Вук Хамовић наплаћује путарину

Фирма „Универзал Монте“ Вука Хамовића у протеклих осам и по година зарадила је више од 20 милиона КМ наплатом путарине на регионалном путу Требиње – Херцег Нови, открива портал ЦАПИТАЛ.

Регион 13.07.2017 | 07:26
Вук Хамовић наплаћује путарину
Ради се о дионици дугој само 13 километара на црногорској територији чије коришћење возаче само у једном смјеру кошта три евра.

Према подацима које је ЦАПИТАЛ добио од Граничне полиције БиХ преко Међународног граничног прелаза Зупци од 2009. године до почетка овог мјесеца у оба смјера прешло је више од 1,7 милиона возила. То значи да је наплаћено најмање 10,58 милиона евра путарине, али ова цифра је и већа с обзиром на то да се у укупном броју возила која су прешла границу налазе и камиони и аутобуси који плаћају знатно већу путарину.

Овај пут, који највише користе грађани БиХ путујући на црногорско приморје, отворен је у јулу 2008. године и сврстан у путеве петог разреда на брдовитом терену са дозвољеном брзином од 40 километара на сат.

Према писању црногорских медија ово је вјероватно једини пут те врсте на свијету за који се наплаћује путарина и то три евра за дионицу од непуних 13 километара. На примјер путарина на 36 километара дугом аутопуту Бањалука –Градишка кошта 2,50 КМ.



Требињци кажу да махом избјегавају одлазак у Херцег Нови баш због путарине која је за њих прескупа.

„Скоро нико из Требиња не иде у Херцег Нови на море, јер нам до Дубровника треба око седам – осам КМ горива, а до Црне Горе само за путарину 12 КМ, а поред тога и пут им је лош“, кажу становници Требиња са којима смо разговарали.

Пут према Херцег Новом градила је фирма „Универзал Монте“, у власништву српског бизнисмена Вука Хамовића, по БОТ систему – изгради, користи и врати. По уговору је за изградњу те дионице од непуних 13 километара, била предвиђена цијена од 18,5 милиона евра, односно око 36 милиона КМ. Од укупног износа инвестиције око 9,8 милиона евра је отишло за грађевинске радове, а остало за израду наплатне рампе, измјештање инсталација комуналне инфраструктуре и изградњу пратећих садржаја.

Заузврат  је „Универзал Холдинг“, у чијем је саставу „Универзал Монте“ добио концесију, односно право наплате путарине на 20 година.

Црногорски медији су писали да је концесионар тада добио и ексклузивно право да дуж ове дионице изгради двије бензинске пумпе, ресторане, паркинг, тржни центар.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јоја

13.07.2017 06:22

"Море Марко не ори друмове Море Турци не газ'те орање..."

ОДГОВОРИТЕ
Name

вн

13.07.2017 06:22

Побогу путарина је заиста скупа и то не личи на пут да би се плаћало Али у Дубровнику је све друго дупло скупље иииието ти рачунице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

13.07.2017 06:33

Ово је страсно катаклизма народе зар невидис ста ти раде ко те лазе ко те краде Све це то народ по (з)(м) атити једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

13.07.2017 06:52

Путарина у Дубровник се не плаћа, а ни Дубровцани не купују у Дубровнику већ у ТРЕБИЊУ ИЛИ ЦАПЉИНИ. АКО НЕЕСТО И ТРОСИС У ДУБРОВНИКУ УСЛУГА ЈЕ ВРХУНСКА ДОК У ЦРНИЈ ГОРИ ПОРУДЗБИНУ ТИ БАЦИ НА СТО ВЈЕРУЈТЕ ЉУДИ СУ БРИЗЉИВИЈИ КАДА ДАЈУ ГРАНУЛЕ ЉУБИМЦИМА

Name

Е

13.07.2017 06:44

НЕКА ЗАРАДУЈЕ КАДА МУ БУДАЛЕ ДОЗВОЉАВЈУ.ТОЛКИ НОВАЦ УЛОЗИО ЗА ГРАНИЦНИ ПРЕЛАЗ, КОНТРОЛНИ ПУНКТ 20 КВАДРАТА АЛИ ДОЦЕКАЈ ДОК СЕ ЦРНОГОРСКИ ПОЛИЦАЈАЦ ОДЛУЦИ ДА РРАДИ. НЕКИ СКЛЕПАНИ ДЕПО НАЛИК ЗС СТАЛУ ЗА КОЊЕ КОЈУ НЕ КОРИСТЕ И КО ЈЕ ПРОЈЕКТОВАО НЕЗНА ЗА СТО СЛУЗИ И НАПЛАТНА РАМПА ПЉАЦКЕ 2 КВАДРАТА.ХАМОВИЦ ЈЕ 2008.год.двије три кривине проширио за 1 метар И ЗАКРПИО НЕКОЛАИКО РУПА И НИ КАДА ВИСЕ ОД ТЕ 2008/09 НИЈЕ УРАДИО.1% АУТОМОБИЛА НА ТОК ДИОНИЦИ ПУТА ДО МЕЉИНА СЕ НЕ СПУСТИ ДА 1-2 ГУМЕ НИСУ ПРОБУСЕНЕ.ПА КАДА ДОДЕТЕ У МЕЉИНЕ ОБА ОКА ДА ИСПАДНУ НАЦИ ВУЛКАНИЗРА.НАДЕТЕ ВОЛКАНИЗЕРА АЛИ НЕМА ПРИСТУПА РАДЊИ И ПАРКИРАЊА И ПЛАТИТЕ 15 €.МОЗДА СТОЈЕ У УГОВОРУ ПЛАН ХОТЕЛА ИЛИ ПУМПИ, АЛИ НИСТА ОД ТОГА НЕМА.ДРСКОСТ ГРАЊЦНЕ ПОЛИЦИЈЕ Ц.ГОРЕ НЕМОЗЕТЕ ЗАМИСЛИТИ,СВАКА ЦАСТ РЈЈЕТКИМ.МОГЛО СЕ ИЗ БИХ УЦИ СА ЛИЦНОМ КАРТОМ А САДА ТРАЗЕ ПАСОСЕ.ГЛЕДАМ ПО ТРЕБИЊУ КАКО СЕ БАХАТО ПОНАСАЈУ ЦРНОГОРЦИ.ДА ЈЕ СРЕЦЕ И СЛОГЕ ТАЈ ПРЕЛЗ И ДИОНИЦУ ПУТА НАЈКРАЦУ НА СВИЈЕТУ А НАЈСКУПЉА ТРЕБА БОЈКОТОВАТИ И НАТЈЕРАТИ ДА ЗАТВОРЕ.ДУБРВНИК ЈЕ БЛИЗЕ АЛИ ЗБОГ УСКОГ ГРЛА НА ГРАНИЦНОМ ПРЕЛЗУ БРГАГТ РХ ЦЕКА СЕ 3-4 САТА, А НА ИЗЛАСКУ ИЗ РХ ОД 18 часова ЦЕКА СЕ ИСТО ТОЛИКО.ОВЕ ПОДАТКЕ ИЗНОСИМ ДА ЗНАЈУ ОНИ ИЗ УНИТРАСЊОСТИ КОЈИ ПЛАНИРАЈУ ОДЛАЗ НА ТЕДСТИНАЦИНАЦИЈЕ ШТА ЦЕКА ЉУДД.ПЕТРЕ ЂОКИЦУ ИНТЕРВЕНИСИ КОД. ВЛАДТИ Ц.ГОРЕ ДА ПОВЕЦАЈУ ПУТАРИНУ У КОРИСТ ХАМОВИЦА ЈЕР ТИ ТО МОЗЕС У СВАО ДОБА ДА НЕ ПРОПАДНЕ ПЉАЦКАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

13.07.2017 07:16

Е да црногорци имају Петра Дјокица за министра он би ове путарине удуплао...да му друг Хамовиц слуцајно не пропадне...

Name

ре

13.07.2017 07:59

То наплаћују приједор-путеви/Павић/јер су они и градили тај јадни и чемерни пут,Вук је само покриће јер њему је већ постало свеједно шта пишу о њему,немозе му нико ништа /Додик/га штити..Мало се огребе и црногорски Мило и мирна Босна ..

Name

Трге

13.07.2017 08:56

Тај је зло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Перица

13.07.2017 09:57

Е стварно не контам људе који наводно љетују по црногорским чукама и њемачком приморју у Хрватској. Тамо не идем тридесетак година и немам проблема које наводите. Толико бољих дестинација по Европи и нико нормалан не иде у Милоланд и Туђманију. Лијеп поздрав са сунчане италијанске обале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД.СРБ

14.07.2017 15:12

Вука Хамовица за председника Републике Српске, Младен Иваниц да као његов добар друг да буде саветник, а Златко Мандзука за концесије.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старохерцеговац

22.01.2019 22:03

Да пут Вук не направи, Мило га никад неби направио јер спаја српски народ. И данас би тим путем само козе могле да иду. На 5€ треба да дигне путарину. И велико му хвала.

ОДГОВОРИТЕ