Ко је опљачкао Резерве Српске

Умјесто Робних резерви, Република Српска ће добити Закон о интервентним набавкама, који ће, према ријечима министра трговине и туризма Предрага Глухаковића, “бити прилагођен потребама Републике Српске и грађана, те бити добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама”.

Република Српска 16.07.2017 | 11:42
Ко је опљачкао Резерве Српске
У колико тешкој ситуацији се налази Република Српска довољно говори чињеница да овај ентитет ускоро остаје без Робних резерви, институције која би требало да буде кључна за помоћ становништву у ситуацији када се држава или ентитет нађу у ванредним околностима.

Влада Републике Српске је, након година игнорисања лошег стања у Робним резервама и нереаговања на очигледан криминал који се одвијао преко овог предузећа, одлучила да Робне резерве оду у стечај.

Случај је то незабиљежен у функционисању друштава на овим просторима, али и одличан показатељ да власт Републике Српске вуку очајничке потезе да би колико-толико санирали посљедице криминалног управљања Робним резервама.

Умјесто Робних резерви, Република Српска ће добити Закон о интервентним набавкама, који ће, према ријечима министра тровине и туризма Предрага Глухаковића, “бити прилагођен потребама Републике Српске и грађана, те бити добар темељ за функционисање државе у ванредним ситуацијама”.

Предвиђено је да Влада Републике Српске доноси одлуку о проглашењу постојања посебних услова и озбиљних поремећаја на тржишту и држави, а овим законом је предвиђено и доношење плана интервентних набавки, рекао је Глухаковић.

Средства за интервентне набавке издвајаће се из буџета, а Влада Републике СрпскС ће план набавки за сваку наредну годину утврђивати 30. новембра.

Министар трговине и туризма још је рекао да ће садашњи радници Робних резерви (њих 12-13) бити збринути, односно да ће неки остати у предузећу у стечају, док ће други запослени у другим јавним предузећима, институцијама и агенцијама.

Глухаковић тврди да он није одговоран за потпуни крах Робних резерви Републике Српске, а додатни алиби за гурање овог јавног предузећа у стечај је његова констатација да “већина држава не посједује робне резерве”.

Глухаковићеве тврдње напросто нису тачне. Чињенице говоре да је он као ресорни министар морао много раније да дјелује како Робне резерве не би завршиле у стечају, са обавезама које су за девет милиона конвертибилних марака веће од капитала предузећа и са огромном дубиозом.

Питање је, међутим, шта су радиле надлежне институције и истражни органи и шта је са резултатима истраге које је Агенција за истраге и заштиту (СИПА) по налогу Тужилаштва БиХ спроводила у Робним резервама крајем 2014. и почетком 2015. године.

Журнал је раније писао да су се проневјере посебно односиле на период када је директор овог јавног предузећа био Радован Самарџија, који је са те функције смијењен крајем априла 2013. године.

Њега је наслиједио Драган Вучковић, потом се кратко вријеме на челу Робних резерви нашао Драган Продановић, да би завршни ударац овом предузећу био задат током мандата Мирка Марчете, који је недавно Окружном привредном суду у Бањалуци поднио приједлог за покретање стечаја овог предузећа.

Посебне злоупотребе у Робним резервама евидентиране су током ендмских поплава у мају 2014. године, када су челници Робних резерви, умјесто да се брину о унесрећеном становништву, више водили рачуна о томе како да прескоче законом прописане процедуре за набавку роба и да постигну “дилове” о испоруци одређених производа са повлаштеним добављачима.

Губитак Робних резерви је у 2015. износио 2,8 милиона КМ, у 2016. је био 12,9 милиона КМ, док је у овој години минус око 268.000 КМ. Краткорочне обавезе Робних резерви износе 34 милиона КМ и све су стигле на наплату.

Робне резерве су, закључно са крајем прошле године, биле један од највећних дужника УИО са 9,4 милиона марака неуплаћеног ПДВ-а. Узалуд је Главна служба за ревизију у својим извјештајима упозоравала да ствари у Робним резервама стоје лоше и да ће предузеће доживјети потпуни крах.

Министар Глухаковић и Влада Репбулике Српске су били глуви на та упозорења, а на крају се испоставило да су Робне резерве служиле само као одличан канал за пљачку и богаћење појединаца. У чему улога министра Глухаковића није била небитна и занемарљива.

Још тада је из Робних резерви однесена пословна документација, испитивала се набавака роба, као и дуг за неуплаћени ПДВ, који је у то вријеме износио око осам милиона КМ.

Тужилаштво се бавило и нестанком разних врста роба из Робних резерви, које су, како ствари стоје, била велика праоница новца.

Не постоје писани документовани докази да је роба из складишта Робних резерви заиста дистрибусана за потребе поплављеног становништва, осим што је то наведено о Извјештају о раду Робних резерви у период од 15. до 31. маја 2014. године.

Посебна контрола рада овог предузећа показала је да у појединим случајевима није било отпремница о достави робе, а да у случајевима гдје је била написана отпремница, тај документ није био ваљано попуњен (не зна се ко је примио робу, или нема потписа о преузимању роба, или је тај потпис нечитак).

Контрола је утврдила да је у веома мало случајева роба достављана општинским Кризним штабовима, који су, према Закону о спашавању и поступању у ванредним ситуацијама, једини били надлежни за преузимање роба из Робних резерви.

Умјесто општинских Кризних штабова, робу намијењену угроженом становништву су преузимале разне особе или неформалне организације, које за то нису биле нити овлаштене нити надлежне.

У званичним извјештајима Робних резерви наведено је да су робе достављане поплављеним општинама, али ниједну отпремницу нису овјериле овлаштене особе општина у које је помоћ достављана.

Већи дио прехрамбених производа Робне резерве су током поплава 2014. године набавиле од фирми са којима је то предузеће одраније имало развијене послове. Највећи дио роба набављен је од фирме “Венера”, а да притом није био испоштован Закон о јавним набавкама.

Нема сумње да су Робне резерве годинама систематски уништаване. Преко Робних резерви су се одрађивали вишемилионски сумњиви послови. Један од њих је и увоз 994.652 килограма ђубрива у Републику Српску, коју је испоручила фирма “Фертил” из Србије.

Фитосанитарни инспектор забранио је увоз тог ђубрива и наложио увознику да пошиљку врати, јер се радило о опасним материјама. Министар трговине и тада је био Предраг Глухаковић, али није учинио ништа да спријечи да отровне метерије уђу у Републике Српску.

Тадашњи директор Робних резерви био је Радован Самарџија, који је разним мућкама овој институцији нанио милионске штете. Он је све вријеме свог мандата у пословању Робних резерви протежирао приватне интересе.

Према изворима Журнала, не постоји нико у ланцу пословања Робних резерви коме Самарџија није обезбјеђивао вишегодишње уносне послове са том установом, који су плаћани буџетском дознаком од око два милиона марака годишње.

Самарџија је као директор Робних резерви највећим дијелом радио у оквиру Министарства трговине и туризма и формално је био подређен министру Предрагу Глухаковићу. За Самарџијине мутне радње, тврде извори Журнала, Глухаковић је знао, али на њих није реговао, дијелом због утицаја оних који су Самарџију поставили на ту функцију, а дијелом из личне користи.

Журнал је раније писао да је Самарџија био тај који је осмислио да се робе Робних резерви складиште код приватних складиштара, којима је годинама из буџета плаћана лежарина за ускладиштење, која се кретала у распону од 1,5 до 3,5 конвертибилних марака по тони ускладиштених житарица, што је, када се све помножи и сабере током низа година, огромна цифра издвајана из ентитетског буџета.

Уз то Робне резерве уопште нису контролисале да ли је ускладиштено “народно жито” остало тамо гдје је похрањено, односно након оволико година упитно је да ли су приватници на лагеру сачували државно жито или су га, можда, продали, без обавезе да га надокнаде.

Самарџија је путем министра Глухаковића, у вријеме његовог првог министарског мандата, предложио да Робне резерве склопе уговор са фирмом “Фармланд”, власника Драгана Васиљевића.
Као што је Журнал раније писао, тим уговором Влада РС је обезбиједила 5.000.000 марака за набавку хиљаду јуница “Фармланду”, а Васиљевић, Додиков говедар, је заузврат требало сваке године да Робним резервама испоручи 90 телади.

