ниста ако И даље будемо све ово њемо посматрали онда нас стварнонови политицари требају ЈЕБ....Ти све овр 32год а дотад ко зив ко мртав насљедице нас наса дјеца.Е дјецо ако ми ко васи родитељи сад неурадимо ниста за васу будуцност одма сви кофере убруке И бјезите вани куд који мили моји боље свуда него врацати тудје дугове 32 године неспособни политицара који су криминалом стекли огромно богаство насева И васе није њихово.Памет у главу народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек су се владе задуживале

16.07.2017 12:55

Увијек су се владе задуживале. Овдје имамо два пшримејра, праве и наша влада. Праве владе се задужују за помоћ ликвидности привредних и аграрних банака за пласмане кредита за производни сектор. У овом случају влада РС нас задужује да би ми вратили кредит због опљачканих наших пара, ето, то је та мала разлика. Шта је ту чудно, наставиће се даље, може им се кад се преко двије деценије нико из финансијске полиције, тужилаштва, мупа и судова не мијеша у свој посао.

Name

Није него

16.07.2017 10:59

Они спасавају оно што су они ипљачкали да би у нареном периоду опљачкали све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србијанац Радивоје

16.07.2017 11:11

Ајде бре укидајте та срања, банке спрпске влада српске. Једна дрзава БиХ и бице вам пуно боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

16.07.2017 11:26

Мозе једна дрзава, али Република Српска

Name

Милкан

16.07.2017 11:19

Питам се ко је сљедеци? Вјероватно нека банка којој је наса квази дрзава омиљени клијент. Попут Нове банке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само радно

16.07.2017 12:28

Досли до коске, па ломе зубе на властитим принципима. Јел досло вода до грла? Тако треба само храбро и пуно поздрава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

16.07.2017 13:42

Браво за Владу .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

крсто

16.07.2017 14:45

Добро неко рече.колко се садасњи лопови боре да сацувају позиције под пластом Р.Српска и федерација толико својим дјеловањем утицу на њихов нестанак..Е кад је тако нека нестане и Р.Српске и федерације ,па нека буде Босна онаква као за вријеме Тите,другације се ови лопови из оба ентитета не могу помести....Нама је сада ите како потребна медјународна заједница висе него 96-те године...Нека ово све растуре,лопове похапсе,отудје им оно сто су покрали и адекватно их казне..Нама обицним смртницима и насој дјеци је то једини спас...и једино рјесење...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АНА ЕЛИЗАБЕТХ АYАЛА

31.07.2017 03:56

Да ли вам је потребан потребан кредитни кредит? ДА СТЕ БАНКОВИ УЗВОЉАВЉАВАЈУ КРЕДИТ ЗА ВАШО ПОСЛОВАЊЕ, ПЛАЋАЊЕ ДУГОВА И СТАНОВАЊА, НЕ ПОГЛЕДАТЕ НЕЋЕ. * Веома брз и брз трансфер на ваш банковни рачун * Отплата почиње осам месеци након што добијете новац На свом банковном рачуну * Ниска каматна стопа од 2% * Отплата дугорочне (1-30 година) дужине * Услови флексибилног кредита и месечних плаћања * Примите - добијете одобрење - рачун приписан износом кредита ================================ Молимо контактирајте нас са овом поштом   (еуцхариаданиеллоанфирм@гмаил.цом)

ОДГОВОРИТЕ
Name

САРАХ WИЛЛИАМС

06.11.2017 00:20

Ски Ворлд Фирма, ми дају кредите по каматној стопи 0ф 3%. скywорлдлоанфирм@гмаил.цом   Добар дан господине / ма ам. Ми смо приватна компанија и нудимо кредите по ниским каматним стопама приликом утврђивања висине кредита између 100 милиона резервисања за кредит од $ 1,000 долара за развој бизниса: конкурентност за раст / пословну експанзију. Нудимо разне кредите * Лични кредити (осигурани и неосигурани) * Бизнис кредити (осигурани и неосигурани) * Консолидациони зајам    Без накнаде. Захваљујемо вам што сте одвојили вријеме да прочитате овај оглас. За више информација и упите пошаљите нам е-маил данас скywорлдлоанфирм@гмаил.цом скиворлдлоанфирмс@иахоо.цом Сарах Виллиамс.

ОДГОВОРИТЕ