Послије Богдановића и Јудо напустио Фенер због НБА!

Један од најбољих центара у Евролиги Екпе Јудо одлучио је да се опет окуша у НБА лиги.  Евролига постала "развојна НБА лига": Оде и Јудо! ЦСКА и Фенербахче претрпели су највеће ударце овог лета, јер су их напустила по двојица лидера. Евролига 2017/18 тешко да ће бити јача него претходна.

Кошарка 15.07.2017 | 13:30
Послије Богдановића и Јудо напустио Фенер због НБА!
Момак који је представљао кичму шампионског тима Фенербахчеа претходних сезона потписао је двогодишњи уговор са Јута Џезом.

Доскорашњи адут Жељка Обрадовића ће добити 6,5 милиона долара, а у НБА се враћа после две године.

Јудо је био шести пик на драфту 2010. године од стране Голден Стејт Вориорса, после две сезоне у Оукленду играо је две године за Милвоки Баксе, а онда једну за Лос Анђелес Клиперсе.

На 270 утакмица у НБА просечно је бележио 4 поена уз 3,2 скока по мечу, док је у дресу Фенера у Евролиги имао просек од 18,5 поена, 6,5 скокова, 2,2 блокаде и 1,8 асистенција по мечу.

Био је МВП Фајнал фора 2017. на којем је Фенер постао први турски клуб првак Европе.

Мајк Џејмс (НБА)
Јанис Бурусис (Кина)
Алекс Ренфро (слободан)
Ксавијер Манфорд (слободан)
Богдан Богдановић (НБА)
Џоел Фриленд (слободан)
Ерон Џексон (Кина)
Милош Теодосић (НБА)
Јогев Охајон (Хапоел Јерусалим)
Гај Пнини (Хапоел Холон)
Марко Симоновић (Зенит)
Анте Жижић (НБА)
Џеди Осман (НБА)
Кит Ленгфорд (Уникс)
Даниел Тајс (НБА)
Стефан Јовић (Бајерн)
Кем Бирч (НБА)

Од данас и Екпе Јудо (НБА).

Ово је, за сада, листа кошаркаша који су наступали у Евролиги 2016/17, а који - свако из својих разлога - неће наступати у Евролиги 2017/18.

Има ту кретања у свим правцима, неке од звезда отишле су у НБА, неке продужиле у Кину на "наплату" евролигашких заслуга, а неке су склизнуле на нижи ниво такмичења, па и остале без ангажмана, попут Мекела.

Горе наведеном списку требало би додати и играче који су "прескочили" Евролигу на путу ка НБА, попут Радета Загорца који је потписао двогодишњи уговор са Мемфис Гризлисима, а да није играо најјаче европско клупско такмичење. Таквих примера је много.

Ипак, делује да су два последња првака Европе, ЦСКА из Москве и Фенербахче остала без најважнијих играћа и, самим тим, претрпела највеће ударце овог лета.

ЦСКА је изгубио Теодосића и Џексона, док Фриленд због тешке повреде није ни могао да допринесе екипи прошле сезоне, док је наш теренер Жељко Обрадовић после Богдановића испратио у НБА и Јудоа.

Стамени центар са солидном НБА прошлошћу искористио је могућност да "изађе" из уговора са Фенером у намери да се врати у најјачу лигу света, а после освојене титуле у Евролиги пред себе је ставио такав циљ.

Последње информације говоре о томе да се Јудо (30, 208) договорио са Јутом Џез око двогодишње сарадње вредне 6,5 милиона долара, колико су у Солт Лејк Ситију били спремни да плате за учинак од 14 поена, 10,5 скокова, 6 асистенција и 3,5 блокада у Евролиги прошле сезоне.

Јудо је на Фајнал фору Евролиге прошлог маја у Истанбулу био проглашен за најкориснијег играча.

Кошаркаш нигеријског порекла родом из Едмонда, Оклахома, од 2010. до 2012. наступао је за Голден Стејт Вориорсе, наредне две сезоне провео у Милвоки Баксима, па једну у Лос Анђелес Клиперсима пре него је 2015. дошао у Истанбул и заиграо за Фенербахче.

Најбоља сезона била му је 2011/12 када је за Баксе просечно бележио 5,7 поена, 4,7 скокова, 1,1 асистенцију и 1,6 блокада.

Његов учинак у Фенербахчеу ће покушати да пружи италијански центар Николо Мели (26, 205), који је стигао овог лета из Бамберга. Поред Мелија, Обрадовић је за сада довео и искусног турског бека, Синана Гулера (34, 192), а помиње се да би међу плаво-жуте могао да дође и Марко Гудурић (22, 196) из Црвене звезде.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар