Челси дочекао Бакајока, испраћа ли Матића?

Тимуе Бакајоко (22) прешао у Челси након вишенедељне саге.

Фудбал 16.07.2017 | 10:15
Челси дочекао Бакајока, испраћа ли Матића?
Сага је завршена, Тимуе Бакајоко (22) је потписао за Челси!

Фудбалер Монака је већ дуже време боравио у Лондону и већ је и навијачима постало сумњиво што "плавци" не саопшавају да је потписао за њих (чак се спекулише да има проблема са коленима) и он је коначно ове суботе ставио параф на петогодишњи уговор.

То значи да је Челси победио Манчестер јунајтед у трци за потпис француског дефанзивног везисте, а још остаје да се види да ли је то последња "препрека" ка Матићевом напуштању "Бриџа".

Српски фудбалер је пре две недеље био "већ виђен" на "Олд Трафорду", али од тада се Челси наљутио због Мина Рајоле и Ромелуа Лукакуа и одлуке да овај Белгијанац обуче "ђавољи дрес", а у трку за потпис српског фудбалера укључили су се Јувентус, Интер и чак Арсенал.

Он није на списку фудбалера за припреме Челсија у Индонезији и Кини, а досадашњи фудбалер Монака, који је узео број 14 (пре њега га носио Лофтус-Чик који иде на позајмицу у Кристал Палас) казао је у изјави за званични сајт да једва чека да се развија као фудбалер поред сјајних саиграча и феноменалног менаџера Антонија Контеа.

Бакајоко је недавно дебитовао за репрезентацију Француске играјући уз Нгола Кантеа, вероватно будућег парњака и у клупским бојама, а Челси га описује као високог, јаког и брзог играча који је био важан шраф "кнежева" који су догурали до полуфинала ЛШ.

За разлику од Матића ради се о играчу који воли да "повуче" напред, није му ни дриблинг лоша страна, а истовремено је одличан када брине о дефанзиви.

Каријеру је почео у Рену, а у Монаку "експлодирао" по доласку Клода Макелелеа који га је фудбалски усмеравао иако је у клубу имао улогу техничког директора.

Управо је савет сјајног дефанзивног везисте био пресудан у одлуци Челсија да ангажује Бакајока.

Тјемуе Бакајоко угасио је пожар на Стамфорд Бриџу! Момак коме је дугогодишњи ментор био Клод Макелеле коначно је прошао медицинске прегледе и завршио потребну папирологију, после чега је и дефинитивно постао нови фудбалер Челсија. 

Толико чекано појачање стигло је у дом енглеског шампиона, а верујемо да ће највише бити задовољан Антонио Конте, коме је излазила пара на уши последњих седмица јер муРоман Абрамович не доводи тражена појачања. 

После доласка Антонија Ридигера из Роме за готово 38.000.000 евра, долазак Тјемуеа Бакајока најављује неко ново време на Стамфорд Бриџу. Француски везиста ставио је аутограм на петогодишњи уговор чија се вредност чува у строгој тајности, али је јасно да ће његов банковни рачун бити значајно освежен. Оно што мало ко зна јесте да јеБакајоко донедавно у Монаку примао готово 23.000 евра седмично, што је идентичан износ који је потписао када је из Рена стигао на стадион Луј ИИ лета 2014. године.

Док се о плати још не зна превише, познат износ обештећења који ће стићи на Монаков рачун. Ради се о суми од 45.600.000 евра! Што је на крају за безмало два милиона евра више од суме која се првобитно помињала. 

Овим послом дефинитивно је стављена тачка на боравак Немање Матића на Стамфорд Бриџу. Српски ас сада има довољно времена да мудро изабере између Манчестер јунајтеда, Арсенала, Јувентуса и Интера, а у редовима Челсија надају се да ће његов трансфер готово анулирати новац издвојен за Бакајока. 

Шта ће Челси добити доласком Бакајока? Везисту који се још опоравља од операције колена и који ће готово сигурно пропустити већи део припрема за нову сезону. Играчки, Бакајокуне би требало ништа да се промени, јер ће крај себе имати врло агилног сународникаН'Голоа Кантеа, који ће баш као Фабињо у Монако водити главну реч у срцу везног реда.

Додуше, Бакајока чека трансформација из врло офанзивне варијабле „4-4-2“ у шампионску „3-4-3“ формацију, која је Челсију и донела титулу. Биће интересантно видети како ће сеБакајоко навићи на нове услове игре, али јасно је да ће он бити тај који ће имати већу офанзивну слободу, док ће Канте бити задужен највише за решавање одбрамбених задатака.

Бакајоко је као фурија када има лопту у ногама и његови јуриши унапред често подсећају на оно што је Јаја Туре радио у најбољим данима. Додуше, за разлику од Туреа, па иМатића кога ће мењати, у његовом арсеналу нема толико квалитетних додавања у простор, самим тим и креативности, што је Челсију давало потребан баланс на средни терена.Бакајоко је прилично „једноставан“ играч, зна да задржи лопту у својим ногама и да је повуче напред.

Опет, видећемо како ће се Бакајоко снаћи у условима Премијер лиге, што је ипак степеница више у односу на Лигу 1, а пре свега на то како ће се Француз снаћи у ситуацији када ће трпети велики притисак противничких офанзивних линија. 

Све у свему, Челси је направио један интересантан стратешки потез, који ће донекле изменити досадашњи клупски идентитет. 

Сада још само да га видимо на делу. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар