Дијалог о Косову у септембру

Предсједник Србије Александар Вучић покренуће у септембру државни дијалог о Косову, што је најавио на почетку свог предсједничког мандата, пишу “Новости”.

Србија 12.07.2017 | 14:18
Дијалог о Косову у септембру
Како тај лист пише, Вучић ће на консултације позвати све парламентарне странке, представнике Српске православне цркве, организација цивилног друштва, Српске академије наука и умјетности и друге релевантне друштвене чиниоце.

Према писању листа, циљ дијалога је да се пронађе јединствено рјешење за косовски проблем.

“Новости” пишу да је циљ овог амбициозног националног “округлог стола”, који је шеф државе најавио чим је ступио на дужност, да Србија изађе са што хомогенијом стратегијом у вези с распетљавањем замршеног косовског чвора. То конкретно значи да се у широкој, аргументованој расправи искристалише шта као народ, имајући у виду фактичко стање, можемо да урадим за опстанак јужне српске покрајине.

Вучић је управо постизање унутрашњег консезуса о Косову и Метохији и новом Уставу поставио као један од кључних циљева свог предсједничког мандата. Говорећи о КиМ, Вучић је на телевизији Хепи поручио да се нада да ће Србија имати снаге да ствари постави на рационални ниво, као и да је увјерен да је тражење рјешења боља опција од очувања замрзнутог конфликта. Он је, међутим, нагласио да је скептичан када је ријеч о могућности да се то рјешење пронађе.

Предсједник је казао и да је илузија да ће САД одустати од захтјева за признавање Косова, али да то не значи да ће Србија то учинити. Навео је да Запад инсистира на наставку разговора, што, по његовом мишљењу, јасно иде у смјеру ка независности, али да, с друге стране, имамо подршку Русије, Кине и Индије.

Управо став Запада о могућем оквиру за рјешење проблема КиМ, аналитичар Драгомир Анђелковић види као један од кључних фактора за постизање националног консензуса о том питању:

“Трајно рјешење које би укључивало и одрицање од дијела територије, српска тиха, али доминантно патриотска јавност могла би да прихвати једино као дио ширег пакета који би укључивао подјелу територије КиМ и рјешење питања Републике Српске”, казао је он.

Анђелковић сматра да апсолутни консензус није могућ, али да се може доћи до преовлађујућег друштвеног става и критичне масе која би стала иза таквог рјешења.

Опозиционе политичке странке различито су реаговале на најаву отварања дијалога о КиМ. Десно крило опозиције углавном је јединствено у ставу да су разговори на ту тему могући једино ако се воде о одбрани територијалне цијеловитости земље. Дио проевропских странака сматра да је дијалог потребан, али да прије тога треба промијенити друштвену и политичку атмосферу.

Осим за рјешавање проблема КиМ, Србија ће у наредном периоду трагати и за консензусом за усвајање новог Устава. Међу темама о којима ће се расправљати, осим уређења правосуђа, гдје су ствари углавном јасне, јесу и питање политичког система, улоге и начина избора предсједника Републике, изборни систем, број посланика, регионализација…

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миле

12.07.2017 13:35

Јаоо, сад као Предсједник јос це висе имати времена за паметовање..

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

12.07.2017 13:53

ПРЕДСЕДНИЦЕ ДИЈАЛОГ И МОНОЛОГ ЈЕ ЗА ДРАМСКУ УМЈЕТНОСТ А ВИ КОРИСТИТЕ ПОЛИТИЦКЕ ТЕРМИНЕ.

ОДГОВОРИТЕ