Још толико је Влада дала да се јунице прехране, а Робне резерве су се кредитно задужиле да би “Фармланду” обезбиједиле увоз јуница и њихову прехрану.

“Боље је да Република Српска држи стоку, него конзервирано месо”, образложио је својевремено овај пословни потез министар Глухаковић.

На крају саге “Фармланд”, ова говедарска фарма више не ради, говеда су поскапавала, Васиљевић је остао дужан више милиона марака кредита добијених путем Инвестиционо-развојне банке, од “народног жита” ускладиштеног у “Фармланду” није остало ни зрна.

За то нико није одговарао, као ни за остале криминалне радње почињене путем Робних резерви.
Очекивало се, чак је било и најављено, да ће Тужилаштво БиХ подићи оптужницу против одговорних у Робним резервама због масу нелегалних послова и кривичних дјела, а онда је све утихнуло.

Најављена оптужница гурнута је у неку од ладица Тужилаштва БиХ, а Робне резерве РС у стечај. И ником ништа. Осим што се и у овом случају потврдио образац према којем одговорни бивају амнестирани за сва недјела која су починили.

слободанвасковиц.блогспот.ба

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

КОЊ

16.07.2017 09:48

Пукли сте ко лањски лед. Биједо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

16.07.2017 10:15

Омогуцити функционлност дрзаве? Ја се питам ко је дрзаве? Посто РС није дрзава нити има било који надлезност дрзаве осим да је политицари РС називају дрзавом и на основу тога пљацкају ?

Name

Нисте Знали,

16.07.2017 11:37

Скоро у свакој републици :некд-југе , сваки град има тезерве за своје становнике 'уколико дође до потребе . само код вас је проблем :све сте порусили ,унистили ,покрали :да например немате где да ускладистите ,ни псеницу ,ни кукурз ,одругим стварима да не говоримо, сурово;водства ,кпл Бих. су на за весала ,ниата боље нисте заслузили.и будите сретни да вам се то догоди :то су вам најмилије казне ,народ би био сретан ,заборавилиби на тренутне проблеме које сте им нанели.

Name

истина

16.07.2017 12:12

Добро нисмо јос дрзава али смо република!Морас прво пузати да би знао ходати,једног дана це устати и својим корацима напријед.

Name

ре неистина

16.07.2017 21:47

Види природно ретардирани остају приземљени.

Name

Пеца,

16.07.2017 10:14

Сваки коментар је сувисан,неразумљиво је да се цело водство бави само криминалом, за своју добробит .јадни народ:самном скупа "јос једном цу изјавити да им најљуци фасисти нису рави. занимљиво да тај ;тобозе президент БИХ , ниста.не предузима ,све види све зна "иди у 3 пм ,исти сте ави матер вам покваеену "зајебали сте се уколико мислите да це вецно трајати . казу не зови врага , зелео би да мало поцне деловати ИД само недузне нека пусте на миру .дали сте нас разумели " јебалала вас васа република ,српска банда це вас све унистити нецете имати ни за погреб ,када будете умирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад.

16.07.2017 10:29

Мирко Чоловић Дугује Огромна Средства Робним Резервама.

Name

Рајко

16.07.2017 10:22

Каква је улога Мирка Чоловича у пљачки Робних резерви. Он је приведен због преваре од 400.000,00км. Зашто МУП чути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милкан

16.07.2017 11:15

Радован Самардзија је постао милионер у рекордном року. Сада безбризно сета Бањалуком. Свемоцни Баја стити ликове попут њега.

Name

Слободан

16.07.2017 10:27

ЧОЛОВИЋ МИРКО ЈЕ ОЈАДИО РОБНЕ РЕЗЕРВЕ ЗА МИЛИОНСКЕ ИЗНОСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

16.07.2017 10:37

Ево по који пут вец БН јавно износи имена радње преваре криминал цифре И да нико бас нико не одговара.Ко би требао подњети тузбу против ови лица да се надју на суду.па ако ни суд неради посао онда народе народни суд.Само силу они разумију када вулкан крене бјезе у мисју рупу мањи од маковог зрна сваји сваког смека.Све је у ктиминалу сваки дан афере фалити стецаји алоооо па милиони И милиони сунпокрадени у свим сферама докле висе људи докле це се све ово само њемо гледати И нерадити ниста.Народ без посла све сиромаснији а њима ницу куце станови виле хацијенде аута од 115.000км ко гљиве посље кисе.Народе дизи се искорјенимо кукољ кад све унисте онда касно ако вец није И прекасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривреда

16.07.2017 10:59

Усорац је јавно износио оптужбе на незаконит рад у Робним Резервама. Објавио је податке о великим износима који су уплаћени Мирку Чоловић за испоручену пшеницу а сви знају да је он није имао. Мале количине земљишта је обрађивао што је и Министарство Пољопривреде утврдило те му је одузело право на располагање земљиштем. Стотине тона ђубрива,нафте,семена је проневјерио.

Name

БОБА

16.07.2017 10:44

ПОЗДРАВ ВАСКОВИЋУ. РАДНИЦИ ТО ЗНАЈУ НАЈБОЉЕ.А БОГАМИ И НАРОД ТЕШКО ТО ЗНАТИ .ШТА СЕ РАДИ ПО ЦЕНТРИМА ТРГОВАЧКИМ ТО ЈЕ МАЛА МАЦА СВИ МИЛИЈАРДЕРИ ОТКУД НИ У ШВИЦАРСКОЈ НЕМА ТОГА.СВИ УВЕЗАНИ АЛИ НИЧИЈА ДО ЗОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ННН

16.07.2017 10:45

Пљацка 10-тина милиона КМ са доказима цистим као сунце.Све је ово радјено по наредјењу насег јадног,биједног и пропалог "прецједника" који се налази на америцкој црној листи са најгорим свјетским олосем и криминалцима.Нас "прецједник" је наредјивао,влада доносила одлуке,неко је све то потписивао,а десетина милиона нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

16.07.2017 10:47

Срамота и Ругло, Толико струцњака са купљеним дипломама и тако исврсне владе? А нити види ко ста и нити је кога то узбудило. Кадрови који су свакодневно умјесани у афере и злоцине које су поциниле свом народу зато немам ријеци! Исто нема ни постених да дигну протесте против ових ЛОПОВА. Ти не заслузују ни да будемо комсије ни кумови ни да имамо исту цркву. Да ли це икада доци неко и то њима све одузети? Народе бирајте ста хоцете али ово не води никуда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

16.07.2017 10:48

Јос мало па це Миле молити ФБиХ да пренесу надлезности на дрзавни ниво :-) Добар овај национализам код нас, као и свугдје на свијету води у нестанак народа и пропаст дрзаве. Јос мало па неце бити Хрвата у БиХ, Срби изумиру и исељавају се полако али сигурно, а стрпљиви Босњак цека и сути. И РС и Кантони це се угасити и неце никога бити да то заустави, једноставно це нестати. Љепота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

16.07.2017 11:07

ЛУУ,сто смо тразили то амо добили,тако смо зељели и тако гласали.Увијек смо друге кривили за своју пропаст,па и данас,само висе не моземо реци да РС владају Хрвати и Босњаци па нам они ово раде,то нам раде наси ВЕЛИКИ СРБИ којима није стало до свог народа,него само до себе.

Name

ЗОКИ

16.07.2017 11:07

ЛУУ,сто смо тразили то амо добили,тако смо зељели и тако гласали.Увијек смо друге кривили за своју пропаст,па и данас,само висе немоземо реци да ЕнтитетомРС владају Хрвати и Босњаци па нам они ово раде,то нам раде наси ВЕЛИКИ СРБИ којима није стало до свог Народа,него само до себе.Увијек смо били подмитљивци и лопурде,за саку зита издавали свој Народ.

Name

Славиша

16.07.2017 11:12

Далтону је све уништио. Своју месари,кланици,фарму опљачкао,Нову Романију,Шумарство,топлана,пољопривредни институт,Бобар банку,хипо банку тј.кристал банку, развојну банку,Нову банку,царину,пореску управу,УИО,порезе и доприносе као и РОБНЕ РЕЗЕРВЕ и низ добављача.

Name

Ко це да плати?

