Шта су причали Путин и Ангела

Свима су познати велики глобални изазови", казала је Ангела Меркел лидерима девет најразвијенијих земаља свијета и ЕУ-а.
 

Свијет 08.07.2017 | 07:43
Шта су причали Путин и Ангела
Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је групу Г20 на компромис у погледу кључних спорних питања због великих разлика у погледима између америчког предсједника Доналда Трампа и других свјетских лидера на подручју трговине, климатских промјена и миграната. 

"Свима су познати велики глобални изазови", казала је Меркел лидерима девет најразвијенијих земаља свијета и ЕУ-а.

"Зато рјешења могу бити пронађена само ако будемо спремни на компромисе уважавајући међусобне погледе", казала је у уводном говору дводневног самита.

"Можемо такође рећи да међу нама постоје разлике", додала је.

Саммит је до сада само још више нагласио разлике између Трампа и других лидера јер он настоји наметнути свој протекционистички приступ економији у завршну декларацију скупа, која би требала бити усвојена до суботе, а томе се посебно противе државе БРИЦС-а (Кина, Русија, Бразил, Индија и Јужноафричка Република).

"Ово је циркус", рекао је један званичник.

"То се никада није догодило на пријашњим саммитима Г20." Саммит је био прилика и за први састанак Трампа и руског предсједника Владимира Путина. Лидери Г20, по нацрту завршне декларације, примају на знање изолацију САД-а кад је ријеч о клими, истичући да ће све друге чланице тог форума провести Паришки споразум о борби против климатских промјена.

"Примамо на знање одлуку САД-а да иступи из Паришког споразума", каже се у тексту, додајући да други лидери сматрају споразум о борби против климатских промјена "неповратним."

Ако то усвоје, лидери форума ће поручити САД-у да нема повратка и нових преговора о промјени споразума. Чак и ако врата Америци остају отворена ако се поновно предомисли.

Скуп прате велики насилни протести антиглобалиста. Једанаест њих тешко је повријеђено када су се бјежећи од полиције покушали попети преко заштитне ограде. Ограда висока четири метра пала је под њиховом тежином па су пали на тло.

Занимљив је био тренутак када је Путин покушао нешто објаснити њемачкој канцеларки. Што је точно говорио не зна се, но према реакцији Ангеле Меркел, чини се да јој и није пријало, па је "заколутала очима".



(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Цар Душан

08.07.2017 07:14

Нека се зна ко је Владимир Путин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хх

08.07.2017 07:49

Пријало јој или не, она мора да промјени ставове према Русији и Путин не сме наивно да седа на тобозњу коалицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зули

08.07.2017 10:49

Прицали о Малинама и о Сесељу...

ОДГОВОРИТЕ