Све десетке и остаје у Српској

Јелица Растока (22), Бањалучанка која је протекле седмице постала дипломирани економиста уписала се у историју 43 године старог Економског факултета Универзитета у Бањалуци на којем се школовала.

Република Српска 16.07.2017 | 10:47
Све десетке и остаје у Српској
Факултет је четири мјесеца прије рока завршила са свим десеткама у индексу, и то без поништавања лошијих оцјена, а осим ње од оснивања овог факултета све десетке имало је још двоје студената који су се школовали прије више деценија.

Дипломски рад "Предузетништво у јавној управи као фактор одрживог развоја" одбранила је такође оцјеном 10.

"Ако говоримо о савременим трендовима предузетништво је једна од ствари која мора бити примјењивана уколико било који систем па чак и појединац жели тежити било каквом напретку и просперитету", рекла је она и додала да сматра да је предузетништво уз ИТ сектор још пар области, представља професију будућности.

Већ два дана након дипломирања ова одлучна млада дјевојка прикупљала је документацију за уписивање мастер студија, такође на Економском факултету у Бањалуци јер је занима академска каријера, док ће за више циклусе студија размислити и о иностраним факултетима, а што ће јој сигурно олакшати чињеница да говори пет језика и то енглески, њемачки, шпански, француски и руски.

"Мој највећи сан је да направим научни допринос да нешто откријем што нико није открио", каже она и додаје да намјерава да се бави се анализом предузетништва са аспекта одрживости и самоодрживости јер је - невјероватно који су мултипликативни ефекти предузетништва и самозапошљавања.

На питање како је успјела добити "из прве" све десетке објаснила је да је готово све испите полагала у првом испитном року, а да јој је много помогао актуелни систем школовања, јер је након спремања два колоквијума на крају за испит само понављала већ научено.

"Могу рећи да је то највише из поштовања према професорима, да нисам никада излазила на испит неспремна", каже она. Кључан је био и њен интерес за науку и знатижеља захваљујући којој је пажљиво слушала професоре на предавањима.

"Стварно није било ни једног предмета у којем нисам пронашла нешто интересантно", рекла је она и додала да и иначе користи сваку прилику да људе од којих може нешто научити пита све што је занима.

Такмичарски дух посједује од малих ногу када се мајком такмичила ко ће сложити више одјеће за краће вријеме, а развијала га је у основној и средњој школи гдје је учествовала на бројним такмичењима.

На факултету је писала научно-стручне радове, а нарочито је поносна на рад који је са написала са колегом, а у категорији економија будућности освојили су сребрну медаљу на Универзитету Тамбов у Русији, иако су им и професори били конкуренција.

Учествовала је и у бројним конференцијама, на којима је често била и једини студент учесник, као и у многим пројектима међу којима је "ЕУ фор Yоу" у организацији Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ, гдје је са колегама освојила прву награду са кампањом "Селф уп".

Намјера јој је да остане у Босни и Херцеговини и каже да не зна колико би морала бити добра понуда да се предомисли и оде у иностранство, јер је патриота и воли овдашњу културу, начин живљења и провођења слободног времена. Често је боравила у иностранству, али семестар на студентској размјени у Бечу омогућио је да најбоље доживи инострани начин живота.

"Ја се дефинитивно тамо не уклапам, волим то што можемо на улици зауставити пролазника и питати га колико је сати, а да нам одговори на то. Колико год да се са стране намеће наша нетрпељивост унутар државе, ја не вјерујем да је то тако јер ми се сви некако толико волимо, пазимо једни на друге - то нигдје другдје не постоји.

Не волим то што неки "странци", да их тако назовем, желе да наметну да се ми међусобно не трпимо, јер постоји и мудра изрека највише се свађамо са људима које највише волимо зато што знамо да ће нам опростити. Мислим да је такав случај и код нас и да би најсрећнија била овдје", рекла је Јелица Растока и додала је је убијеђена да се у БиХ може боље живјети са 1.000 КМ него у већини земаља Европске уније са 1.500 еура.

Извор: Анадолија

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Родољуб

16.07.2017 08:50

Браво , за све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

16.07.2017 15:33

Похвале за изузетан успјех. Само јос покусај остати принципијелана ако те увуку у ову мрезу немас будуцност у смислу просперитета друствених наука, остацес оптерецена проимитивизмом и слузби моцника. Сретно

Name

xx

17.07.2017 00:12

Интелигентан студент је мало и бунтован. Ја овде видим и велику ограниценост. Изјавити да се од 500Еура може зивјети боље него од 1500Еура мозе само наса премијерка. Мала требаш још да учиш, да волонтирас како ти рече и то у некој приватној фирми док се та представа не искристализира. И она би у министарство са оваквим схватањем. Имас ти јос да учиш.

Name

полако дијете

16.07.2017 08:55

Посјетите је за десет година, да видимо гдје је остала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варте-елиминатор

16.07.2017 09:25

Наравно да остаје јер куда це са тим знањем и факсом,у западој европи ниста не вриједи овај факс,да је бар медицина онда бо могла у њемацку да брине о старцима по старацким домовима а овако негине јој цланство у СWОТу и неко измисљно мјесто у неком министарству,опстини или некој агенцији где це да паразитира до краја зивота

Name

Ре варт....

16.07.2017 10:26

И за то мора да има добре предиспозиције тј. неког ко це да је "прогура" И погура.

Name

Ана

16.07.2017 08:58

Нема гдје ици иначе ни исла.Ако је кћи нидје добро це профитират,не требају јој ту десетке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

16.07.2017 09:24

Све цеститке ! Надам се да це друство препознати "потенцијал" и задрзати ову дјевојку у насој земљи.

Name

роккy

16.07.2017 09:19

Све похвале за успјех и жеље за остварење планова. Интересантно ће бити видјети размишљање ове дјевојке за неких 5-10 година проведених у институцијам РС или БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван

16.07.2017 09:26

Тужно је ово. Толико труда, а реалност ће је шокирати кад почне радити. Посебно ако покуша нешто да ради око "предузетништва". Назив дипломског рада је далеко од реалности. Чланство у партији је данас једино предузетништво на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈЕСС

16.07.2017 10:13

ЗАВИСИ У КОЈОЈ ПАРТИЈИ ?

Name

браиндамагед

16.07.2017 09:37

Дзаба десетки кад је менталитет паланацки и ксенофобан просаран благим расизмом, све док бубатори и папагајски понављаци буду промовисани као врхунски интелектуалци нема нама напријед. Интелектуалац мора бити не само врхунски струцњак у својој области него и сироког опстег образовања, развијеног осјецаја за праведност, космополита и градјанин свијета, а не прикривени расиста и националиста.Схватања и размисљања ове младе господјице не сезу даље од размисљања присутних на гајбама пред сеоском продавницом, поразавајуце је сто је нас високосколски систем производи кадрове са ретроградним и размисљањима деветнаестог вијека, мада је то и разумљиво с обзиром каква примитивна размисљања имају и професори на истом. Рецимо смјер историје на Филозофском факултету БЛ је легло ксенофоба, фасиста, националних митомана који само млате исту празну сламу не радеци никаква истразивања, нова освјетљавања догадјаја из историје неким новим цињеницама размисљанима и приступима. Ти и такви накарадни професори производе себи слицне климоглавце и аминасе, дајуци им десетке и одлицне оцјене, а сваког ко покуса мислити својом главом и изнијети критицки став и довести у сумњу неке бајате догме цзасте са једва пролазним оцјенама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВГ

16.07.2017 12:23

Тачно 100%

Name

као Бане

17.07.2017 00:21

Браво! Ти си за десетку. Какав је то интелектуалац који у свему овом не показује бунт? Погледајте њених наводења да се са 1000КМ може зивети боље него са 1500Еура на западу. То треба вратити поново на испит. Мала игра на поданиство да се ували негде и да се вецито спомиње њен просјек на том трицавом факултету.

Name

Милојко

16.07.2017 09:53

Све ми се чини да је чланица СНСД младежи, или јој је неко мозак испрао. А да ће радити за хиљаду марака је чиста лаж. Радиће она код Додика за 5 ооо КМ минимално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

16.07.2017 09:56

Честитам!Свака част!Волио бих ову дјевојку у будућности да видим као успјешног привредника.Рецимо да покрене властити посао и примијени научено у пракси,те се на тај начин докаже.Овако ако све остане у сфери теоретисања,поставља се питање способности да се научено примијени и тако да конкретан допринос друштву у цјелини.Већина младих економиста на западу жели да ради у привреди,због могућности напредовања ,доказивања и много веће зараде него да раде у просвјети или некој другој државној институцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

16.07.2017 09:58

Цеститка овој дјевојци, али.... и да има све 20- тке у Додиково привредном систему пљацке и корупције....ниста јој помоци неце. Тамо јос само нису зрак покрали и приватизовали на само њима познати пљацкаски нацин. Овој дјевојци искрене цеститке и пуно успјеха у будуцем раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ваздух

16.07.2017 10:45

Како нису покрали? Јесу и то. Нађи на нету.

Name

Бизмарк

16.07.2017 10:33

Свака цаст за десетке, али оцјене у индексу нису параметар неције интелигенције...цесто знају бити посљедица искомплексираности родитеља који нису ниста направили паметно у свом зивоту, па зеле своје неостварене амбиције остварити кроз дјецу. Инаце, људи у Бецу, као и у вецини цивилизоване Европе, нису непристојни, него само имају другацији менталитет и филозофију зивота...они који то схвате брзо се уклопе, остали се врате у балканску каљузу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слажем се

16.07.2017 10:45

Тачно.

Name

Није него

16.07.2017 10:34

Ово само може на факултетима тзв. друштвених наука и на медицини преко везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеститке

16.07.2017 10:55

Цеститке, само бих рекао да склоност ка уцењу не знаци нузну да је најбољи кадар за неко радно мјесто, јер некад знају остати само теоретицари а у стварности то не знају провести или не знају организовати посао, водити колектив и сл... И није бас да само требас уцинити и цитав свијет је твој, горак је западни лебац цак и ако те приме тамо, поред проклетих пара, останес морални инвалид

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

16.07.2017 13:33

Моје дијете твоје знање и твоја диплома али боље пролазе они што ништа незнају жао ми је што је то тако јер то нећеш моћи употребити у овој дрзави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не 10 Година

16.07.2017 13:38

Позовите је за 6 мјесеци да видимо гдје је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спириц

16.07.2017 13:38

Бице асистент, заједно са сином Николе Спирица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјези и то одмах

17.07.2017 09:14

Мој савјет ти је Јелице.Бјези и не окреци се.Ако зелис да гледас лоповлук,непотиам,неадовољне људе,да не нас ста сутра ека,лазљиве политицаре који те убједјују да си ти крив сто је дрзава у оваквом стању,да се клањас будали која је преко везе добила посао онда остани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕЈДАН БЛ

17.07.2017 16:48

Колико је добар студент,толико је јос боља треба..

ОДГОВОРИТЕ