16.07.2017 11:03

Кад додје до сљедеце катастрофе,не ако него бас кад, ко це да прискоци први? Докле це Србија да плаца крадје у рс? Први це опет прискоцити комсије Босњаци као и много пута до сада. Рс-у нема спаса, унистисе је стетоцине изнутра. Спасавајте макар медјуљудске односе са Босњацима ако мислите опстати. Рецепт је језноставан:висе дрзаве БиХ А мање ентитета(и федерацију треба укинути као и дистрикт).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.07.2017 12:27

Не види то примитивна већина, већ све помиње Србију и мајчицу Русију, и сањају мокре снове. А лопови покрадоше све...

Name

Брцко покрај Глухаковца

16.07.2017 11:08

Да није било овога несретног рата овај Глухаковиц као сто говори његово презиме бих лутао као глуво крме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

16.07.2017 11:44

Драги народе РС Јели видите ста нам ради ова власт на целу са СНСД Ко је крив нико није по њиховом драги народе РС пробудите се да багру отјерамо један пут заувијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таг

16.07.2017 12:44

Ситуација је таква да је хитно потребна оставка премијера, распустање Владе, оставку Додика, и мирну предају власти опозиционим партијама које хитно требају формирати техницку владу која би постојала до избора. Медјутим, изгледа да опозицији не пада на памет да то трази, они радије остављају ову власт да се кува и дави у властитим г.внима. Додусе има и друга опција, мозда Миле Додик одлуци да распусти ову владу и да мандат за састављање нове да неком из ХДЗа под условом да сви министри у тој влади буду из ХДЗа. То није немогуце јер он одавно тврди да це ХДЗ најбоље водити рацуна о интетесима РС и народа у РСу. Сам то није никад био у стању, нити га је то интересовало. Треца варијанта је да народ изадје на улицу и да све измакне контроли. Све ми се цини да це се на крају десити бас та варијанта, након сто све претходне не дају никакав или ни приблизно зељени резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Л

17.07.2017 01:15

Официру ГЛУХАКОВИЦУ ти си главни кривац, премијрти у твојим мандатима.Ову пропаст и лоповлук си започео у претходном мандату, премијери су се мијењали али нису имали способног официра да лоповлук заврши сем тебе.На ваздухипловној академији и фабрици авиона,,СОКО,, нису те тако учили и да губиш пројекте као уговор о Бошки.Да ли си Официру овако учен морам се распитати код пензионисан их пуковника који су били органи безбједности у мостсрском,, СОКОЛУ ,, а ти знаш добро који су то људи.Официр како ти себе НАЗИВАС не плаче и говори,, мајке ми ја нисам крив,, Частан официр извади радну биљезницу и каже по датумима за овај мањак по наређењу (функција име и презиме , датум,број наређења)издато је директор робних резерви 5 милиона км вриједности(наведес које робе и преузео је функција име и презиме).Украо сам за своје потребе наведе се исто толико новца морао сам из тог и тог талога изволите судити спреман сам одговарати.Тако раде официри,а не плацу.Премијерка је прећутно одобравала криминал.ХИТНО СВЕ СМЈЕНИТИ И НА РОБИЈУ.ЗАСТО ПОСТОЈИ ФУНКЦИЈА ГЛАВНОГ РЕВИЗОРА КАДА СЕ ЊЕГОВИ НАЛАЗИ И МИСЉЕЊА НЕ УВАЗАВАЈУ А ТРУД И РАД СЕ ПОНИЗАВА.ВЛАДУ НЕЦЕ РАСПУСТИТИ, ХДЗ НЕЦЕ ДА МИЈЕСА У ОВЕ ПРО БЛЕМЕ.ТРЕЦИ СЦЕНАРО ЈЕ ЈЕФИНО РЈЕСЕЊЕ АЛИ МИРНИМ И ДЕМОКРАТСКИМ ПИТЕМ,ХИТНО РАДКИНУТИ СВЕ УГКВОРЕ АНГАЗОВАНИХ ПО уговору.УЛИЦА ЗОВЕ

Name

Господин Давид

24.07.2017 14:03

Господин Давид прими зајам на мом рачуну данас са имовинског заступника госпође Схениqуа јеамчан који ми нуди кредит, тако да ако вам треба кредит који ју је склопио путем е-маила схениqуаеатманлоанцомпанy@гмаил.цом можеш да добијеш број телефона број +2348159768201

ОДГОВОРИТЕ