1.423, 1.424, 1.425, 1.426, 1.427…!

Од последњег финала неког ватерполо такмичења у којем није победила Србија прошло је три године, десет месеци и 23 дана.

Остали спортови 27.06.2017 | 22:45
1.423, 1.424, 1.425, 1.426, 1.427…!
Био је врели летњи дан у Барселони, тачније 3. август 2013, када је репрезентација Мађарске у "тесном" финалу са Црном Гором успела да стигне до победе од 8:7 и треће титуле првака света у својој богатој историји.

Испоставиће се да је тај меч на "Берњат Пикорнељ" базену на олимпијском брду Монжуик био последње финале неког великог такмичења у ком није наступила ватерполо репрезентација Србије.

Опростите, у ком није тријумфовала ватерполо репрезентација Србије.

Данашњим преокретом у финалу Светске лиге и победом над старим ривалима, Италијанима од 10:9, "делфини" не само да су наставили доминацију у том такмичењу, већ су наставили да освајају сва могућа надметања на којима би се појавили.

Конкретно, од ФИНА Светског првенства у Шпанији, на којем је селекција тадашњег дебитанта на месту селектора, Дејана Савића, испала у четвртфиналу од Црне Горе (9:8) и завршила као седма, Србија је до данас освојила Олимпијске игре, Светско првенство, Европско првенство, две Светске лиге и један Светски куп.

Од тог 3. августа 2013. године прошло је 1.423 дана, односно три године десет месеци и 23 дана, током којих је Србија освајала само и искључиво златне медаље, а наредну шансу остатак света добиће на ФИНА Светском првенству у Будимпешти, које почиње 17, а завршава се 31. јула.

Да ли ће часовник наставити да "куца" и након што се умири вода на "Алфред Хајош" базену на дунавској ади која дели Будим и Пешту, Маргитсигету, или ће се можда наћи неко бољи од момака сада већ легендарног селектора, Савића... сазнаћемо за нешто више од месец дана.

Када се већ играмо бројкама и датумима, можда је занимљиво рећи да је прошло преко 34.150 часова од последњег финала без "делфина".

Шта су све наши ватерполисти освојили од Шпаније?

2014.

Светска лига (Дубаи)
Европско првенство (Будимпешта)
Светски куп (Алмати)

2015.

Светска лига (Бергамо)
Светско првенство (Казањ)
Европске игре (Баку)

2016.

Европско првенство (Београд)
Светска лига (Хуејџоу)
Олимпијске игре (Рио)

2017.

Светска лига (Руза)

Селектор Савић рекао је данас да је завршни турнир Светске лиге био тежак и да су играчи веома уморни.

"Одрадили смо све што смо планирали. Тежак турнир за све екипе. Део умора од јаких тренинга се пренео на игру. Почетак је био психолошки лош. Када смо почели да мислимо на праве ствари, почели смо нашу игру и заслужено победили. Остаје нам још глазура јер је мало до Светског првенства. Ето, Фина у кратком периоду организује два велика такмичења, али кога то занима како се осећају играчи", рекао је Савић после финала Светске лиге.

Један од јунака Стефан Митровић играо је са отоком испод ока.

"Битно је да смо све одиграли како треба. Прави финале. Видело се да смо уморни, али показали смо да смо даље гладни трофеја. Показали смо право лице. Како сам видео? Никако, као коњ кад му ставиш повез", казао је Митровић.

Његов саиграч Радомир Драшовић казао је да пресрећан.

"Да се не понављам колико сам срећан... Било је напето. Знали смо да неће бити резултатске репризе као из групе. Дигли смо се кад треба и одрадили меч до краја", казао је Драшовић.

Голман Бранислав Митровић рекао је да је задовољан тренутним стањем.

"Примили смо неке неуобичајене голове за нас. После смо наместили игру. Имали смо и мали пад на крају, али то је део умора. Тешко је играти са екипама које си већ убедљиво добио. Немају шта да изгубе. Тренутним стањем можемо да будемо задовољни",

Умало да "изгубимо" ФићуКапитен репрезентације Србије, Филип Филиповић, имао је мали пех током доделе пехара - врх га је ударио у главу.

"Замало да се заврши погубно. Шалим се... Хвала момцима што су ми омогућили да и ја једном подигнем пехар. Хвала стручном штабу, људима из МОС и ВСС који су нам омогућили да дођемо овде. Надам се јос већој подршци".

Министар омладине и спорта Вања Удовичић честитао је данас ватерполо репрезентацији Србије пету узастопну титулу у Светској лиги.

"Наши најбољи ватерполисти настављају златним словима да исписују историју српског ватерпола. Сјајан низ апсолутне светске доминације се наставља, и ове године је Србија освојила Светску лигу. Свака част мајстори, свака част шампиони, хвала вам што сте и овај пут показали како се бори за своју земљу и све нас учинили поносним", навео је Удовичић у честитки.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар