Анализа: "Хејтоваћете", вјероватно, али Вестбрук је МВП!

Било је јасно и пре, а и после гала вечери у Њујорку, да би евентуални тријумф "Бродија" над жестоком конкуренцијом поделио мишљења. Ево приче о (не)заборавној сезони.

Кошарка 27.06.2017 | 23:45
Анализа: "Хејтоваћете", вјероватно, али Вестбрук је МВП!
Прошла су два месеца и два дана од када је одиграо последњу утакмицу у сезони 2016/17, али начин на који је одиграо прву сезону без Кевина Дурента и даље се препричава.

Његове офанзивне бравуре и никад забележени просеци имали су предност у односу на конкуренте, Џејмса Хардена из Хјустон Рокетса и Кавија Ленарда из Сан Антонио Спарса.

Расел "Броди" Вестбрук проглашен је, ипак, претходне ноћи за МВП-а недавно завршене НБА сезоне, након што је успео такмичење да заврши са трипл-дабл просеком од 31,6 поена, 10,6 скокова и 10,4 асистенција што никоме никада није успело.

Ако се на то дода да је 28-годишњи ас Тандера остварио рекордна 42 трипл-дабла, на крају се може рећи да је заслужено проглашен за најбољег иако се од раније знало да ће његова евентуална победа над жестоком конкуренцијом бити довођена у питање.

Међутим, када се ни Харден, ни Ленард нису одмакли много даље од њега у плеј-офу, а четвороструки МВП, Леброн Џејмс, стигао "само" до финала после сезоне у којој је био нешто испод свог уобичајеног просека, овакав исход могао је да се наслути.

Вестбрук је добио 69 од 101 гласа за прво место, "Брада" Харден добио је 22 прва гласа, Ленард девет, а Џејмс само један.

"Рас" је ривале у гласању у ком је учествовао 101 независни спортски новинар (право гласа нису имали ТВ репортери или новинари који су ангажовани директно на праћењу НБА тимова) победио 69:32, што значи да колеге из САД немају дилему око тога ко је био најбољи.

Вестбрук је говор у Њујорку, где је Николи Јокићу умало измакла МИП награда, почео захваљујући се Богу, онима који су били уз њега и свом тиму, Тандеру.

"Свако у Оклахоми ме је пуштао да изађем сваке вечери и такмичим се на највишем нивоу", рекао је Вестбрук, који је потом рекао да је себи дао задатак да не заплаче, али се једва суздржао када је говорио о подршци породице.

"Не могу бити довољно захвалан свима, али... Хвала вам, људи, свима вама који сте ми помогли да остварим ово".

Вестбрук је прекинуо двогодишњу владавину Стефа Карија из Голден Стејт Вориорса, пре којег је МВП био управо Вестбруков бивши, а садашњи Каријев саиграч, Кевин Дурент (2013/14). У периоду од тријумфа Кобија Брајанта у сезони 2008/09, до Дурентове промоције, Леброн "Кинг" Џејмс освојио је четири од пет најпрестижнијих награда у НБА лиги.

Једини пут када није, урадио је то Дерик Роуз (2010/11).

Све награде:

Најкориснији играч (МВП): Расел Вестбрук (Оклахома Сити Тандер)
(у конкуренцији су били још Џејмс Харден, Хјустон Рокетс и Кави Ленард, Сан Антонио Спарс)

Најбољи дефанзивац сезоне: Драјмонд Грин (Голден Стејт Вориорс)
(Руди Гобер, Јута Џез и Кави Ленард, Сан Антонио Спарс)

Тренер године: Мајк Дантони (Хјустон Рокетс)
(Грег Попович, Сан Антонио и Ерик Сполстра, Мајами Хит)

Играч који је највише напредовао (МИП): Јанис Адетокунбо (Милвоки Бакс)
(Руди Гобер, Јута Џез и Никола Јокић, Денвер Нагетс)

Најбољи резервиста: Ерик Гордон (Хјустон Рокетс)
(Андре Игодала, Голден Стејт Вориорс и Лу Вилијамс, Хјустон Рокетс)

Руки године: Малколм Брогдон (Милвоки Бакс)
(Џоел Ембид, Филаделфија Севентисиксерс и Дарио Шарић, Филаделфија Севентисиксерс)

Још награда...

Кемба Вокер из Шарлот Хорнетса проглашен је за "спортсмена" године, односно играча који се најбоље односио према игри, терену, противницима, легендарни Бил Расел из Бостон Селтикса добио је награду за животно дело, садашњи ас Бостона, Ајзеа Томас, проглашен је за играча који је највише дао заједници, Дирк Новицки из Далас Меверикса проглашен је за најбољег саиграча сезоне, док је Боб Мајерс из Голден Стејт Вориорса изабран за првог оперативца међу функционерима.

Карим Абдул-Џабар из Милвоки Бакса/Лос Анђелес Лејкерса рекордер је са шест МВП награда, Бил Расел из Бостон Селтикса и Мајкл Џордан из Чикаго Булса бирани су пет пута, а четири Џејмс и Вилт Чемберлејн из Филаделфија Вориорса/Севентисиксерса.

Лари Бирд из Бостона и Ирвин Меџик Џонсон из Лејкерса имају по три, а више од једне освојили су још Боб Петит, Карл Малоун, Тим Данкан, Стив Неш и Кари.

"Сећам се одрастања и детињства, сећам се како сам као мали играо видео игрице. Сећам се како сам са мамом и братом причао како бих волео да једног дана и ја будем МВП. Наравно да сам се тада шалио, али... Сада стојим пред вама с овим трофејом у рукама, што је заиста част, човече... И невероватан је осећај. Нешто што нисам ни могао да замислим", рекао је популарни "Броди", који стилом игре дели на оне који га обожавају и не баш…

Није мали број људи који сматрају да је Вестбрук "приватизовао" Тандер од одласка Дурента и направио од овог тима лични полигон за пумпање статистике, мада се тренер Били Донован и саиграчи не слажу с тим.

Видео снимци где, рецимо, центар Стивен Адамс гради буквално своје саиграче како би Вестбрук покупио скок и повукао контру популарни су исто колико и "Расова" монструозна закуцавања, а није потребно много одгледаних утакмица Оклахоме од одласка Дурента да би се препознало да са Вестбруком на терену готово свака акција, без изузетка, почиње његовим "пиком" на "капици" после чега следи шут, продор, покушај асистенције Адамсу или пас споља на шут неког од саиграча који су на стандардним позицијама.

И то је тачно колико и то да НБА дуго није видео овакву доминацију и да је, у време када један тим доминира - Голден Стејт Вориорс, Вестбрук исто то када се посматра игра "1 на 1".

Оно што ће остати да "виси" над главом Вестбруку је чињеница да је МВП награду добио у сезони у којој је његов тим остварио само 47 победа и испао резултатом 1:4 у првој рунди плеј-офа. Каква је то реткост говори и податак да се од 1981. године, када је за најбољег изабран Мозес Малоун, није догодило да МВП оде у тим са мање од 50 победа.

Али, с 31,6 поена по мечу, прво модно лице линије коју "кроје" "Нике" и Мајкл Џордан, био је први стрелац лиге и једини играч у историји који је сезону завршио трипл-дабл просеком.

Као што смо рекли - јавност је била и биће подељена око овог кошаркашког "чудовишта".

Са Вестбруком на паркету, Оклахома је на 100 поседа постизала 3,3 поена више од свих ривала, без Вестбрука на паркету, Оклахома је на 100 поседа постизала 8,9 поена мање од свих ривала.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар