Младост почела Вишеградску стазу

-„На почетку свих стаза и путева у основи саме мисли о њима стоји оштро и неизбрисиво урезана стаза којом сам, први пут у животу проходао. Било је то у Вишеграду. . . “ написао је Иво Андрић у есеју „Стазе“.

Република Српска 27.06.2017 | 17:08
Младост почела Вишеградску стазу
А на почетку овогодишње „Вишеградске стазе“, културне манифестације посвећене имену и дјелу Иве Андрића, поред Спомен-обиљежја чувеном писцу, поред чувене Ћуприје на Дрини, ученици школе која носи име славног нобеловца говорили су њему у част.

Били су ту и костимирани Андрићеви ликови из романа „На Дрини ћуприја“ Ћоркан, Лотика и лијепа Фата Авдагина.



Ученица Ана Сарић глумила је лика Ћоркана.

“Ја сам Ћоркан, обећани син касабе. Ја живим од туђе милостиње, храни ме ова убога касаба. Припадам свима а нисам ничији“.

Лијепа Фата Авдагина била је у бијелој вјенчаници у којој се, према Андрићу, са Ћуприје винула у Дрину да не би погазила очево „да“ и своје „не“. Глумила ју је ученица Валентина Куљанин.

„ Вјештина у говору није била ништа мања од моје љепоте. Зато се и у пјесми пјевало „ Мудра ли си , лијепа ли си, лијепа Фато Авдагина“.

Ученица Анастасија Инђић покушала је да учесницима обиљежавања почетка Стазе дочара лик хотелијерке Лотике, Андрићеве јунакиње.

„ Са свима сам љубазна али смјела и отресита. Брзе сам памети и мушког срца . Стасита сам, загасито беле коже , црне косе жарких очију ...„.



Програм изведен пред Спомен-обиљежјем Иви Андрићу у парку поред Ћуприје припремила је професорица Дијана Инђић.

„ Из магичног Андрићевог пера искапале су бесмртне ријечи о бесмртном мосту, вишеградској калдрми и људима ове никад успаване касабе „, рекла је Инђићева.

Професорица Дивна Васић је подсјетила на почетке „Вишеградске стазе“.

„Годину дана након Андрићеве смрти, већ 1976. одржала се једна манифестација под називом „Вријеме и мостови“ која је била увод у „Вишеградску стазу“. Ова Стаза живи четири пуне деценије и остварује своје програмске циљеве зацртане на почетку кад је била југословенска манифестација“, додала је Васићева.

Ученици средње школе положили су затим цвијеће испред споменика браниоцима Републике Српске и споменика Андрићу у комплексу Андрићграда .

Програм Стазе траје пет дана и обилује низом културнихх дешавања.

(Р. Тасић)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Но пасеран

27.06.2017 15:48

Јос да багра цревена заврси базене Висеград је медју најбољим туристицким дестинацијама БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Багра него ста

27.06.2017 23:14

То нема нигдје на свијту да неко затрпа 900000 км само зато сто је тај пројекат покренула предходна власт...

Name

нино нинић

28.06.2017 06:17

А гдје је у свему овом господја Стојка!

Name

Херцеговина

28.06.2017 09:28

ТУРЦИ ИЗ ТУРСКЕ СУ ВАМ НАЈБОЉИ ГОСТИ.А,ТУРЦИ И УЛАЗУ У ВИСЕГРАД !