WБ: Федерер у 11. финалу!

Швајцарски тенисер Роџер Федерер бориће се за 19. рекордну Гренд слем титулу пошто се после победе над Чехом Томашом Бердихом пласирао у финале Вимблдона.  Зовите их ситницама, али Федерер је у финалу! Неколико поена одлучило је полуфинале Вимблдона, али управо је то разлика између највећих шампиона и врхунских АТП играча.

Тенис 14.07.2017 | 20:00
WБ: Федерер у 11. финалу!
Један је Федекс - ново финале Вимблдона и потера за 19. грен слем титулом! Швајцарски тенисер у полуфиналу након три сета тешке борбе савладао Томаша Бердиха и у недељу се бори за осми пехар на највећем тениском турниру.

Роџер Федерер се намучио, али је ипак до финала Вимблдона стигао без изгубљеног сета. Пред њим је након нешто више од два сата борбе пао Томаш Бердих. Швајцарац је славио са 3:0, по сетовима 7:6 (4), 7:6 (4), 6:4.

Почетак меча није обележио врхунски тенис, шта више оба играча су доста грешила. У првом сету је виђена заиста велика борба. Федерер је имао предност брејка једно време, а онда када је Бердих узвратио, Швајцарац се у неколико наврата нашао у великом проблему. Овај део игре је на крају решен у тај-брејку који је припао седмоструком шампиону лондонског грен слема који је направио мање грешака.

Други сет је био баш изједначен, тенис и даље није био на нивоу догађаја, осим појединих бљескова углавном од стране Федерера. Сервис је био тај који их је држао у егалу, али је Федекс опет био бољи у тај-брејку.

Бердих се ипај није предао и добро се држао све до седмог гема тречег сета када је Федерер направио брејк, иако је и Чех имао своје приллике. И управо ће то да копка највише Бердиха после овог пораза, пошто је могао много више, само да је био конкретнији. Противник му није био на шампионском нивоу и да су наспрам њега стали Ђоковић,Надал или Мари (здрави, наравно), вероватно би меч решили су воју корист.

Овако, у недељу Роџер Федерер иде по своју осму титулу у Лондону и 19. грен слем у каријери. А између нове странице историје белог спорта и њега стајаће само Марин Чилић, јер се добро зна на чијој ће страни бити публика у Лондону.. Уколико узме титулу, Федекс ће такође спречити Новака Ђоковића да се врати на треће место АТП листе, пошто ће оно припасти Швајцарцу.

Зову их ситницама, и када се погледа ток данашњег полуфинала Вимблдона делује да то јесу, али…

Управо то су ствари које раздвајају најтрофејнијег тенисера свих времена и стандардног играча из врха АТП листе.

Легендарни (3) Роџер Федерер бориће се у недељу од 15 часова за осму титулу на Вимблдону, а 19. грен слем трофеј у каријери, након што је у петак предвече у три сета завршио посао у мечу са (11) Томашом Бердихом.

За разлику од неких претходних наступа у завршницама великих турнира, Чех овог пута није изашао на "Централни терен" да буде "почишћен", али је упркос свом уложеном труду и периодима заиста добре игре, успео само да уведе 36-годишњег Швајцарца у тај-брејкове првог и другог сета.

И ту смо видели "те ситнице" - 7:6 (7:4), 7:6 (7:4), 6:4.

Бердих је у првом сету успео да се врати после рано изгубљеног сервиса и направи брејк за 4:4 уз две Федерерове дупле сервис грешке у осмом гему, али је у игри "поен за поен" у тај-брејку направио таман толико грешака да буде кажњен.

Слично је протекао и други сет, без брејкова (Федерер је имао две брејк лопте, Бердих једну), после чега је поново одлучила једна неизнуђена грешка високог Чеха у тај-брејку, после које је одмах направио још једну и ставио себе у безизлазну ситуацију.

Када је и помислио да је одшкринуо врата преокрету (водио је 3:2 у трећем сету и имао две везане брејк лопте), Федерер је у маниру великог шампиона везао четири сервис винера за 3:3 и одмах у наредном гему направио брејк који је потом рутински претворио у ново финале, 11. на Вимблдону.

Федерер је седму титулу у Лондону освојио 2012, а од тада губио два велика финала - оба пута од Ђоковића (2014, 2015).

Бердих је победом над Ђоковићем у полуфиналу 2010. године изборио финални дуел у којем га је Рафаел Надал преслишао, што му је до данас остао једини продор до финалног дуела на грен слем нивоу.

Федерер ће другу грен слем титулу ове сезоне, после дуге паузе коју је направио прошле године, имати прилику да освоји победом над (7) Марином Чилићем, који је у четири сета зауставио (24) Сема Кверија.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар