Анализа: Одоше...!

Беше то опасан тим. . . !

Кошарка 17.07.2017 | 22:45
Анализа: Одоше...!
У једном дану две слике. Обе ударају јако у црвено-бела срца. Стефан Јовић је нови кошаркаш Бајерна из Минхена. Марко Гудурић је нови кошаркаш Фенербахчеа.

Тачка.

Нејт Волтерс, Дион Томпсон, Лука Митровић, Марко Симоновић, Чарлс Џенкинс. Било их је пет. Јовић и Гудурић су бројеви шест и седам. И ту вероватно није крај. Ускоро се спрема и осам.

А какав то само тим беше...

У једном моменту прошле сезоне - најбољи у Европи. То је био тим. Ма тимчина. Где се све знало. Ко шта ради, шта је чије задужење, ко шта сме, а шта не сме. Од 22. децембра 2016. па до 26. јануара ове године то је била казнена експедиција која је попут мећаве рушила противнике као да су куле од карата. Па макар то били Реал Мадрид, ЦСКА, Панатинаикос, будући првак Европе Фенербахче. Као куле од карате су били пред овим тимом. Тимом. Тимом...

Јовић преноси лопту, иде пик ен рол са Кузмићем, иде додавање за Симоновића, коме Лука Митровић прави блок, повратна за Џенкинса и - тројка. Било некад. Једном.

И никада више.

Било је то време када је Жељко Обрадовић долазио у Пионир свестан да је његов тим у неку руку потчињен. Било је то време када је Андреа Тринкијери долазио у Пионир и говорио да је тренер Звезде Дејан Радоњић најбољи тренер Европе. Било је то време када је Звезда најјаче сијала. И заслепљивала све оставе тимове Европе. Зато што је била најбољи - тим.

А шта је сада остало од тога? Склопом несрећних околности, само порушена кула од карата. Успомена која ће се дуго препричавати међу црвено-белом популацијом. Вероватно с колена на колено. Ко зна када ће поново падати седам великана у седам узастопних утакмица?

Односно да ли ће се икада поново то догодити?

Поред лепог сећања ови момци су урадили и још једну ствар за Звезду пре него што су се отиснули, тамо негде, преко. Попунили су клупску касу, којој је то било преко потребно. Од Гудурића је стигао 1.000.000 (плус 20% од наредног трансфера), од Митровића220.000, од Јовића 160.000, од Џенкинса 100.000. Нејту, Диону и Марку су били истекли уговори па су отишли без обештећења. Чека се и Огњен Кузмић и додатних 300.000 евра.

Са овим приливом новца Звезда ће моћи да се помери с мртве тачке. Али ако гледамо све са позитивније стране, није ово први пут да се у редовима црвено-белих дешавају променаде играча. Истина, сада јесу отишли најбољи играчи, али дешавало се то и раније.

Не морамо да идемо много у прошлост, погледајмо само шта се дешавало прошлог лета.

Пре почетка прошле сезоне екипу су напустили Таренс Кинзи, Василије Мицић, Квинси Милер,Маик Цирбес и Владимир Штимац. Шта је то него језгро екипе? Отишао је један плејмејкер, једна од најбољих четворки у Европи у том моменту и оба центра! Звезда је морала да гради кућу од темеља. Да зида све јово-наново. И и те како ју је саградила.

Ко каже да и сада неће бити тако?

Наравно, разлика је била и у томе што је Дејан Радоњић био сигуран на клупи (сада свакако није сигуран), што је у клубу тада остао веома квалитетан плејмејкер Стефан Јовић, што су ту били Симоновић, Митровић, Дангубић, Гудурић… Сада Звезда прво мора да реши питање тренера, а потом са младим снагама уз наравно појачања и предвођена БранкомЛазићем почне да гради неку нову кућу, неки нови тим, са неким новим играчима.

Није то тешко. Претешко је - гледајући евролигашке оквире. Али није немогуће. Не би био први пут. Да сте неког у августу прошлог лета питали какви су домети Звезде, добили бисте одговор - четири, пет победа у сезони Евролиге.

А Звезда их је на крају имала 16.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар