Марин Чилић – херој дана и аутсајдер финала?

Никада није прошао даље од четвртфинала, а сада је у прилицу да се бори за титулу са играчем који има седам вимблдонских трофеја у витрини – Марин Чилић.

Тенис 15.07.2017 | 13:45
Марин Чилић – херој дана и аутсајдер финала?
Момак рођен пре 28 година у босанском Међугорју има велику прилику да постигне оно што је под хрватском заставом успео да уради још само један човек, Горан Иванишевић.

Ако се неко сада смеје са дозом ликовања онда је то свакако тенисер који је 2001. године победио у финалу Вимблдона Патрика Рафтера. Иванишевић је пре почетка турнира у Ол Ингланд клабу рекао да Чилић има веће шансе да освоји турнир од Новака Ђоковића.

Нажалост, Новака на турниру није резултатски поразио противник него повреда, али је на другој страни Марин Чилић заслужио сваку своју победу.

"Новак не игра као раније, видећемо како ће се спремити, али моје мишљење је да су испред њега четворица. Пре свих Рафаел Надал, који игра сјајно и биће веома опасан, потом Роџер Федерер, као и Марин Чилић и Енди Мари. Верујем да Чилић ове године има велике шансе, само је питање како ће се носити са притиском", рекао је Иванишевић крајем јуна.

Иако је грдно погрешио у случају Рафаела Надала, испоставило се да је био у праву када су у питању Роџер Федерер и Марин Чилић. Енди Мари је испао од Сема Кверија, Новак је морао да због повреде лакта преда Томашу Бердиху, а Роџер Федерер није у полуфиналу добио најјачег могућег противника из тог дела жреба.

Финалисту из 2010. године је победио у три сета са 7:6, 7:6, 6:4 и Чех иде кући, а Швајцарац у финале. Његов противник? Момак који је први пут још фебруара 2010. године завирио у Топ 10 тенисера на свету, где се усталио новембра прошле године.

Чилић је тенис почео да игра са седам година са својом рођаком Тањом. Био је први јуниор света 2006. године, а годину дана раније је освојио јуниорски Ролан Гарос. Можда би за његову висину од 198 центиметара било очекивано да је један од „разбијача“ на севису, Чилић не игра само на ту карту.

Једанаест година од првог места међу јуниорима, Хрват је власник 17 титула, био је шампион УС Опена, иза себе има полуфинале Аустралије, четвртфинала Вимблдона... и сада финале најпрестижнијег турнира.

Омиљене подлоге су му трава и бетон. Занимљиво је да је прво освојио Гренд слем титулу па тек онда први мастерс. Пре три године у финале УС Опена је ушао неочекивано, али је успео да тријумфује. Слично је урадио и прошле године на једином мастерсу који недостаје Новаку Ђоковићу – у Синсинатију, када је пообедио Ендија Марија који је „побрисао“ све трофеје у другој половини 2016.

Када је о Вимблдону реч, до сада је играо три узастопна четвртфинала, до полуфинала никада није стизао до меча са луксембуршком сензацијом у лику Жила Милера. Хрват је после троипочасовног маратона савладао Жила Милера у пет сетова (6:3, 6:7, 5:7, 7:5, 6:1) у среду.

"Много ми значи пласман у полуфинале Вимблдона, ово је сјајно достигнуће. Ово ми значи највише на свету. До сада сам три пута ’запео’ у четвртфиналу, коначно сам прошао даље", рекао је тада Чилић.

Два дана касније хрватски играч је био бољи и од Сема Кверија. Када бисмо гледали методом „шта би било кад би било“ Чилић можда не би дошао до финала. Да Рафаел Надал није изгубио од Жила Милера, или да Енди Мари није поражен од Сема Кверија. Можда су Луксембуржанин и Американац Хрвату учинили услугу, али им он није поклонио ништа.

"Квери има одличан сервис, ове године игра одлично и сигурно ме чека тежак меч. Искрено, не очекујем овако дуг меч као против Милера, али ће бити изузетно тежак. Морамо да задржим свој ритам", рекао је Чилић пошто је прегрмео Милера.

Био је у праву. Против Американца је одиграо сет мање, али је после изгубљеног тај брејка у првом сету морао да иде преокретом до победе 6:7, 6:4, 7:6, 7:5.

Пласман у финале Вимблдона је остварио из свог 11. покушаја. Невероватно звучи чињеница да његов наредни противник Роџер Федереру недељу од 15 часова само у финалима игра 11. пут, од чега има седам титула.

"Сем је играо на високом нивоу и добро сервирао, али ја сам играо сјајан тенис. Имам врло позитиван став на терену што ми помаже, као и подршка мојег тима. Наравно да је лакше имати позитивне емоције када вам иде добро и када добро играте", рекао је Чилић после победе над Кверијем који га је 2009. и 2012. мучио на Вимблдону у пет сетова.

Ове и прошле године је то нешто бољи Чилић него пре пет, односно осам година. У 2017. је дошао до 400. победе у каријери што су пре њега успела да остваре још само два хрватска играча, Иван Љубичић и Горан Иванишевић. Стигао је до четвртфинала Ролан Гароса и тиме комплетирао учешће у четвртфиналу као резултат који је остварио на сваком од Гренд слемова.

Четвртфинале Ротердама, полуфинале Акапулка, титула у Истанбулу победом над Раонићем, то су још неки од његових резултата ове сезоне. Федерер игра за своју 19. титулу у не-зна-се-ком-финалу. Чилић у финалима игра други пут, али је у једином досадашњем финалу био успешан.

Горан Иванишевић је на Вимблдон 2001. дошао са вајлд картом и освојио је турнир. Од 1985. године и тинејџ Бориса Бекера, Вимблдон до тог тренутка није видео неочекиванијег шампиона. Ако је 16 година пре 2001. то био Бекер, тачно 16 година после 2001. то може да постане Чилић.

Од Лејтона Хјуита, велика четворка је освајала турнир немилице сваке године до сада. Федерер предњачи са седам трофеја, следи Новак са три, Мари и Надал са по два. Марин Чилић има шансу да прекине ту доминацију...

"У финалу ћу настојати да играм своју игру и концентришем се на свој тенис", а хоће ли то урадити зависи само од удараца и рекета шестог играча на свету и данашњег хероја дана.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар