Избор између Русије и САД

Сусрет председника Србије Александра Вучића са америчким потпредседником Мајком Пенсом у понедељак у САД прилика је да се везе Београда са Вашингтоном учврсте.

Србија 15.07.2017 | 16:39
Избор између Русије и САД
Сусрет председника Србије Александра Вучића са америчким потпредседником Мајком Пенсом у понедељак у САД прилика је да се везе Београда са Вашингтоном учврсте, али и да се разговара о питањима која муче администрацију САД, пре свих - на чијој је страни Београд, оцењује Глас Америке.

Најављујући данас први сусрет Вучића са новом америчком администрацијом и његову прву посету САД откад је ступио на дужност председника, Глас Америке се пита шта би могла да буде порука новом председнику Србије из Беле куће.

Лук Кофи из фондације "Херитиџ", која је идеолошки блиска новој администрацији САД, каже да би Белој кући саветовао да Србији пренесе снажну поруку да одлучи да ли жели да има конструктивну улогу у региону и посвети се евроатлантским интеграцијама, "или ће и даље да флертује са Русијом".

Кофи при том сматра да, од свих земаља југоисточне Европе, Србија вероватно има најмањи заједнички интерес са САД.

И Јануш Бугајски из Центра за анализу европске политике мишљења је да је крајње време да Србија одлучи коме це се приклонити - Западу или Русији. "Црна Гора је одабрала, Македонија је одабрала, све земље у региону су одабрале да буду или део НАТО-а или западног света, и одбаце утицај Русије", каже Бугајски, који сматра да је Вучићева посета важна јер ће, како наводи, из прве руке сазнати шта америчка администрација очекује од српске владе.

Шта се тачно очекује од Србије када је реч о руском хуманитарном центру није јасно, али су амерички званицници јасно ставили до знања да је тај центар потенцијални проблем, а као једно од горућих питања, и то би могло да буде тема разговора Вучића и Пенса, наводи "Глас Америке".

"Србија мора бити опрезнија у спољнополитицким одлукама. Можете имати добре односе с Русијом и ако немате хуманитарни центар, и ако не учествујете у заједничким војним вежбама или не организујете састанак лидера Републике Српске и (руског председника Владимира) Путина на својој територији. Србији се мора ставити до знања да смо свега тога свесни", каже Лук Кофи.

Истовремено, Дејмон Вилсон, потпредседник Атлантског савета, указује да је Србија та која ће донети коначну одлуку о томе шта ће урадити са руским центром, и истиче да је питање за САД како да и оне остану присутне у Југоистоцној Европи.

"Предлажем да присуство америчких трупа у оквиру КФОР-а и Бондстила не буде привремено, већ стално, како би било јасно да Америка као сила остаје ту и убудуће", каже Вилсон.

Да се Америка враћа у Југоистоцну Европу и на Балкан, кажу експерти у Вашингтону, показују састанак председника Доналда Трампа са представницима Иницијативе три мора у Пољској, најављена посета потпредседника Мајка Пенса Црној Гори и Вучићев долазак у Вашингтон.

"Имамо много посла, биће и тешких питања између САД и Србије, и ово је прилика да се од почетка решавају како треба. Мислим да је Бела кућа заинтересована да са Србијом изгради однос поверења и да у Вашингтону постоји воља да се Западном Балкану покаже да није заборављен. Ми видимо Вучића као партнера", наводи Дејмон Вилсон.

Глас Америке се пита да ли ће једна од тема партнерских разговора Вучића и Пенса бити и недостаци демократије у Србији на које, како напомиње, често указују америцке тинк-тенк организације и поједини званичници.

"Познаваоци прилика верују да ће, ако и о томе буде речи, то вероватно остати иза затворених врата Беле куће", закључује амерички мултимедијални сервис.

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Опет глупости

15.07.2017 14:41

Ма нема сврставанха Србије.То је најбоља политика и за Балкан.Ста стално трљате ту глупост де бирај страну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

15.07.2017 15:05

Запад је изгубио сваку мјеру за реалност. Србија је направом путу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧАПАЈЕВ

15.07.2017 15:22

САМО УЗ РУСИЈУ ПА НИЈЕСМО ВАЉДА МАЗОХИСТИ. ТИ ФАШИСТИ НАМ УБИЈАЛИ ДЈЕЦУ И ЈОС ЦЕ УМИРАТИ ГЕНЕРАЦИЈЕ И ГЕНЕРАЦИЈЕ ОД ОСИРОМАСЕНОГ УРСНИЈУМА И СА ЊИМА У САВЕЗ ЈЕЛ ДЕ? ПОД КОЗАРОМ ИСПОД ЛИСИНЕ НЕМА КУЋЕ У КОЈИЈ БАР ДВА СЛУЦАЈА КАРЦИНОМА НИЈЕ ЗАБИЉЕЖЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало Цапајев

15.07.2017 15:44

Де Цапајев.Народна скупстина Србије је рекла независност.Де не лупај,него постуј.

Name

Зоки

15.07.2017 17:56

Добро казес,ти Фасисти нам убијали зене и дјецу,а Руси приликом ослабадјања Београда у другом св. рату силовали српске зене,само то нико не спомиње,како спомињати кад Русе зовемо брацим.

Name

Ре зоки

16.07.2017 08:19

А ти си био тада у београду и то гледо или си слусо ове фасисте и титове измисљотине

Name

.......

15.07.2017 16:25

Е конацно. Ускоро Голи оток поново поциње с радом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧАПАЈЕВ

15.07.2017 18:43

ЗА ВАС БИ МАЛО БИЛО ГОЛИ АРХИПЕЛАГ.

Name

Ре Зоки,

16.07.2017 11:45

нисам знао да си рођен 1900оте ,и да имас такву меморију :ти си гинисову књигу. иди бре не лапрдај брез везе "ста ти знас.

Name

кики

15.07.2017 16:53

Што прије схватимо да морамо једном откачити Русе јер од њих никад никакве помоћи нисмо имали (осим што су нам ојадили нафтну индурстију и Србији и Српској) то ће нам прије бити боље. Српски народ у можда неком будућем сукобу може имати само улогу руског топовског меса а то значи нестанак, зато је крајње вријеме да се отријезнимо од руске вотке и пређемо на виски..... Поготово требамо схватити ( нарочито Вучић и његов Информер, наравно и Додик и онај слијепац војни анитичар Лажански) да су Србија и Српска у војном смислу обичне нуле- празан скуп и да су већ окупиране у БиХ су снаге НАТО, у Србији на Косову је НАТО!!! Људи моји отријезните се јер ћемо нестати, код нас влада бијела куга, криминал, биједа... Шта ви мислите, ко би вам ратовао, немамо ми дјеце за бацање!!!??? Срби више немају интелектуалне елите, код нас има само подобна елита (не смију бити паметнији од Додика и Вучића), па људи моји у Сенату Српске су величине попут Умићевића-Беме.... Скоро па да смо дотакли дно, али није још касно, Америка и Европа нам пружају руку само је питање још колико....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2017 17:55

Шта ти знаш о Русима скоте? Запамти са њих није било ти би се данас клањо и да их опет нема ти би се од сутра крижо,да их не буде ти ћеш гледати како ти рокају жену и дјецу твоји пријатељи у кревету,браво јер си ти доказ да су Срби дотакли дно и да су све не писменији а о бјелој куги ти причаш који још увјек спаваш са мајком

Name

Танкер

15.07.2017 18:36

Кики толико си све лијепо објаснио, нема се ста ни додати ни одузети. Назалост то је нас усуд који нас вец 200 година коста, а да нисмо у стању сагледати ста нам се у ствари десава. Насе примитивно појимање ствари на емотивним нивоу нам не дозвољава да сагледамо да смо за Русију као једну од империјалистицких сила ниста друго него полигон за изводјење њихових операције, док са нама на емотивном нивоу перфидно манипулису. Сто се тице "господина" који ти је реплицирао довољно је само погледати број правописних гресака које је направио и није проблем видјети колико је престеасно неписмен, а такви нас највисе костају, јер су проговорили а требају и морају да суте. У најмању руку.

Name

Геј=океј @ре

15.07.2017 18:53

Купи прње и правац Русија, има мостова, не мораш чекати да се заврши Братољуб. Док је син Џемалудин Синан-бега, Мехмед-паша Соколовић на Дрини, Русија може у Босну само преко Скyпе и Вибера, сиктер!!!

Name

Кики

15.07.2017 21:17

Ти што си ми реплицирао си обична незналица и некултурни болесник и немам намјеру с тобом полемисати. Ја сам написао неколико реченица и направио ситну грешку у куцању а све остало је исправно, знакове интерпункције сам користио да нагласим свој став, а ти си у оно мало текста направио огроман број правописних грешака, који озбиљно указују на неписменост. Кренимо редом, клањо правилно клањао, крижо правилно крижао, не писменији правилно је неписменији тј. заједно јер је у питању придјев а не глагол, бјелој правилно је бијелој јер кад екавци кажу дуго е пише се ије а не је, а о конфузности да не говорим, то би ти психијатар боље објаснио. Надам се да сад видиш колико си испао глуп!

Name

Ре геј океј

16.07.2017 07:48

Идиоте не заборави да те твоје накарадне беиха имате на само 51 % И то са хрватима сто знаци без њих имате само пола, а ти зато правац турска мада су и они културније од вас а за Републику Српску се ти не сикирај.

Name

Турбоскара

16.07.2017 08:07

свака цаст кики за коментар само брате како глухом објасњавати сљепом писати.Сва наса дјеца одосе у ту како они казу фасистицки еу а нико И Русију .Еу је највисе пара донирала србији И балкану а колко мајка Русија.А сто се тице клањања да није било руса па путин је отворио таку дјамију у русији да је нема у истамбулу.А најаца војска И путиново обезбједјење су бас ти којо по три пута клањају цецени.Прије него сто пису глупости нек се мало информису.Лицно ја волим висе русију као русију од америке али ми смо европа И све око нас су земље еу а даби остварили било ста са русијом морамо проци кроз све те земље еу И земље гдје људи клањају Турске са којим руси имају јако добре односе.Мозда се неволе несто на вјерској бази али зато у политицком И пословном су удрузени око свега примјер гасовод.Зато нос кикирики.

Name

Ре тубоскара

16.07.2017 09:21

Ниси ти добар са памети опет си пуко