Нова влада о статусу Центра

Вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић рекао је да ће питање статуса службеника Руско-српског хуманитарног центра у Нишу ријешити будућа влада Србије.

Србија 26.06.2017 | 17:11
Нова влада о статусу Центра
"То питање се политизује и видећемо како ће се решити. Мора да се реши на један или други начин. Ја сам питање покренуо са предлогом да се решава", рекао је Дачић.

Он је изјавио новинарима у Београду да је "велика политизација око тога да ли службеници у том центру треба добију екстериторијални статус".

"То је неистина. Постојао је предлог да добију статус административно техничког особља као у амбасадама, исто као што имају друге земље или организације, попут НАТО или САД", рекао је Дачић.

Према његовим ријечима, пошто име центра садржи "хуманитарни", онда су неки амерички политичари поставили питање зашто хуманитарци траже дипломатски статус.

Дачић је напоменуо да Црвени крст, на примјер, има дипломатски статус у свим земљама на свијету.

Он је рекао да су "безвезе" тврдње да је неко у Влади Србије наклоњен Истоку или Западу.

"Нико од нас није љубитељ Истока или Запада, већ само своје земље и интереса наше државе, што значи да, када водимо политику да заштитимо интересе наше земље, треба да размишљамо својом главом као што чине и други", рекао је Дачић.

Дачић је напоменуо да је он потписао оснивање Центра заједно са тадашњим руским министром за ванредне ситуације Сергејом Шојгуом, пред тадашњим предсједницима Русије Дмитријем Медведевим и Србије Борисом Тадићем.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

26.06.2017 15:58

А ко је Соујгу? Министар одбране Русије! Паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

26.06.2017 16:37

Паметном није доста, дилема опет оста...

Name

НЕМА ДИЛЕМЕ

27.06.2017 07:01

БОНСТИЛ ЈЕ ЈЕДНАКО НИС ЗИВИ БИЛИ .