Анализа: Рекете у оставе, вријеме је за лечење!

Новак Ђоковић и Енди Мари одвојено контеплирају о дужим паузама не би ли се повратили и физички и психички. Операције као последње, али некад незобилазно решење.

Тенис 15.07.2017 | 20:30
Анализа: Рекете у оставе, вријеме је за лечење!
Два тенисера који су протеклих сезона водили највеће борбе, највише титула покупли, држали (и држе) прво место на АТП листи, исписивали нове странице историје тениса и спорта уопште, Енди Мари и Новак Ђоковић су коначно заустављени. Заправо, прецизније је рећи -- потрошени.

И то обојица због својих, физичких и нешто мање мемнталних проблема. Наш ас је од освајања Ролан Гароса освојио само три титуле (канадски мастерс и два турнира АТП  250, Доха и Истбурн), док ће Енди Мари од понедељка постати први владар светске листе који у последње 52 недеље (то јест годину дана) нема у рукама нити једну грен слем титулу.

И један и други су на Вимблдону заустављени у четвртфиналу и то не зато што су играли лоше, већ због повреда. Новак је предао меч Томашу Бердиху због проблема са лактом десне руке, док је Енди испао након пет сетова против Сема Кверија и јаких болова у пределу кука. Занимљиво је да и један и други ове повреде вуку већ више од годину дана, а да их ни једном нису поменули, чак и када су имали проблема да победе и далеко слабије играче.  Јуначки су држали стиснуте зубе, све до пре два дана.

Тада је већ постало очигледно да су физички проблеми узроковали њихов пад, што је још једном показало да су тенсиери заиста посебна фела. Наиме, неписани је кодекс да се никада, ако баш не мораш не извлачиш на повреду када ти лоше иде. Они су се тога држали "ко пијан плота" и можда тако направили и веће проблеме. Наравно, ту су и обавезе према спонзорима, турнирима, АТП-у, навијачима итд.

Сад, када су "ударили у зид", признали су проблеме и одмах сели са стручним тимовима да попричају шта им је даље радити. И један и други можда заврше на операционом столу, што је увек последње решење. Али, пре свега треба да узму добар одмор, да среде све проблеме које вуку, а верујте да то нису само кук и лакат.  И да се врате свежи и јачи. И да се врате тамо где припадају - на сам врх.

И Федерер и Надал су направили исте грешке, нису се лечили када је требало, тако да су наптавили озбиљне "рупе у невероватним каријерама. Али, када су средили шта је требало бити сређено, пре свега колена, ево их поново како жаре и пале.

Момци, време је да одморите.

Извор: моззартспорт

фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар