Сликари обишли манастир Осовица

Учесници овогодишњег сазива Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ били су гости манстира Осовица код Српца, гдје су се упознали са историјом ове светиње која је настала почетком четрнаестог вијека као задужбина краља Драгутина. Умјетници су братству манастира поклонили слику, заједнички рад, као успомену на вишечасовни боравак у овом храму који је из темеља обновљен за десет година.

Република Српска 28.06.2017 | 22:21
Сликари обишли манастир Осовица
На поклоњеној слици умјетницима се захвалио јеромонах Теофил, намјесник  манастира  Осовица, који је посебно истакао да овај храм посједује и реплику  иконе Пресвете Богородице Тројеручице, која привлачи велику пажњу вјерника и осталих посјетилаца. Сликари су били импресионирани здањем манастира и амбијентом у коме се налази.

Директорка Јавне установе Центар за културу и спорт Србац Сандра Михољчић нагласила је да је ова установа већ 34 године организатор ове културне манифестације и да је њеним програмом рада поред осталих садржаја планирана и посјета манастиру Осовица. Тринаест сликара већ четири дана раде пуним капацитетом у резервату Бардача и до 02. јула имају задатак да ураде по три рада, од којих  по један иде у фундус колоније, као трајна културна баштина општине Србац, а остала два намијењена су за спонзоре и донаторе.



Медју академским сликарима је и Војислав Танасијевић из Београда, који је прије пет година учествовао у раду ове колоније.



„Сјећам се Бардаче са језерима, а сад је готово не препознајем. Али вјерујем да ћу урадити квалитетна дјела која ће остати као трајна успомена, али и опомена да се природна добра не смију уништавати“, каже Танасијевић.

Иначе, тема рада колоније гласи  „Чувари Бардаче“.



У оквиру  програма  бардачке колоније почела је са радом и школа сликања коју похадја 12 талентованих ученика србачких основних и средњих школа. Основе сликарске вјештине  њима ће пренијети управо већ афирмисани и искусни сликари, учесници овог сазива колоније.

(БН/С. К. )

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сссс

28.06.2017 21:05

Овај брадати само дијели слике,

ОДГОВОРИТЕ